Son Dakika
Develi matbaacılık tarihinde ilk özel matbaayı kuran Cemil Yalçın’dır.Yaygın adıyla Matbaacı Cemil. Uzun boylu, iri yarı ve heybetli bir vücuda sahipti.Son derece saygılı, görgülü ve her zaman nazik bir adamdı. Babası Aparanlardan Hacı Mehmet, annesi ise Kapusuzlardan Halil Ağa’nın kızlarından Kezban Hanım’dır. İkisi kız, üçü kız olmak üzere beş çocuklu bir ailenin erkek çocuğudur.Diğer kardeşi ise ast subay olan Derviş Yalçın’dır.
Develi manifaturacılarından Tekerleğin Ömer Efendi’nin kızı Şazimet Hanım ile 1948’lerde evlenmiştir. Bu evlilikten Nural, Ayfer, Ömer ve Mehmet adlı dört çocuğu olmuştur.Bu arada çok erken yaşta ölen Ayfer ve Mehmet adlı çocuklarının adlarını yeni doğan çocuklarına ad olarak vermiştir.Herhalde bu olaylar aile içerisinde bir hayli ıztıraplı olmuştur.
Tahsiline gelince Yalçın, Develi Ortaokulu’ndan 1943’de mezun olmuştur. Aile şartları onu düzenli bir tahsilden uzak tutmuş, olabilir. Zira kendi çocuklarının eğitimi için Ankara’da ev almış ve çocuklarını burada okutmuştur. Bu da onun eğitime verdiği önemi ve kendi imkansızlığını çocuklarına yansıtmama duygusu böyle bir sorumlu davranışa itmiş olabilir. Cemil Yalçın’ın babası duvarcı ustasıdır. Orta Okuldan sonra bir müddet babası yanında çalışmış, ev işlerine bakmış;bir taraftan da devlet sınavlarına hazırlanmıştır. Nihayet bu sınavı kazanmıştır. Önce Edirne’de sonra da İstanbul’da Gümrük Müdürlüğü’nde görev alıp çalışırken; evliliğini de bu zamanda yapmış ve 1948 yılında askere gitmiştir. Askerlik dönüşü yine aynı görevine dönmüştür. Ancak baba evi yalnızlaşınca, baba evi yalnız kalınca babası H.Mehmet’in çağrısı üzerine memuriyetten ayrılıp, 1954’de Develi’ye dönmüştür.
Hayat devam ediyor. Particiliğin hızla yükseldiği dönemler. CHP saflarında yer alıyor.İşte geçim kaygısı yanında fikri hizmette de bulunmak üzere Develi’de ilk matbaayı kuruyor. Cemil Yalçın Develi’de Yeni Develi Basımevini kurduktan sonra matbu evrak ve ilanlar vs.basımı yanında Yeni Develi Gazetesi’ni Ali Saltık ile beraber çıkarmaya başlar. Matbaacılık ve gazete işine girmesinde hangi sebebler vardır,bilemiyoruz.Bunda o zamanki ateşli siyasi hayatın etkili olduğu düşünülebilir.Bütün bunlara rağmen Develi’de bir ilki gerçekleştiriyor ve Develi’de ilk özel Türk gazetesini çıkarıyorlar. Bu gazete pazartesi günleri çıkmakta ve logosunun altında “ Haftalık, tarafsız, siyasi gazete” olduğu yazılıdır. Sorumlu müdürü Av.Cengiz Nayman ile Av. Halit Develioğlu’dur. Bu iki sayfalık gazetenin ilk sayısı 5.12.1955 tarihlidir. Yazarları: Ahmet Akdoğan, Cemil Yalçın, Cengiz Nayman, Halit Develioğlu, Taki Cebeci’dir.
Gazete de çıkmaya başlayınca güçlenen DP’liler kendisini DP saflarına katmak istediler. Fakat ilkeli olan C.Yalçın bu teklifleri kibarca ret ettiğini biliyoruz. Böyle bir durumda gazete de kaçınılmaz akıbetten kurtulamıyor, ticari çark dönmüyor ve 92 sayı çıktıktan sonra gazete kapandı.
Bu siyasi hayata 1974’lerde Develi Güven Partisi İlçe Başkanlığıyla devam etti. Parti Genel Başkanı Prof.Dr.Turhan Feyzioğlu ile kader birliği etti. 1978 yılında bir kalp ameliyatı geçirdi. Bu sıkıntısı 1990’larda yoğunlaşacaktır. Siyasi partiler 12.Eylül darbesiyle kapatılınca, Güven Partisi de bundan nasibini aldı ve C.Yalçın da aktif particiliği noktalamış oldu. Bir ara Kıbrıs’ın bağımsızlık kazanmasında büyük rolü olan Prof.Dr.T.Feyzioğlu ona Kıbrıs’ta özel bir görev teklif etmişse de bu görevi kabul etmediğini görüyoruz. Dedik ya hayat devam ediyor. O halde madem matbaacılık ve gazete basımı engelleniyor ve gerekli desteği göremiyor; matbaa ve gazeteciliği bırakıyor hububat, yem alım satım işlerine giriyor. Daha sonra nakliyeciliğe ve otobüs işletmeciliği yapıyor. Bu ticari hayatı 1990’lara kadar devam ediyor. Bu yorucu hayattan 1990’larda kendini emekli ediyor. Sonuç ta ölümüne kadar Ankara’da altı ay çocuklarının yanında, altı ay ise Develi’de ömrünü tamamlıyor.
1996’da Hakk’a yürüyen Cemil Yalçın’nın mezarı Aygösten Mezarlığı’ndadır.
Cemil Yalçın tanıdığım ve tanındığı kadarıyla Develi’de seçkin ve saygın bir yeri vardır. Örnek ve dengeli bir aile reisliği yanında temiz yaşadı ve ardında temiz hatıralar bırakarak ebedi aleme göçtü.
Develi matbuat tarihinde bir ilki gerçekleştiren Cemil Yalçın daima hayırla anılacaktır.
Kaynaklar:
1.Gürlek, Ahmet, Memleketim Develi, Ankara 1976
2.Önder, Ali Rıza, Kayseri Basın Tarihi,1910-1960,Ankara 1972
3.Mehmet Örük, Bir İlkçi Daha,
Çağdaş Develi Gazetesi,18.06.2010
4.Oğlu Mehmet Yalçın’dan alınan bilgiler.
BENZER HABERLER