logo

DEVELİ’Yİ TANITAN DERGİLER

Bir mekanın, bir kurumun ve bir şehrin hatta bir ülkenin kendisini tanıtması, insanî güzelliklerinin ortaya çıkarılması, irdelenmesi ve diğer insanların ilgisini çekmesi çok ama çok önemli bir konudur.
Bu tanıtım niçin önemlidir? Birincisi kendi coğrafyana sahip çıkmadır. İkincisi maddi ve manevi kültür mirası ortaya çıkararak insanlığın ve bilimin hizmetine sunmaktır. Her şeydan önce de tarihinin ve kültürünün ortaya çıkarılması bir de toprağı ile ödeşmedir. Bir insanlık borcudur.
Türk irfanının ve kültürünün vaz geçilmez değerleri olan Mevlana’ya, Nasrettin Hoca’ya, meşhur gölge oyunumuz Hacivat ve Karagöz’ümüz ile mutfak kültürümüzün en zengin tatlısı olan baklavasına, soframızın nefis pastırmasına ve bol yoğurtlu ve sumaklı mantısına yabancılar sahip çıkıyorlar ve kendilerine mal etme yarışına girmişlerse elbette bunun bir sebebi vardır. Çünkü bunlar bizi biz yapan ve bu maddi, manevi kültür unsurlarımız  bizim yüzyıllar ötesinden zenginleştirerek geliştirdiğimiz ve bizim sözcümüz olan insanlar ile bizim damak tatlarımızdır.
Bütün ülkeler güçlü bir haberleşme, ulaşım, bilişim teknolojileri ile çok çabuk ortak dünyanın malı oluyor. Bizi biz yapan kıymetlerimiz unutuluyor, zengin mutfak kültürümüz değişen damak zevkleri ile zayıflıyor. Elli yıl önceki evlerimiz, ev döşemeleri ile ev hayatımız  o kadar hızlı değiştiğini görüyoruz ki, akıl almıyor. Yani millileşmeden beynelminelleşiyoruz ! Bunun bazı faydaları var, tamam ama önce kendimizi ve değerlerimizi tanımalıyız, bilmeliyiz.Canlı tutmalıyız.Bütün bunların yanında da bu değerlerimizin tespiti yanında zor da olsa onları tanıtma yollarını bulmalı ve uygulamıyoruz.
Develi de bu problemlerle karşı karşıyadır.
Develi yine birçok kazadan şanslıdır. Zira 28.Yıldır düzenlenen “Aşık Seyrânî Seminer ve Şenlikleri” en azından çok göç veren Develi insanını heyecanlandırıyor, sıla özlemini ortaya çıkarıyor ve ziyaret kültürünü artırıyor.Ayrıca bu vesile gelen nice bilim adamları birer Develi kültür elçileri oluyor.Develi’yi tanıtıyor.Belediyemizin ve kaymakamlığımızın düzenledikleri sempozyumlar bunlara çok vesile oluyor.Hem kültürel değerlerimiz ortaya çıkıyor,hem de bilinmeyenler gündeme getirilerek eksikliklerimiz ilmi gerçeklerle yüzleşiyor.Bu konuda çıkan kitaplar hem Develi hem de Türk kültürü açısından faydalı oluyor.
Develi’nin tanıtımında Ankara, İstanbul ve Develi’de “Develi Dernekleri ile” çeşitli kurumların bazen kesintili de olsa çıkardıkları dergilerin önemli görevler yaptığına inanıyorum.

Bile bildiğimiz kadarıyla bugüne kadar Develi içerisinde Develi Belediyesi’nin çıkardığı broşürler, raporlar ve dergiler ile nice zahmetlerle çıkan okul dergileri bunda öncü görevi üstlenmektedirler. Özellikle 2000 yılından itibaren yayınına başlayan Develi Belediyesi Haber Bülteni bunlar içerisinde başı çekmektedir. Herhalde 47.sayıya ulaşan dergi, son sayısında “Develi Belediyesi’nin Kuruluşu’nun 140.Yıldönümü Anısı” na ayrılmıştır. Ne iyi düşünülmüş ve bu konuda düzenlenen kültürel çalışmalar insanımızda ve en azından konuya ilgi duyan kişilerde ufuk açması bakımından unutulmaz hizmetler yapar. Genelde dar yerin mantığı:”Ne yapıyorlar ki? Kendileri çalıyor, kendileri oynuyor!” gibi bu çalışmaları ucuz ve hafif bulurlar. Halbuki ciddi teklif sunmak ve hayata geçirmek o kadar zordur.


