Son Dakika
Bir Gençlik ve Memleket Sevdalısı Eğitimci İbrahim Feyzi Öztürk
Dr. Tuncer Öztürk ağabeyime saygılarımla…
Develi eğitim tarihinin önemli bir ismi de Mısırlı-zadelerden İbrahim Fevzi Öztürk Hoca’dır.Mısırlı-zadeler Develi’de köklü bir ailedir.Dedesi Kadı Ali Celalettin Efendi,hem şair,hem hukukçu hem de ciddi bir ticaret adamıdır.Uzun süre Mısır’la kervan ticareti yaptığı için Mısırlı-zadeler diye anılmıştır.İşte İbrahim Fevzi böyle kültürlü bir aile ocağının bireyidir.
1322 /1906 yılında Develi’de doğmuştur. Babası aynı aileden Ömer Bey, annesi Karamustafa oğullarından Emine Hanım’dır. İbrahim Fevzi’nin bir de Sakıp isimli kardeşi vardır ki bu satırların yazarının da ilkokul öğretmenidir.
Çocukluğunda okumaya ve öğrenmeye meyli çok belli olan İbrahim Fevzi ilk bilgileri ailesinden almış olmalıdır. İlkokul çağına geldiğinde o yıllarda Develi Rüştiyesi hazırlık sınıfına öğrenci yetiştirmek amacıyla Kayseri Mutasarrıfı Ahmet Muammer Cankardeş Bey’in gayretiyle ve Develi halkının da 15 000 kuruş yardımıyla yapılan “Merkez İlkokulu”’na kaydoldu ve buradan mezun oldu. Öyle görülüyor ki Rüştiye’de okuduktan sonra Sivas Öğretmen Okulu’na başladı. Bir yıl sonra da 1927’de, Adana Öğretmen Okulu’na nakledilerek buradan öğretmen diploması aldı.
İlk görev yeri 1927’de Diyarbakır İsmet Paşa İlkokulu öğretmenliğidir. Diyarbakır’da bu okul dışında Merkez İlkokulu ve Ziya Gökalp İlkokulu’nda 1931 yılı sonuna kadar çalışmıştır.
Yıl 1931.Dönemin öğretmenleri toplu halde:2sırada,.soldan
5.kişi İbrahim Öztürk’tür.Sağdan birinci ise:Yakup Kenan Arıkan.
1.9.1931 yılında Develi’ye tayini yapılmış ve Merkez İlkokulu’nda görev almıştır.Yukardaki resim bu yılların hatırasını taşır.Öztürk hoca ilkokul öğretmenliği sırasında Merkez İlkokulu’ndan sonra İstiklal İlkokulu başöğretmenliğinde bulunmuştur Tam bu sırada da evlenmiş ve bu evlilikten de Fatma (1934),Baykal(1936),Ali Orhan (1937),Tuncer(1941),ve Ercan(1948) adlarında çocukları olmuştur.Bu görevde bulunduğu sırada Ortaokullarda öğretmen açığını kapatmak amacıyla MEB’nca açılan altı aylık kursu başarıyla tamamlamış ve Develi İkmal Okulu matematik öğretmeni olarak 1934 yılında atandı. Develi İkmal Okulu adıyla açılan ve daha sonra da Develi Ortaokulu olarak bugüne kadar hizmet veren okulumuzun ilk kurucu kadrosunda onurlu bir görev almıştır.
