logo

23 Kasım 2018

NEDEN?

Neden her seçim öncesi yol çalışması yapılır? Madem yol çalışması yapılacak , neden geleceğe yönelik yeni planlanmış yollar yapılmaz, klasik aynı terane tekrarlanır?

Yıllardır aynı gelenek devam etmekte… Mevcut yol bozulup aynı yol bir daha yapılır. Bunun mantığını asla çözemedim.

Ama şunu söyleyebilirim ki yol yaparak trafiği rahatlatamazsınız , araba sayısının artmasına sebep olursunuz. Bu da trafik sıkışıklığına sebep olur. Neyi yaparsanız o yönde talebi çoğaltırsınız. Mesela bisiklet yolu yaparsanız bisikleti çoğaltmış olursunuz. Araba yolu yaparsanız arabayı çoğaltmış olursunuz.

Şimdi gelelim bisiklet yolu veya bisiklet altyapısı ile ilgili çalışmalar neden yapılmıyor sorusuna …

Halkın ilgisi yok, halktan talep gelmiyor diye bir savunma var. Ben de buna cevap vermek istiyorum. Eskiden kapalı yerlerde sigara içilirdi hatırlar mısınız? Otobüslerde bile içilirdi . Bendeniz gözlerim sigara dumanına karşı hassas olduğundan İstanbul’a kadar kıpkırmızı gözlerle giderdim. Halktan talep geldi de sigara yasağı mı uygulandı ? Hayır… Avrupa Birliğine uyum yasaları sürecinden dolayı bu yasak kondu. Fena mı oldu sizce? Neymiş demekki herşeyi halktan beklemek yerine bazen de onların iyiliği için üst mercilerin bunu yapması gerekiyor .

Şimdi bisiklet ile ilgili alt yapı çalışmalarında da aynen şunu diyorum. Üst merciler bunu yapmalı ve halka anlatmalı… Halk ne der, oy kaybeder miyim, kariyerimden olur muyum kaygısı güdülmeyip toplum sağlığı ön planda tutulmalıdır diyorum. Bunu yapmak çok zor cümlesine de inanmıyorum. İstedikten sonra herşey pekala mümkün!!!

Neden bisiklet konusunda ısrar ediyorum. Bunun sebebini anlatmadan önce başka ufak bir konuya değinmek istiyorum.Kardeşim bir kolejde okudu. O kolejde annemi çağırdıkları veli toplantısında şunu anlatmışlar: Çocuklarınızın hayatı sadece dersten ibaret olmamalı. Sosyal yönünü de mutlaka geliştirmelisiniz. Bunun için çeşitli hobileri olmalı diye anlatmışlar ve verdikleri eğitimlerde sosyal yönünü geliştirmeye dayalı çeşitli aktiviteler vardı.Aynı şekilde bizim , özellikle üst mercilerin sosyal yönü gelişmiş olmalı ki toplumu o yöne sevkedebilsin. Biz buradan kaybediyoruz sanırım…Yurtdışından örnekler verecek olursak….

ABD Başkanı Barack Obama genellikle hafta sonları ve tatile çıktığında da neredeyse her gün golf oynuyor. ABD Başkanı bir keresinde Hawai’deki tatili sırasında Kaliforniya’daki Torrey Pines Golf Sahası’nda golf oynayacağı için aynı mekanda evlenmeyi planlayan bir çiftin nikâh töreninin ertelenmesi istenmişti.

Judo ve buz hokeyi yaparken de gündeme gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en sevdiği uğraşlardan biri de balığa çıkmak. Putin daha önce bu tutkusuyla ilgili, “Balık tutmak tam benlik bir spor. Balık tutmayı seviyorum ve oltanın başına geçme fırsatı yakaladığım her fırsatta çok mutlu oluyorum” ifadelerini kullanmıştı. Rus lider balık tutmak içinse en iyi yerin Astrahan kentindeki Volga Nehri kıyısı olduğunu söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, diplomatik ilişkileri olduğu gibi, rafting botunu da ustalıkla kontrol edebiliyor. 1985 yılından bu yana su sporlarıyla ilgilenen Lavrov, geçen yıl ekibiyle birlikte Novgorod bölgesindeki çoşkun bir ırmakta 600 metrelik rafting parkurunu bitirmeyi başarmıştı. Rafting tutkusuyla bilinen Lavrov, ayrıca Rusya’da ekstrem sporların gelişmesinde büyük katkıda bulundu. Lavrov sayesinde bugün 2007-2009 yıllarında başkanlığını yaptığı Rusya bir Rafting Federasyonu’na sahip.

72 yaşındaki ABD Dışişleri John Kerry sağlam bir bisiklet tutkunu. Daha önce Fransa Bisiklet Turu’na katılmasıyla gündeme gelen Kerry, geçen yıl Mart ayında İran’la gerçekleştirilen nükleer görüşmeleri sırasında da İsviçre’nin Lozan kentinde bisikletiyle görüntülenmişti.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev’in en sevdiği uğraş fotoğrafçılık. Rus Başbakan ‘hayatın bir daha geri dönmeyecek anlarını yansıtan özel bir sanat biçimi’ olarak tanımladığı fotoğrafçılığa 35 yıl önce Sovyet yapımı Smena-8M makinesiyle başlamıştı.

Yetenekli bir boksör olan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, çocukluğundan bu yana boks yapıyor. Trudeau, nisan ayında Paris İklim Anlaşması’nı imzalamak üzere ABD’nin New York kentine yaptığı ziyaret sırasında da Muhammed Ali, Mike Tyson gibi isimleri yetiştiren ünlü Gleason’s
Gym’den boksör Yuri Foreman ile bir maç yapmıştı.

Üst mercilerin böyle hobileri olsa eminim ülkemiz çok daha farklı bir yerde olurdu…

Şimdi bisiklet konusuna tekrar dönelim. Neden ısrar ediyorum. Daha önceki yazılarımda yazdığım gibi

2018 Yılı itibarı ile Develi’de durum;
NÜFUS : 64.400
KAYITLI ARAÇ SAYISI: 20.000
TANSİYON HASTASI : 13.414
KRONİK KALP HASTASI : 1.620
KOAH-ASTIM HASTASI : 2.124

TOPLAM HASTA SAYISI : 17.158

Oranlarsak :2018 Yılında
Her 5 kişiden biri “ Tansiyon Hastası “
Her 40 kişiden biri “ Kronik Kalp Hastası “
Her 30 kişiden biri “ Koah-Astım Hastası “

Kısaca toplam nüfusta her 4 kişiden biri hasta !!

Israrlarımdan birisi ve en önemlisi SAĞLIK!!!İnsanları daha çok hareket etmeye teşvik edersek sağlıklı bir toplum yaratmış oluruz.

Bisikletin bir sürü faydalarını daha önceki yazılarımda yazmıştım. Burada tekrar etmeyeceğim.

Israr etmemdeki 2. Önemli etken EUROVELO ve BİSİKLET TURİZMİ . Bununla ilgili yazımı haftaya yazacağım .

Share
719 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+2 = ?