Son Dakika
Develi’den mesleğinde ciddi manada yetişen Kazım Canatan gibi büyüklerimizden biri de.Zir Yük..Müh. Cenani Gürbüz’dür.
Yıllar önce ailemiz içinde özellikle halam Fatma Erciyes’in sohbetlerinde adı saygı ve övgüyle geçtiği için öğrenmiştim. Aradan yıllar geçti 1993 yılında Ankara ‘da çıkan “Ankara’da Develi” adlı dergideki “Vakıf Odası” adlı yazısıyla ve yine bir kısım Develi sevdalısı üç beş ağabeyin gayretiyle çıkarılan “Develi Dışında Develiler” adlı kitapta da hayat hikayesini okumuştum. Daha sonra da yayınlanan ”Milli Mücadele’de Develi ve Ermeniler,Ankara 1996” adlı gerçekten konusunun kaynak kitaplarından birini hem Develi ve hem de Türk tarihi için önemli eserini okuduktan sonra merakım iyice artmıştı.
Ne acıdır ki yüksek tahsilimi Ankara’da yapmama rağmen bir türlü elini öpme fırsatını yakalayamamıştım. Ta ki bu fırsatı 2002 yılında yakalayabildik. Zamanın değerli Belediye Başkanı Ali Ağca‘ nın üstün hizmet anlayışı ve gayretiyle gerçekleştirdiğimiz ve Develi kültürü için bir yüz akı çalışma olan ” Bütün Yönleriyle Develi,1.Bilgi Şöleni, 2002 Develi ” adlı sempozyumu gerçekleştirdiğimizde. Bu sempozyuma yine aynı konu üzerinde bir tebliğ ile katılmış ve ilk defa yüz yüze gelme imkanı doğmuş ve elini öpme fırsatını bulmuştuk.
Nitekim Develi ziraatı üzerindeki üstün hizmetleri yanında bir de Develi kültürü ve tarihi üzerinde kafa yorması ve eser vermesi her türlü takdirin üstündedir.
Zaten daha erken dönemlerde zaman zaman gazete ve dergilerde kalem tecrübesinde bulunması onda yazma merakının ve bildiklerini yarınlara aktarma şuurunun en güzel delilidir ki bu da onun nasıl zengin bir kültür birikimine sahip olduğunun belgeleridir.
Babası Kara Mustafa Oğullarından Sabri Gürbüz,annesi rejilerden Naciye Hanım’dır.1924 yılında Develi’de doğmuştur.
İlk kokulu İncesu ve Pınarbaşı ilçelerinde;orta okulu Develi’de ve Liseyi de Kayseri Lisesi’nde okudu.Daha sonra da A.Ü.Ziraat Fakültesi ‘ni bitirerek öğrenim hayatını tamamladı ve hayata Ziraat Yüksek Mühendisi olarak atıldı.
1947 yılında Yücellerden Şerife Hanım ile evlendi ve üç çocuğu oldu. Evliliğinden bir yıl sonra da Askere gitti ve İstanbul’da Uçaksavar Alayı’nda görev yaptı ve 1949 yılında da terhis olup Develi’ye döndü.
Develi’de Ziraat Mühendisliği, Gümüşhane, Kırşehir, Bolu ve Kayseri illerinde Teknik Ziraat Müdürlüğü yaptı.Tarım Bakanlığınca şube müdürü,Yayım Dairesi Başkanlığı, ve Ziraat İş Genel Müdür Baş Yardımcılığı’nda bulundu.Tecrübesinin artması için İsrail’e gönderildi.Kuzey Kıbrıs Federe Türk Devleti’nde Ziraat Teşkilatının reorganizasyonunu yaptı.1981 yılında otuz dört yıl hizmet sonunda emekli oldu.
