logo

ÖNEMLİ DUYGULAR

Develi kültür tarihi için önemli kaynaklardan biri de mezarlıklardır. Develi merkez mezarlıklarından bu konuda önemli olan üçüdür: Tirem, Harman ve Taşlık /Fatih Mahallesi mezarlıklarıdır. Uzun yıllar Develi mezarlıklarında bulunan eski yazı kitabesi olanları okumuş ve önemli mezar taşlarının da fotoğraflarını çekmiştim. Böylece bu konuda zengin bir arşivim oluştu.
Bu arşivimiz sayesinde 5-6 sayılık bir yazı serimizi yine bu sayfada yayınlamıştık. Fakat yazılarımız yayınlandıkça ve bu mezarlıkları yeniden gezmeye başlayınca Latin harfli mezar taşlarını niçin kayıt altına almadığıma çok üzüldüm. Nitekim Develi sosyal, siyasi ve kültürel hayatında yeri olan nice kişilerin Cumhuriyet sonrasında vefat ettiklerini gördük. Bu şahsiyetler hakkında kalem oynatırken, zaman zaman bu mezarlıkları tekrar tekrar gezdik Bu sefer de bu mezarların ya kaybolduklarını ya da kitabelerinin değiştirildiklerini  gördük. Biliyorsunuz 22.Nisanda, Kaymakamlığımızın yüksek desteğiyle Develi’de “Kuruluşunun 91.Yılında Develi Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin Kuruluşu ve Hizmetleri” adlı bir panel düzenlemiştik. Bu cemiyette görev alan vatanperver insanlarımızın hayat hikayelerini tamamlamaya çalışırken, Tirem Mezarlığı’na yeniden gittik. Orada iki üç kişinin mezarını buldum ve doğum-ölüm tarihlerini tespit ettik. Nasıl sevindik , bilemezsiniz.
Belirtmek istediğim bir konu da bu panelde konuşmaların kitaplaşmasıdır. CD çözümlemelerinin son bölümüne geldik. Öyle zannediyorum bu ay sonuna kalmaz kitabın basımı için Kaymakamlığımıza takdim ederiz ki gerçekten Develi tarihi için çok önemli bir kaynak kitap ortaya çıkacaktır.
***
Meydanların gerek sokak, gerek köy, gerek kaza, gerekse şehirler için ne kadar önem taşıdığını çok erken dönemlerimizde biliriz. Sokaklarımız mutlaka bir meydana açılır. Çünkü meydanlar bulundukları yerin rahatlama ve nefes alma coğrafi yerleridir.O yerin merkez camisi, kıraathanesi, parkı, hamamı, fırını, çeşmesi, berberi vs. nsan için elzem her sosyal ve ekonomik kuruluş burada sıralanır. Avrupa gezilerimizde Viyana’da, Berlin’nde, Münih’te, Belgrad’da, Venedik vs.gibi ünlü şehirlerde geniş, rahat ve o şehirlerin kimliğini sergileyen meydanları tanıdıkça imrendiğimiz çok anlar olmuştur. İnsanlar güzelce oturuyorlar, sohbet ediyorlar,  kahvelerini içiyorlar,dondurmalarını yiyorlar ! Bizim ülkemiz de niçin böyle insanın içini rahatlatacak meydanlarımız yok ? diye sızlandığımız çok zamanlar olmuştur. Ama son yıllarda görüyoruz ki belediyelerimiz artan mali güçleri nispetinde bu şuura erip, güzel meydanlara imza atıyorlar. Develi de bu şanslı kazalarımızdan biridir.
Gezen ve gezdikleri yerleri inceleme noktasında hassasiyetleri olan bir toplum olamadığımız için Develi’ye nice zahmetlere, nice sıkıntılara ve hala da aşılamayan bürokratik engellere rağmen ciddi bir meydan kazandırılmıştır. Meydanla birlikte bir önemli bir konu da ciddi bir Atatürk heykeli ve bu heykel kaidesine çok gecikilmiş bile olsa Develi Kuvva-i Milliye Teşkilatını kuranların, bu cemiyette çalışan değerli insanlarımızın isimlerinin yazılması ve çok önemli bir vefa örneği gösterilmesidir. İnsan bunları görünce gurur duyuyor.
Bir Üniversite beldesi olma yolunda ilerleyen Develi için en önemli konuların başında ciddi bir kültür sitesi ve sinema salonu olmadığı bir gerçektir. Develi için bu çok önemli kapalı mekanın; Kültür Müdürlüğü’nün Develi üzerinde bir çalışmasını tamamlamak üzere Develi’ye gittiğimde Belediyemize uğramış ve bir hayırlı haber daha almıştık: Dandik ailesine ait Eski Saray Sineması, belediyeye devredilmiş ve belediyemizin de Ağustos ayında açılışı gerçekleştirmek için büyük bir mücadele verdiğini görmüştük.


