logo

29 Aralık 2016

Doğal Gübre Leonardit’e İlgi Her Geçen Gün Artıyor

Doğal Gübre Leonardit’e İlgi Her Geçen Gün Artıyor

Üreticinin umudu olan Organik toprak düzenleyici Leonardit’in verimi ikiye katlaması sonucu gübre satışlarınıda artırdı.
Develi’de 2011 yılında 120 Milyon Tonluk Doğal Gübre Rezervi bulunmasından sonra çiftçinin yüzü gülmüştü zaman içinde verimdeki farkılık gözlede görülmeye başlayınca Leonardit’e ilgi arttı.
Develi’de özel çuvallanarak kamyon ve Tır’larda Türkiye’nin çeşitli illerine sevk edilen leonardit çiftinin yüzünü güldürdü ve tükeciye kaliteli sebze-meyve olarak dönmesini sağladı.
Manganez ve Demir madenciliği üzerine faaliyet gösteren, Buhara Madencilik tarafından Develi’ye bağlı Çataloluk mahallesinde (köy) 120 milyon tonluk leonardit rezervi tespit edilmesi üzerine 880 hektarlık bir sahada keşfedilen rezervin özellikle bölge tarımına katkısının yanısıra Dünya’da değer gördüğü görülmektedir.
Leonardit, Dünya’da ve Türkiye’de yaygın olarak tarımda, organik toprak düzenleyicisi olarak kulanılmakta, yüzde 100 doğal gübre olması organik tarımdan, saksı ürünlerinde meyve ağaçları, tarla, bahçe bitkilerinden peyzaj ve sebzelerde tercih edilmekte.
Maden yetkililerinden Mustafa Çoksarı’nın verdiği bilgilere göre; Leonardit uzun süre etkili olması nedeniyle kolayca çözülebilen, koyu kahverengi ve siyah renkte, parlak camsı görünüşlü yumuşak bir maden olduğunu vurgularken, Develi ve Civarında yaklaşık 30 maden çeşidinin de bulunduğunu belirtti.

LEONARDİT’İN FAYDALARINI İSE ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ;
Sebze ve Meyvelerin tadı yok denir.
Büyüklerimizin dert yandığı 20-30 yıl öncesi yediğimiz sebze ve meyvelerin o lezzetleri nerde denilir, Zira haklılarda çiftçinin tarımda A’dan Z’ye kulandığı bu ürünle bu lezzetlere ulaşma imkanı veriyor.
Fiziksel ve kimyasal özellikleri ile doğanın bir mucizesi olarak kabul edilen Leonardit pek çok ülkede kıymetli bir maden olarak kabul edilir.
Özellikle tarım alanında sağladığı faydalar, bu madenin kıymetini daha da arttırmaktadır.
Koyu kahverengi ya da siyah renkte olan leonardit parlak ve cama benzeyen bir görünüme sahiptir. Yumuşaktır ve bu özelliği sayesinde özellikle tarım alanında pratik bir kullanım sunar. Organik kökenli olan bu maddenin doğadaki oluşum süreci milyonlarca yıl sürmektedir.
Bitki ve hayvan kalıntılarının da katkısıyla oluşumunu tamamladıktan sonra tam bir humik asit deposu haline gelir. Humik asite bilindiği gibi her bitki gereksinim duyar.
Önce toprağa ve topraktan da bitkiye geçen humik asit bitkilerle birlikte toprağın kalitesinde de olumlu yönde büyük değişimler meydana gelmesini sağlar.
İşte bu nedenle tarımda ve daha pek çok sektörde yoğun olarak leonardit kullanılır.
Özetle; Toprağı ıslah eder, organik içeriğini hızla zenginleştirir, humus eksikliği olan toprağın kalitesini arttırır.
Toprakta zamanla biriken tuzun miktarını azaltır.
Toprağın su tutma kapasitesini arttırır, PH düzeyini dengeler.
Toprağı havalandırır, besin elementlerinin alımını arttırır.
Toprağın direncini arttırır, soğuğa karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
Kıraç ve beyaz killi olan toprakları tarıma daha elverişli hale getirir.
Önemli düzeyde erkencilik sağlar.
Tohumdaki çimlenmeyi hızlandırır.
Toprakta biriken fosfor ve potasyum gibi elementlerin süzülmesini sağlar.
Bitkinin hücre duvarının kalınlığını arttırarak bitkinin raf ömrünü uzatır.
Antivirüs özelliği ile bitkilerin böceklere va hastalıklara karşı korunmasını arttırır.

Share
2652 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+5 = ?