logo

ZEYTİN VE ZEYTİNCİLİK

Türkiye iklim özellikleri bakımından zengin bir tarım potansiyeline sahiptir. Bu sebeple Anadolu, tarih boyunca önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Bu uygarlıklarda bölgenin olumlu iklim koşulları nedeniyle çok çeşitli alanlarda yoğun bir biçimde tarım yapılmıştır. Zeytin de bu tarım ürünlerinden birisidir. Zeytin, meyvesi yağlık ve sofralık olarak işlenebilen ve bu işleme sonucu oluşan yan ürünleri değerlendirilebilen tarımsal bir üründür.
Zeytinin vitamin ve mineral yönünden zengin olması gibi nedenler zeytini yüzyıllardır vazgeçilmez yapmıştır. Zeytin sağlıklı beslenmede, istihdam yaratmada sanayiye hammadde kazandırmada ve pazar oluşturmada tarım ekonomisi ve Türkiye ekonomisi açısından önemli bir değer niteliği taşımaktadır.
Zeytin; tarih boyunca barışın sembolü kabul edilmiştir. Kutsal sayılmış ve birçok efsaneye konu olmuştur. Şifa kaynağı olan zeytin ve zeytin ağacının bakımı, toplanması ve yenilebilir hale getirilmesi oldukça meşakkatli bir iştir.
Kur’an-ı Kerimde zeytin ve zeytinyağı, 6 surede 7 ayet olarak büyük bir övgü ile anlatılmaktadır. Mübarek bir bitki olarak anılan zeytin, tüketilerek şifa bulabileceğimiz belirtilmektedir. Zeytin ağacı her dinde kutsal bir varlık olarak anılmaktadır. Bu nedenle adı mitoloji ve botanikte “Ölümsüz Ağaç” olarak ifade edilmektedir. Zeytin, her yerde yetişen sıradan bir ağaç değildir. Dünyada ağırlıklı olarak Akdeniz Havzası’nda yetişen zeytinin anayurdu Anadolu ve Mezopotamya’dır.
Tek bir ağaçtan hem yeşil zeytin, hem siyah zeytin hem de birçok zeytinyağı çeşidi elde edilebilmektedir. Zeytin, içeriğinde bulundurduğu lif oranı ile de dikkat çekicidir. Hem beslenmede hem de posasında oluşan zeytin lifi günümüzde farklı şekillerde değerlendirilmeye başlanmıştır. Zeytin ağacının yaprağı ve meyvesi çok eski yıllardan beri tedavilerde kullanılmaktadır. Özellikle sıtmanın tedavi edilmesinde etkin rol üstlenmektedir.
Türkiye’de zeytin üretimi Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılmaktadır. Türkiye’de Aydın, İzmir, Muğla, Balıkesir, Bursa, Manisa, Çanakkale, Gaziantep ve Mersin önemli zeytin üretimi yapılan illerdir. Türkiye’nin 81 ilinin 41’inde 843 ilçenin 270’inde zeytin üretimi yapılmaktadır. Zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak kışları ise ılıman geçen iklimlerdir.
Zeytin yaprağı çay olarak tüketilebilmektedir. Zeytin ağacının yaprağının özellikleri, antibiyotik olma, bağışıklık sistemini güçlendirme, soğuk algınlığını tedavi etme, kan basıncını düzenleme, kan şekerini, kolesterolü ve yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olmaktadır.
Zeytin, besleyici değeri çok yüksek olan bir besindir. Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ, A,C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır. Kalp ve damar sağlığı için çok faydalı olan zeytin, yaşlanmanın etkilerini azaltmaktadır. Saç dökülmesini ve kepeği önler, saçları kuvvetlendirmekte, dermo-kozmetik amaçlı cilde güzellik vermektedir. 100 gram zeytinde 224 kalori vardır. 100 gr zeytinyağında 30 miligram E vitamini bulunur. Zeytin ve zeytinyağının içeriğinde bulunan vitaminler çocukların kemik gelişimini desteklemektedir.
Türkiye’de zeytin üretimi yıllar itibarıyla artış göstermiştir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi, yıllara göre zeytin üretim alanlarındaki artışlardır. Türkiye zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beş ülke içinde yer almaktadır. Türkiye, zeytinyağı ihracatında ilk dört ülke arasında olmasına rağmen, zeytinyağı ihracatında öncü ülke olan İspanya’nın yaklaşık beşte biri kadar ihracat gerçekleştirmektedir.
Dünyada zeytinciliğin ve zeytinyağının önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Türkiye, zeytin ve zeytinyağını hem üreterek hem de tüketerek bu avantajını çok iyi kullanmalıdır. “Kutsal Zeytin” yoksulun ağacıdır. Köylünün, çiftçinin geçim kaynağıdır. Son zamanlarda zeytinlik alanlar tarım dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır. Tarım arazilerimiz, meralarımız ve zeytinliklerimiz maden ve enerji üzerinden ranta kurban edilemeyecek kadar değerlidir. Bu nedenle zeytinlerimizin ve zeytin ağaçlarımızın kıymetini bilelim.

Share
176 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

6+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Develili Kabadayılar ve Âlemin Adamları

    20 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    https://www.cagdasdeveli.com.tr/e-gazete/cagdas-develi-gazetesi-e-gazete/cagdas-develi-gazetesi-20-mayis-2022-sayfa-7.html...
  • ULUSLARARASI KLİNİK ARAŞTIRMALAR GÜNÜ

    20 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    Her yıl 20 Mayıs’ta dünya genelinde “Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü” kutlanmaktadır. Kutlamanın çıkış noktası, bu alandaki ilk bilimsel çalışma olarak kabul gören İngiliz Doktor James Lind’in 20 Mayıs 1747 tarihinde başlattığı iskorbüt hastalığı ile ilgili araştırmasıdır. (İskorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup, anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olums...
  • Bizim Erciyes

    11 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    Erciyes Dağı, Develi’nin sembolüdür. Bugün bir çok kurum ve kuruluşun amblemlerinde Erciyes figürünü kullanmaları, kendilerini Erciyes Dağı'na göre tanımlama ve konumlandırma arzularının göstergeleridir. Muhteşem bir manzarayı gözler önüne seren, beyazlara bürünmüş bu “kadim dağ” yücelik taşıması ve saygı uyandırmasından dolayı, bazı seyyahlar tarafından “asil, ünlü, soylu” sıfatlarıyla nitelendirilmiştir. İlkel dinlere inanan toplumlarda dağlar, Tanrı’ya en yakın yerler olarak kabul edilir. Sümerlerde dağlar kişiselleştirilmiş ve tanrısal...
  • DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ

    11 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    Hipertansiyon, günümüzün en büyük sağlık sorunlarından birisi olup, rutin sağlık kontrollerinde teşhis edilmektedir. Hipertansiyon, kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir tıbbi duruma verilen bir isimdir. Hipertansiyon aynı zamanda “yüksek tansiyon” adıyla da bilinir. Kalp ne kadar çok kan pompalarsa ve atardamarlar ne kadar dar olursa bireyin tansiyon değeri o kadar yüksek olur. Erişkin bir kişinin kan basıncının 140/90 mm...