logo

15 Eylül 2016

KURBAN BAYRAMINDA YANLIŞ BESLENMEYE KURBAN GİTMEYİN

7085

Birbirinden lezzetli et yemeklerinin bolca tüketildiği Kurban Bayramı’nda yanlış beslenme, kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet, obezite, böbrek ve mide rahatsızlıkları olanlar ile ileri yaşlı kişilerde ciddi sağlık problemlerine sebep olabiliyor.
Sağlıklı bir bayram tatili geçirmek için doğru ve bilinçli bir beslenme yönteminin seçilmesi gerektiğini belirten Medistate Kavacık Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Başak Karbek Bayraktar, Kurban Bayramı’nda doğru beslenme için önerilerde bulundu.

Etlerde hastalık riskinden korunun
Kurbanlık satın alırken veteriner tarafından kontrolünün sağlandığından emin olunması gerektiğini belirten Bayraktar, sağlıklı olmayan bir kurbanlıktan geçen hastalıklar ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Hayvanlarda görülen ve Zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara etin yenilmesi ya da hazırlanması/taşınması sırasında direk temas ile bulaşır. Bu sebeple veteriner kontrolünden geçmiş sağlıklı bir kurbanlığın etinin tüketimi halk sağlığı açısından büyük önem taşır şeklinde konuştu.

Doğru saklama koşulları
Kurbanlık etin kesildikten sonra mutlaka dinlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişilerin en az 24 saat soğuk ve hijyenik ortamda dinlendirilmiş et tüketmesi gerektiğini belirtti. Büyük baş hayvanların etlerinin 0 derecede 6-7 gün dinlendirildikten sonra tüketilmesinin daha uygun olacağını belirten Bayraktar, böylece etin hazmının daha kolay olacağını sözlerine ekledi.

Pişirme yöntemine dikkat!
Etin dinlenmiş olması kadar pişirilme şeklinin de önemli olduğunu belirten Bayraktar, “Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma halinde bir takım kansorejen maddeler ortaya çıkabilir. Bu sebeple, pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yerine ızgara ve haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Ancak, ızgara yaparken de etle ateş arasındaki mesafe iyi ayarlanmalı, kömürleşme olmasına müsaade edilmemelidir.” şeklinde konuştu.

Fazla çay ve kahve risk yaratıyor
Bayram boyunca fazla çay ve kahve tüketiminin risk yarattğını belirten Bayraktar,” Fazla çay ve kahve tüketimi kalpte ritm bozukluğuna ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu sebeple çay ve kahve tüketimi sınırlı tutulurken su tüketimine ağırlık verilmeli ve mideyi rahatlatmak için de bitki çayları tüketilmelidir. Sakatat tüketiminin de arttığı Kurban Bayramı döneminde özellikle yüksek kolesterol ve kalp-damar hastası olan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.” şeklinde bilgi verdi.

Share
941 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+10 = ?