Bu konuda yine bir yazı yazan A.Gürlek’in verdiği bilgilere göre C.Gürbüz başarılı hizmetlerinden dolayı Tarım Bakanlığı’ndan on adet takdirname, dört adet şilt, ” Üstün Hizmet Ödülü ” aldı. Bu ödüller onun meslekte nasıl verimli ve sevilen bir insan olduğunun delilidir.
Mesleki çalışmalarının ve hizmetlerinin yanında onun bizim için önemli yanı hizmetini yukarda da söylediğim gibi kalemiyle de hizmet vermesidir. Değişik gazete ve dergilerde yazı yazdığı hayatını anlatan kısa da olsa biyografilerde görülmektedir.Şahsen bu yazılardan hiç birini görmediğim için anlatımı ve ele aldığı konular hakkında bir şeyler söylememiz mümkün değildir. Ancak şu eserleri:
1.Elma Ziraatı ve Türkiye Çeşitleri
2.Milli Mücadelede Develi ve Ermeniler, Ankara 19996,
3.Mondros’tan Milenyuma Türkiye’de İsyanlar,Olaylar ve Bölücü Faaliyetler,Ankara 2006.,hem mesleki hem de tarihi çalışmalar için çok önemli kaynaklardır.
Uzun süredir Türkiye Cumhuriyeti’nin başına bela olan terör konusunun kaynaklarına inmede uzatmadan,sadece sebep-sonuç ilişkilerini anlatan son eseri benim en çok ele aldığım kaynaklardandır.Zaten bu eseri Yeni Türk Devleti’nin kurulusunun ve 21’nci yüz yila kadar geçen süre içinde, yasadıgı siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel ve bir çok olayin (ayaklanmalar, isyanlar, ekonomik krizler, sosyal buhranlar, darbeler) kisa ve öz tarihçesidir. Büyük önder Atatürk’ün ve onunla birlikte yola çikan kahramanlarin insa ettikleri Cumhuriyetin maruz kaldığı iç ve dış ihanetleri gözler önüne belgeleriyle sunması ne kadar güzel bir çalışmadır. Bu onun aynı zamanda ne kadar vatansever ve ne kadar Atatürkçü bir insan olduğunun da kanıtıdır.
Büyük insan büyük düşünür ,büyük işler başarır ,dolayısıyla da hayırla anılır.Zaten önemli olan da “bu kubbede bir hoş seda olmak” değil midir!.Başaranlara ne mutlu. Cenani Gürbüz de bu mutluluğa ermenin sırrına erenlerdendir.
Sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum.
Develi Yeni Ufuk Gazetesi,19.02.2012
Etiketler: Abdullah Gül » Ahmet Gürlek » Aslı Çimen » Avukatlar » Başbakanlık » Basın tarihi » Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü » Burhan Kuzu » Cihan Çimen » Cihan Haber ajansı » Develi Belediyesi » Develi Kaymakamlığı » Develi Köyleri » Develi Milli Eğitim Müdürlüğü » Develi'de Çocuyk Oyunları » Develide basın » Develili Hayırseverler » Develinin gazetesi Çağdaş Develi Gazetesi » Düğün Davetiyesi Sebat Ofset Matbaacılık » Hakan Demir » İnternet Gazeteciliğinde bir numara Çağdaş Develi Gazetesi » İzmir Milli Kütüphanesi » Kahramanmaraş İlahiyat Fakültesi » Kayseri Şeker Fabrikası » Kayseri Valiliği » Kayseri valisi » Kemal Atik » Mahir Çimen » Matbaacılık Hizmetleri » Mehmet Mankal » Mehmet Örük » Recep Tayyip Erdoğan » Sarı basın kartı Cihan Çimen » Sayfa editörleri » Serhat Dershaneleri develi şubi CİHAN ÇİMEN SARI BASIN KARTI SAHİBİ ÇAĞDAŞ DEVEL » TEAŞ » Yeni Kaymakam görevinde » Yeni Müdr Göreve başladı » Yerel Gazeteler » Yrd. Doç. Dr.Kadir Özdamarlar
BENZER HABERLER