Son Dakika
Develi artık kabına sığmıyor.Özellikle 1970 yılından beri uzun yıllardan beri göç veren fakat gelenle gidenin eşit olduğu bir ilçe konumundadır.İçerde nüfus köylerle beraber 70 bin üzerindedir.Buna karşılık net bir rakam olmamakla beraber, tahmini İstanbul’da 150 bin,Ankara’da 120 bin Develili yaşamaktadır.Bunlar ciddi rakamlardır.
Develi gerek sosyal gerek kültürel sahada İç Anadolu’nun en gelişmiş, okuma yazma oranı yüksek bir ilçesidir. Ticarette, bürokraside ve siyasette başarılı olmuş bir hayli yetişmiş insanı vardır. Değil İstanbul ve Ankara’da ,bugün İzmir’de, Antalya’da, Adana ve Mersin ile Türkiye’nin bir çok yerinde şerefiyle ve verimli çalışmalarıyla dikkatleri çeken nice Develiler vardır.
Bunların çoğu Develi’den uzak olmalarına rağmen, çoğunun kalbi Develi için atmaktadır. Develi için yapılan nice hayırlı yatırımlarda bu gurbetçilerimizin az veya çok maddi ve manevi yardımlarının payı vardır. Bu yardımlar ve hayırda yarışmalar öyle küçümsenecek işler değildir. Bu bakımdan her sorumlu insan gibi bu insanlarımıza şükran borçluyuz. Zira bunlar veren elin alan elden hayırlı olduğunun şuuruna erken varanlardır.
Bu insanlarımız aynı zamanda bir taraftan işine ve gücüne bakarken bir taraftan da son derece önemli olan bir işlevi yerine getirmektedirler: Develi’yi temsil etmek! Temsil edilmek değil Develi için, Türkiye’nin de tanıtımında son derece önemli bir konudur. Gerek çeşitli vesilelerle bir araya gelerek birlik ve beraberliklerini korumak, gerek Develi hakkında bilgilenmek, gerekse Develi’yi tanıtma konusundaki çalışmalar imrenilecek işlerdir.
İnternet siteleri kurarak köylerimiz hakkındaki çalışmalar yanında Develi adına açılan dernekler son derece önemlidir. Şu kadarını söyleyeyim şayet Ankara’da açılan Develiler Yardımlaşma Derneği olmasaydı,inanıyorum ki birçok arkadaşımız yüksek tahsilinde çok zorlanacaktı.Burası sadece Develili gençlerin yatıp kalktığı yer olması bir yana ayrıca az da olsa verdiği burslar nice gençlere rahatlık kazandırmıştır.Bu konuda Orman mühendisi Osman Toker, Servet Develioğlu ile hocam Taki Cebeci’nin çalışkanlıklarını, hizmetlerini hayırla ve şükranla anıyorum.
Dernekçilik kadar zor bir iş yoktur. Bunun zorluğunu dernek yöneticileri çok iyi bilir.Dernek çatısında bir hizmete talip olanlar bir de bu derneğin gücünden ve imkanlarından nasıl faydalanırım, hesabında olanlar bulunur.Sürün varsa kurdu göreceksin, meşhur sözü gereği her dernek başkanı da bunu bilir ve hak bildiği yolda yalnız yürür.
Dernekten söz açılmışken Ankara’daki Develiler Yardımlaşma Derneği’ne hizmeti geçenlere bir göz atmakta fayda vardır.Özellikle kültürel hizmeti ile örnek olan Av.Recep Çerçi ve yönetimini de hayırla anmalıyız. Hele çıkardıkları “Ankara’da Develi “dergisi ne kadar güzeldi,öyle.Daha sonra Mustafa Benli yönetimindeki Şadi Ayhan,Fahri Soykan ve Mehmet Baykan gibi dostların sayesinde iki sayı daha dergi çıktı ama arkası gelmedi.Özellikle bu çalışmalara,Naci Mavioğlu ekibinden Develi’li kadınların gücü Meral Teker, Emel Mavioğlu ve Üner Tuğrul ile gelir gibi oldu ama bunun arkası gelmedi.Şimdilerde dernek başkanı ise Şaban Üzümlükaya’dır ki dernek çalışmalarında özellikle öğrenci bursları üzerine yoğunlaşmakta ayrıca Develilerin güçlerini birleştirme çabasında görülmektedir ki bu kolay bir şey değildir.Kırk tane naza katlanacaksın ! En azından Aksu kardeşlerin desteği ile derneğin kendi binasına kavuşması bile büyük bir nimettir.
Dernek çalışmaları dışında Develi’yi her fırsatta temsil etmek, Develi’ye yatırım ve hayır işlerinde yarışan, bu konuda vasıta olan ve çalıştığı kurumlarda başarılı olan Develiler de vardır.Bunlardan Alaaddin Kuday, Mustafa Kalfaoğlu, Öner Güney, Bahattin Cebeci,Sami Yılmaz,Yusuf Katırcı ve yaptığı hayırlarla örnek olan Muammer Kocatürk vd.hayırla anacağımız isimlerdir.Bu dostlar Develi hayrına ve Develi insanına ellerinden geldiğince hizmet vermeye gayret gösteren değerli kişilerdir.
