Son Dakika
Bir Çocuk Gelişim Uzmanından Ebeveynleri Bilgilendirme
Sağlığımızın ve ailemizin önemini, çocuklarımızın değerini bir virüs Dünya’ya öğretti. Dünya insanına çok pahalıya mal olduysa da neticede öğrendik. Sağlığımızın ve ailemizin her şeyden önemli olduğunu idrak ettik. Çünkü bu virüs din, dil, ırk, sosyal sınıf tanımıyor.
Çin’den başlayarak ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 salgını, bizleri sadece fiziksel olarak değil, psikolojik Özellikle, bizleri normalden daha kaygılı olarak gören çocuklarımız, kaygıyı bizlerden de yoğun olarak yaşamakta ve kendilerini korunmasız hissetmektedir. İlk olarak yapmamız gereken, haberlere ve sosyal medyaya çok odaklanmamak. Gündem tabi ki takip edilmeli, ancak gündeme fazla takılmak, son duruma sürekli bakmak zorunda hissetmek bizde kaygı ve panik durumunu arttırabilir.
Çocuklar Çok İyi Bir Gözlemcidir:
Çocuğa bu durumu mutlaka onun yaş ve gelişim seviyesine uygun olarak açıklamalısınız.
Açıklarken sakin bir ses tonu kullanmalısınız. Beden diliniz jest ve mimikleriniz ile ona güven vererek konuşmanızı devam ettirmelisiniz. Sadece çocuklarla olan ilişkilerde değil, yetişkinlerle olan ilişkilerde de, ne söylenildiğinden çok nasıl söylenildiği önemlidir.
Çocuklar çok iyi birer gözlemcilerdir ve ebeveynlerdeki kaygıyı hemen anlayabilirler. İlk etapta çocuğunuzu dinleyin.
Bu konudaki kaygılarını ve yanlış bildiklerini öğrenin.
Bunları düzeltmeye çalışın.
Küçük Çocuklarımızı Bilgilendirme:
Eğer 6 yaşın altında bir çocuğunuz var ise, Corona virüsü çocuğunuza açıklarken net ve açık ifadeler kullanın. “ Bu virüs bizim öksürmemize ve hapşırmamıza sebep olan küçük mikroplardır.” gibi bir açıklama, çocuğunuzun virüs kavramını net olarak anlamlandırmasına olanak sağlar. Eğer çocuğunuzun kaygı durumu çok yüksek ise ; “ Evet, böyle bir virüs var ancak sana ve bize bir şey olmayacak. Sadece bazı insanlar bundan dolayı hasta olabiliyorlar “ gibi bir ifade ile durumu açıklayabilirsiniz. Bu ifade, çocuğunuzdaki kaygı durumunu azaltacaktır. Bu dönemde çocuğunuza sağlık bilgisi (HİJYEN)kurallarını öğretebilirsiniz. El yıkamanın öneminden bahsedebilir, hatta 6 yaşın altındaki çocuklarınız için bu durumu somutlaştırabilmek adına deneyleri kullanabilirsiniz” dedi.
Okullarınız Neden Kapandı?
Bu dönemde çevrede bilgi kirliliği olacağı için, doğru bilgileri çocuğa ulaştırmaya gayret göstermeleri konusunda uyarılarda bulunmalı. “Eğer çocuğunuz sosyal medya kullanıyorsa, her gördüğü ve okuduğu şeylerin gerçek olmadığını, aklına takılan bir şey olduğunda size sormasını isteyebilirsiniz. Bu dönemde çocuklar, okulunun neden kapandığını anlamlandıramayabilir ve bu sebeple kaygıları daha da artabilir.
Okullar kapandı, çünkü sen hasta olduğunda arkadaşlarına bulaşmasın diye nasıl okula gitmiyorsan, bu mikroptan sizlerin korunması için okullar tatil oldu. Ama merak etme, ben bu konunun takipçisiyim. Okulun elbet açılacak. Ben okulun açılacağı zaman sana haber vereceğim.
Arkadaşlarınla İletişimi Sürdürebilirsin:
Özlediğin arkadaşın olursa, istersen onlarla görüntülü konuşabilirsin. Gibi iletişimini sağlayarak ve çocuğunuzu rahatlatabilirsiniz. Sosyal izolasyon yaşadığımız bu günlerde, hem kendimizin hem de çocuklarımızın psikolojik sağlığı için evde kaliteli ve verimli vakit geçirmeliyiz.
Bu hususta; yabancı bir dil öğrenme, drama, sanat etkinlikleri, ders çalışma, imkân var ise günde 15-20 dk. pilates/yoga gibi etkinlikler, deneyler gibi pek çok aktivite yapabilirsiniz ya da aile ile oynanan zekâ geliştirici kutu oyunlar, tabu, kızmabirader, tombala, monopoli gibi etkinlikler ile aranızdaki iletişimi daha da güçlendirebilir hem de kaliteli, eğlenceli vakit geçirebilirsiniz”
Çocuk Dostu Kitaplar Projesi:
Çocuk hizmetler genel müdürlüğünce çalışma grubu oluşturuldu. Grup, 0-6 yaş grubu çocuklar için üniversitelerden görüş alarak Türk ve dünya edebiyatındaki kitapları inceleyerek kitaplıklar oluşturuyor. Salgınla mücadele sürecinde izolasyon günleri için de aileler ve çocuklar için “çocuk dostu kitaplar” listesi hazırlandı. Çocuk gelişimine katkı sağlayacağı değerlendirilen 427 kitaptan oluşan listeye Genel Müdürlüğünwebsayfasındaki “https://www.ailevecalisma.gov.tr/chgm/sayfalar/cocuk-dostu-kitap-listesi/” linkinden ulaşılabiliyor. Bu proje bu süreçte çok önemli bir pedagojik hizmet olacaktır. Kitaplar çocukların yaş ve gelişim düzeyine göre belirleniyor. Listede: “Bu Hayvanlar Nerede Yaşar, ilk Kelimelerim, Sevimli Kedi Evini Keşfediyor, Uyku Zamanı, Annem ve Ben Çok İyi Arkadaşız, Taş Masallar, Mutlu Suaygırı, Bir Çizgi, Bir Renk, Bir Ses, Canım Arkadaşlarım, Beklenmedik Misafir. gibi ilgiyle okunabilecek kitaplar yer alıyor.
Çocuklar Virüsten Korunmak İçin Ne Yapmalı?
Çocuklar, aile üyeleri de dâhil olmak üzere öksürük veya ateşle hasta olan kişilerle aynı ortamda bulunmamalıdır. Hastalığın yok edilebilmesi için sosyal izolasyonun yanı sıra el hijyeninin sağlanması ve maske kullanımının hayati önem taşımaktadır.
Çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır, el yıkamamak için direnen çocukları ise ödüllendirerek eğitmek gerekir. Çocukların düzenli olarak temas ettiği oyuncaklar ve yüzeyler silinmelidir.
Çocuklarda ateş, öksürük, hızlı veya zorlu nefes alma, mide bağırsak sistemi ile ilgili semptomlar (ishal, kusma) dikkatle takip edilmelidir, bir anormallik gözlenmesi halinde acilen doktora başvurulmalıdır.
Kovid-19’u ailemizle birlik berberlik içinde, paniğe kapılmadan, sabırla, doktorların ve uzmanların tavsiyelrine uyarak sosyal mesafemizi koruyarak atlatacağız.
Hiçbir virüs bizden güçlü değildir.