Bir sevindirici haber daha aldık. Bir komisyon tarafından programı hazırlanan “Seyrânî Şenlikleri ve Ticaret Panayırı” da Ağustos / 2010’da gerçekleşecek. Uzun yıllar bu çalışmalarda Seyrânî ele alınmıyordu. Bu programda bir de  Seyrânî için sempozyum düzenlenecektir. Bunlar Develi kültürü için çok önemli çalışmalardır? Bizim gibi Develi sevdalısı insanlar için bu tür hayırlı çalışmalar heyecan vermektedir.Bu vesile ile bu heyecanı yaşatan başta Develi Belediye Başkanımız Recep Özkan olmak üzere ekip arkadaşlarına kalbi şükranlarımı sunuyorum.
***
Develi’yi dışarıda temsil eden değerli insanlarımızdan biri de Prof.Dr.Cavit Avcı’dır. Son üç senedir İstanbul’da düzenlediği Develiler Gecesi gerçekten çok ses getiren bir organizedir.     Bu sene dördüncüsünü 22.Mayıs’ta gerçekleştirdi. Kahramanmaraş’ta çok önceden tarihlenen bir konferansım dolayısıyla, çok istememe rağmen katılamadım.600 Develili olarak düşülen programa İstanbul Develiler Yardımlaşma Derneği’nden Atilla Toker dostumuzdan aldığımız bilgiye göre 8OO kişi müracaat etmiş. Bu da programın güzelliğini ve Develilerin birbirini tanımak için ve birlikteliklerini güçlendiren bu tür çalışmalara verdiği önem bakımından çok dikkat çekicidir.Yemek işin bahanesi ama bu tür ilişkiler Develi’ye hizmet akışını hızlandırmada önemli bir hizmet görmektedir.
Yeri geldi söyleyelim bu hizmetler Şadi Köksal Ağabey’in, kendi mülkiyetinde olmadığı halde Yukarı Develi’de, Dev Ali Türbesi üzerinde villa yaptırmak için yaptığı tahribat hiç değildir. Doğrusu bu olay anlaşılır gibi değil. Kimse mandıralarına bir şey demiyor hatta alkışlıyor ama Develi’nin de kendi gece kondusu olmadığını bilmesi lazım. Develi para hırsıyla titreyen insanlar için harcanacak bir kaza hiç değildir. Biri Develi’ye nasıl hizmet götürebiliriz derdinde, kimisi de nasıl malı götürebilirim derdinde. Para kazanmak güzel bir şey ama; paranın da önünde çok daha önemli değerler olduğu bir gerçektir. İlgililerin bu olay üzerinde ısrarla duracağına inanıyorum. Tutum ailesi üniversite sahasına nefis bir kültür sitesi kazandırıyor. Bakınız, şimdilerde de Develi için iftihar kaynağı Ahmet Hamdi Ayan arkadaşımız hayırseverler kervanına katılıyor. Üniversite kampüsüne bir eğitim binası kazandırmak istiyor. Buna çareler aranıyor, para hazır, bürokrasi aşılmak için mücadele veriliyor.Başta Kaymakamımız ve Belediye başkanımız Develi’yi Türkiye’de örnek bir Üniversite kazası yapmak için ele ele vermiş, gecelerini gündüzlerine katmış, mücadele veriyorlar. Bunlardan çok az kişinin haberi var.

Develi’nin bir eksiği de artık tamamlanmalı. Değişik yazılarımızda da bunu dile getirdik. Panel de de açıkça ortaya çıktı. Kaza Müzesi… u konu bir başka bahara kalmamalı. Develi maddi ve manevi yönden çok hızlı değişiyor.Bir zamanların pencerelerinden reyhan, sarmaşık, topgüller, değişik sandalların eksik olmadığı nice anıt evlerde elimizde çok az sayıda ev kaldı. Seyrân’i’nin bade içtiği Oruza Mescidi önce yıkıldı, sonra terslik yapıldı, daha sonra da……oldu. Bu talihsiz gelişmeleri de unutmayarak müze konusunda artık adım atmanın zamanı geldi de geçiyor.Bir planlanmaya alınırsa gerçekten çok güzel olacak!.
Bireysel çıkarlar uğruna değil de kaza menfaatları öne çıktığında hep beraber kazanacağız.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
1.373 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

5+10 = ?