1937 yılında bir yıl kadar Karaman’da çalıştıktan sonra yeniden Develi’ye döndü..Haşim Nezihi Okay ‘ın müdürlüğü sırasında müdür başyardımcısı,daha sonra da müdür oldu.İşte burada Develi Ortaokulu yanındaki pansiyon binasının yapımında büyük gayret gösterdi.Özellikle o yıllarda Develi’ye bağlı nahiye olan Tomarza ve Yahyalı gençlerinin eğitimi için Develi ortaokulu ve bu pansiyon bulunmaz bir nimet olmuştur.Hoca özellikle kabiliyetli öğrencileri tespit etmiş bunların okuması ,eğitimlerini tamamlamaları için elinden gelen gayreti göstermiştir.Mesela bir öğretmenin hakaret etmesine dayanamayan merhum Mehmet Yüceler’i elinde eşyaları ağlayarak okuldan ayrılmak üzere iken ve sonradan bakan ve milletvekili Mehmet Yüceler’i görmüş.Hoca bunun sebebini öğrenince Yüceler’i ikna etmiş ve okulda kalmasını sağlamıştır.Bu olay niceleri için de bir örnektir.
Yıl 1938.Haşim Nezihi Orta okul müdürü.önde oturan öğretmenlerden,
Sağdan 4. İ.F.Öztürk,5.ise H.N.Okay Develi Ortaokul öğrencileri ile birlikteler.
Haşim Nezihi’den sonra Develi Halk Evleri başkanlığını 1950 yılına kadar yapmıştır.Develi Halkevi başkanlığı sırasında gençlerin sosyalleşmesinde önemli olan çalışmalarda onların yeteneklerini ortaya koyma noktasında çok çalışmıştır. Hayatı çok ciddi geçen, çok iyi bir matematik öğretmeni ve çok iyi bir idareci olan İbrahim Feyzi Öztürk 1950 ve 1954 yıllarında Develi CHP milletvekili adayı oldu fakat kazanamadı.Çoğulcu demokrasiye geçişin sancılı dönemleri.Siyasi rakipleri hocanın tayinini Hopa’ya çıkartırlar.Hoca burada bir yıl çalıştıktan sonra istifa etti ve Develi’ye döndü.Burada manifaturacılık yaptı.Fakat eğitimdeki bu zengin birikim böyle atıl kalamazdı.Nitekim Hoca 1958 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş ve Tahkikat Şubesi’ne atandı ve buradan emekli oldu.
1992 yılında Ankara’da vefat etti.
Yıl 1938 olmalı.Hoca solan 3.İlk baştaki ise Y.Kenan Arıkan.5.Merkez okulu baş öğretmeni İsmail Hakkı Bey.Herhalde “Damlama”’da bir piknikteler.
Kendisini iyi tanıyan ve hayatı hakkında kısa bir tanıtma yazısı yazan Cenani Gürbüz Hoca’nın şahsiyeti hakkında şu bilgileri vermektedir:”Görev yaptığı yıllarda ilkeli ve disiplinli çalıştı .İlkelerinden fedakarlık yapmadı.Bu sebeple hemşehrilerini gücendirdi.Pırıl pırıl bir zekaya ve ihatalı bir hafızaya sahipti.Matematik dersini derste öğretirdi.1950 yılına kadar ,Develi’de yüzlerce genç yetiştirdi.” Görüldüğü gibi tabir yerindeyse” tam bir öğretmen “ ve “tam bir idareci.”
Kendisi hakkında çok olumlu ifadeler duymuşumdur.Yüzyüze bir defa Ankara’da dayımın ölümünde karşılaşıp,elini öpmek nasip olmuş ve dedesi Ali Celalettin Efendi hakkında bazı yazılmayan bilgiler almıştım.Ayrıca Hazım Ulusoy’un yazdığı “Sanihat-ı Seyrânî’yi günümüze çevirerek Haşim Nezihi’ye verdiğini ve H.Nezihi’nin de bazı şiirler ekleyerek “Everekli Seyrânî” adlı kitabını hazırladığını öğrenmiştik.
İyi bir baba, iyi bir matematik öğretmeni ve iyi bir idareci olan İbrahim Fevzi Bey’i saygı ve rahmetle anıyorum.
“İBRAHİM FEYZİ ÖZTÜRK” için 1 yorum
BENZER HABERLER
Merhaba Hocam Develi de mzırlızadelerden yani Everekli Ali Celaleddin in torunlarından hayatta olan var mı?