Bunlar yanında yüksek öğrenimde bulunan öğrencilerimize burs veren, Muzaffer ve Nafiz Aksu, Şeref Songör ve kardeşleri, Mevlit Karaman ve kardeşleri, Adem Çelik ve kardeşleri, İsmet Celepçioğlu, Ahmet Yalçın, İbrahim-Yakup Buğday kardeşler, Katırcı Ailesi, Hacı Hüseyin-Feyyaz Üzümlükaya’yı da hayırla anmalıyız.
Ya bürokrasideki övüncümüz olan değerlerimiz.TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Ömer Cebeci, Sivil Savunma Genel Müdürü Mustafa Apak,Valilerimizden Erdal Aksu, Vali Muavini Mustafa Karslıoğlu,Emniyet Müdürü Hamdi Demir, kaymakamlarımızdan ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Dr.Ahmet Tıktık, DİE.Başkanı Doç.Dr.M.Fatih Bakır gibi nice değerlerimiz Develi adına seçkin elçilerimizdir.Siyasi hayatta da Mehmet Yüceler ile Halim Aras’ı ve başka alanlardan Fikret Çulhaoğlu,Fehmi Genç Ağabeyleri de saygı ile anmalıyız.Ankara’ya gelip, İkbal dönemlerinde M.Yüceler’in evine varıp ta çorbasını içmeyen Develi’li çok azdır.
İstanbul’da ise Develi’yi temsil etmede şu isimlerden bahsetmemiz mümkündür. Uzun yıllar mülki idarecilik yapan Necati Develioğlu, iş adamlarımızdan Mehmet Paksoy, Osman Deveci, Nevzat Çulhaoğlu, Yüksel Suyolcu,Hüseyin Setenci,Hüseyin Şahin,Mehmet Papak, hukukçulardan Ahmet Özçay, noter Hamdi Özdamarlar,Orhan Cebeci doktorlardan Prof.Dr.Cavit Avcı, İstanbul’da Belediye başkanlıklarında bulunan; Mehmet Bingöl, Osman Develioğlu, TSM sanatçısı Murat Irkınata gibi isimler hayırla ve şükranla anılmalıdır.
Özellikle isminden bahsetmeden geçemiyeceğim kişi Sami Dedeoğlu’dur. İstanbul’daki Develi Yardımlaşma Derneği’ne az veya çok hizmetleri geçen nice ağabeyler vardır.Ancak uzaktan da olsa baktığımızda Dernek Allah bilir ya Sami Dedeoğlu ile daha çok gelişmiştir.Gerek konferanslar,gerek dernek çatısı altında yapılan toplantılar, gerekse burs verilen Develi’li öğrencilerdeki artışlar, yılda bir de olsa her yıl çıkarılan “Develi Diyarı adlı derginin düzenli çıkmasındaki gayret ve imkân, inanıyorum ki Dedeoğlu’nun ve ekibinin samimi gayretleriyle olmakta ve Develi layıkıyla temsil edilmektedir.Eskiler derler ki “Ceviz ağacı altında ağaç yetişmez.”Doğrudur da.Kayseri gibi güçlü bir derneğe sahip yerde biz de varız diyebilmek bir hüner işidir ki Değerli Develi sevdalıları bunu da başarmaktalar.
İstanbul büyük bir ilimizdir. Bu derneğimiz İstanbul’un Anadolu yakasındadır.Bazı gençlerimiz biraz farklı misyonla bir de Asya yakasında “Genç Develiler Derneği” adıyla bir dernek kurdular.Burada emeği geçen Şeref Avcılar, Cengiz Avcılar, Metin Kılıçaslan, Mustafa Ötünç, Mustafa Şam ve Metin Kolay’dır.Dernek başkanı ise şimdilerde Mustafa Şam’dır.Çalışmalarında iftar yemekleri, toplu piknikler ve sohbetler çalışmaları arasındadır.Geçen yıl bir sayı dergileri de çıkmıştı ama arkası gelmedi.Halbuki bu konuda ısrarcı olmalıdırlar.Geleceğe belge bırakmak kadar güzel bir şey yoktur.
Bugün Develili olmakla övünen bir çok yetişmiş akademisyenler, politikacılar,iş adamları,bürokratlar Ankara ve İstanbul doğumludurlar.Onların yürekleri de en az bizim kadar Develi için atmaktadır.Daha İzmir’de,Çorlu’da,Bursa’daki,Antalya’daki Develi lobilerinde zevkle görev yapan nice Develi âşıklarını burada anamamanın ıztırabını yaşıyorum.Burada bir ahde vefa ve sorumluluk duygusuyla böyle bir hizmeti göze aldım.Unutulan nice isimler vardır,kusura bakmasınlar.Bunları inşallah tamamlamakta olduğumuz ”Cumhuriyetin 86.Yılı Anısına Develi’de İnsan Unsuru”adlı albüm çalışmamızda daha genişini göreceksiniz.Bu vesile ile,maşallah Develi’nin Evliya Çelebisi emekli Astsubay İsmail Etöz’ün koordinatörlüğünü, bilgi aktarmasını zevkle belirtmek istiyorum.
Temel amacımız marifetin iltifata tabi olduğu şuuruyla şerle uğraşma yerine, insanımızın güzelliklerini ortaya koymadır.Hasbelkader.Yerini bulduğu ve yeni heyecanlar yaşattığını görürsek memnun olacağız.
BENZER HABERLER