logo

Corona virüsünün (COVID-19) ülkemizde de görülmeye başlanması ile birlikte işin uzmaları ile görüşen Çağdaş Develi Gazetesi Haber Müdürü Cihan Çimen Ankara’da ikamet eden ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Kara ile görüşüp siz değerli okurlarımız için  hocamızın kaleminden COVID-19 konulu yazı zevkle okuyacağınızı umuyoruz.

Kıymetli Develili hemşehrilerim; zaman zaman insanoğlu bugün yaşadığımız corona virüs (COVİD-19) salgını gibi bulaşıcı salgın hastalıklarla muhatap olabilmektedir.
Salgın hastalıklar insan oğlunun hayatını altüst eden ağır hastalık tablosundan ölüme kadar gidebilen klinik durumlar ortaya çıkarabilmektedir.
Dünyada salgının başladığı ilk günden itibaren Devletimizin tüm birimleri baştada sağlık bakanlığımız gerekli tedbirleri almak üzere harekete geçmişlerdir. Ancak bu tedbirlerin yeterli olması için devletimizin aldığı kararlara milletimizinde harfiyyen uyması şart. Bu sebeple merak edilen soruya baştan cevap vereyim. Salgın ne zaman bitecek? Salgının erkenden bitmesi sizin elinizde yani diğer insanlarla gerekmedikçe temas etmezsek gerektiğinde de sosyal mesafe dediğimiz aramıza en az 2 metre mesafe bırakıp kişisel hijyene dikkat edersek hastalığın bulaş zincirini kırmış oluruz. Böylece virüsü almış olanlar başkasına bulaştırmamış olur. Hasta olan kişilerde bir müddet sonra sağlığına kavuşur salğın hastalıklar ancak bu şekilde nihayet bulur.
Salgından korunmak veya hastalananların birnan önce sağlığına kavuşması için önerilerim şunlardır.
1) Mümkün olduğunca sokağa çıkmayalım.
2) Ellerimiz başta olmak üzere hijyene dikkat edelim.
3) Bol su ve sıvı tüketelim.
4) Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için olabildiğince dogal gıdaları yeterince tüketelim. Hergün sabah aç karnına bir kaşık dogal balın üzerine dövülmüş yarım çay kaşığı çörek otu dökerek tüketelim immün sistemi güçlendirmek için.
5) Günlük yeterince istirahat edelim.
6) Bu salgın en kısa sürede bitecek telaş etmeyelim. Moralimizi yüksek tutalım.
7) Gerkmedikçe, hastalık bulguları olmadan hastaneye başvurmayalım.
İzah ettiğim hususlara dikkat edersek hastalanmadan bu süreci en az kayıpla atlatmış olacağız.
Sağlık çalışanlarının tüm fertleri tüm vatan sathında sizin sağlığınızı korumak için var güçleriyle mücadele etmektedirler sizlerin de dualarınızla onlara güç ve destek vermenizi hasleten rica ediyorum.
Tüm Develili hemşehrilerimi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Allaha emanet olunuz.
Doç. Dr. Halil KARA Ankara Yıldırım Beyazıt Üni. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi

Not : İmmün sistem, hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, mikropları ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir.
Hastalığa neden olan organizmalar, vücutta antikor reaksiyonları uyandırırlar ve bu reaksiyonlar, bazı vakâlarda, hayat boyu devam eder.

Share
2537 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+7 = ?