50.sayıya yakın bu derginin ciltleri arasında gezinirken ne zengin fotoğraflar, notlar, fıkralar, Develi’ye ait bilgilere rastlıyoruz. Zaman zaman bu satırların sahibi de bu dergiye zevkle yazı vermiştir. Bu yazılarımda asla tekrara düşmemeye de gayret göstermişimdir. Bu dergileri nice zahmetlerle çıkaran Emir Ali Özçakır ile Nezir Ötegen dostlarıma ve bu dostlara destek değerli başkanlarımız Ali Ağca ve Recep Özkan’a her Develi’nin şükran borcu vardır.
Bana göre yazılı kültürümüzün en zayıf konularından biri de bölgesel dini dergilerin azlığıdır. Bir idealist imamımız A.Milidere Develi’de bu boşluğu doldurmaya çalışan “Hoş Seda” adlı adlı bir dergiyi 2006’da sabırla çıkarmıştı. En azında imamlarımızın yazarak düşündüklerini, çevrenin din adamlarını ortaya çıkardıklarını zevkle okuyorduk.Artık bu gecikme sona ermeli ve Müftülüğümüz,Haç,Ömre işleri tgüzel de bu eksiklilik te hala ortada duruyor.
Develi’deki bu dergilerin dışında Ankara’da bir ara Av.Recep Çerçi başkanlığında “Ankara’da Develi” adlı 1992 yılında dört sayılık bir dergi çıkmıştı. Ankara’da nice idealist arkadaşların omzunda yine Develi kültürü, sanat tarihi, folkloru, insani güzellikleri yanında ve Ankara’dan nice dostlara dair haberlere tanık olmuştuk. Biz de bu dergimize yazılarımızla katkıda bulunmaya çalışmıştık. Sonra bu dergi kapandı. çok sonraları iki sayı daha bir ayrı kadroyla çıktı fakat organize zayıflığı mı, niyetsizlik mi bilemem, bu konuda Ankara Develi Yardımlaşma Derneği zayıf kaldı.Halbuki dergiler derneklerin kalbidir.
Bu sıkıntıyı “İstanbul Genç Develiler Derneği “ de, 2008’de bir sayı aynı adla bir dergi çıkardı fakat arkası gelmedi. Ferfeneler, iftar sofraları, geziler, devlet büyüklerini ziyaretler,poz poz resimler …Tamam da bugünü yarına taşımak için yazılı belgelere ihtiyaç vardır.Dergiler bu olayları yarına taşıyan nice bilgi ve belgelere sahiptirler.Dileriz en kısa zamanda bu konuya eğilirler.
Sizi bilmem ama, ben bana gelen dergileri cilt sayısı tamamlanınca ve yayın hayatına son verince çıkan sayıları hemen ciltletirim. Hele söz konusu Develi olunca hiç dayanamam ve özel bir ilgi gösteririm. Geçenlerde eski Belediye başkanlarımızdan Mehmet Özdemir’in aile albümünü incelerken kendi yılına ait bir çalışma raporunu görünce nasıl sevinmiştim. Hemen bir örneğini aklık ve kütüphanemize kazandırdık.
Şimdilerde elimde can dost Orhan Cebeci kardeşimizin başkanlığında genç Develili idealist gençlerin her yıl çıkardıkları bir dergi var:”Develi Diyarı Dergisi” İstanbul Develi Yardımlaşma Derneği yayın organı..7.sayısı geçenlerde elime geçti.Yedi sayıdır,tam bir profesyonelce hazırlanıyor dergi.Kağıt kaliteli,fotoğraflar kaliteli,düzen hakeza…Dernek oturdu.Adam gibi hizmet veriyor.Özellikle Develili gençlere burs vermesi ayrı bir heyecan vesilesi.
Bunu ancak bizim gibi zor şartlarda okuyanlar bilir.
Dergi de hem Develi ile hem de İstanbul’daki Develiler hakkında etraflı bilgiler var. İnsan heyecan duyuyor.Bir ara Nezir Ötegen ile birlikte bu derneğimizi ziyaret ettiğimizde pırıl pırıl gençlerimizin hizmet aşkını gözlerimizle görmüştük.
Bu aşktır ki her sayısı dolu dolu çıkıyor.Elbette bu derginin şoförü Orhan Cebeci kardeşimiz.
Hele biri daha var ki bu konularda hep arka planda kalmayı seviyor,dernek başkanı: Sami Dedeoğlu .O derneğin ve derginin çıkmasındaki maddi yükü nasıl çektiğini yakından bilenlerdenim.
Ne mutlu ki bize böyle Develi aşkıyla hizmet veren çalışkan gençlerimiz ve insanlarımız var.Bu vesile hizmeti geçen herkese ama Sami Dedeoğlu ve Orhan Cebeci kardeşime hayırlı çalışmalarından dolayı yürekten teşekkür ediyorum.
Bu bakımdan dergilerimize bir de bu gözle bakmamızda her zaman fayda vardır.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
1.928 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

10+7 = ?