Son Dakika
Develi sosyal ve kültürel hayatı için en önemli etkinliklerden biri kim ne derse desin “Âşık Seyrânî Seminer ve Şenlikleri”adıyla başlayıp çapı genişletilerek devam ettirilen “Âşık Seyrânî Kültür Sanat Festivali”dir. İlki 1979 yılında yapılan bu önemli ve anlamlı çalışma başlangıcında olduğu gibi yine 30. defa bu seminer ve festival Develi Belediyesi’nin omuzlarında devam edecektir.
Bu sene 30.su yapılacak bu çalışmaDeveli Belediyesi’nin kasım/ 2011’de aldığı kararla 30. anma programı “Uluslar arası “boyutta olacaktır.Ayrıca 2012 yılı “Seyrânî Yılı” ilan edilmiş Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile temasa geçilmiştir.Bakanlıklarımızın Develi için çok anlamlı ve bir ilkin daha gerçekleşmesinde katkıları ne olacaktır, ilerde belli olacaktır. Bu yükün de Develi Belediyesi üzerine kalmasından korkarım, şimdilik durum bunu gösteriyor.
İşin “uluslar arası” boyutunu niçin önemsiyorum? Çünkü bu sayede Develi’nin zengin maddi ve manevi kültürel değerleri ile gerçekten Âşık edebiyatımızın yüz akı olan ve bugün 826 şiirine ulaştığımız Seyrânî’nin değeri, insanları birbirine bağlayan barış ve hoşgörü düşünceleri yayılacak bundan hem âşığımız ve hem de Develi’miz tanıtım açısından faydalanılacaktır.
Bunlar yanında yapılan çalışmalarla Develi ekonomisine ve unutulmaya yüz tutan kültürel varlıklarımız yeniden gündeme gelecek ve el yerel el sanatlarının gelişimine de vasıta olacaktır.
Nitekim yine belediyemizin, çoğumuzun gözünden kaçan amma kültür dünyamızın da çok önem verdiği “Dev Ali Güreşleri”,”Mahalli Çocuk Oyunları Festivali” ile bir zamanlar milli bayramlarımızın olmazsa olmaz etkinliklerinden biri olan “cirit”in yeniden üzerindeki küller ayıklanmakta ve yeniden gündelik hayatımıza kazandırılmaya çalışılmaktadır.
Nitekim bu çalışmalardan olarak ressamlarımız tarafından Seyrânî’nin yeni resimlerinin ve “Ağ Gelin” gibi efsaneli türkümüzün kahramanı “Ak Geli’ nin tasvir çalışmaları sevindirici olaylardır.
Kaldı ki Develi’mize hizmet eden ve gelecek kuşaklara örnek olması için nice insanlarımız vardır ki bunların çalışmalarını,hizmetlerini anlatan resimler, konferanslar ve özel sempozyumlarla anılmalıdır. Bu konudaki çalışmalar kitaplaşmalı ve kültür tarihimize kazandırılmalıdır.
Bu çalışmalar öyle küçümsenecek olaylar değildir. Tam tersi daha çok çaba ile, daha disiplinli kültür komisyonlarının hazırlayacağı planlar ölçüsünde çalışmalar ile uygulanabilir hedefler belirlenmelidir.Develi Belediyesi Develi’yi dünyaya tanıtım konusunda zaten “Kardeş belediyeler” projesi kapsamında da Vierzon (Fransa), Cazin (Bosna-Hersek) şehirleri ile bağlantılar kurmuş ve bu projeler gittikçe gelişme kaydetmektedir. aktif görevde iken okul bazında Alman okullarıyla yaptığımız bazı “kardeş okul” projesinin ülkemiz ve temsil ettiğimiz şehrin tanınmasında ne kadar önemli olduğunu bizzat görmüşüzdür. Nitekim DPT’ın “Develi İlçesi Gelişme Stratejisi Raporu” ‘nda “ilçenin tarihi ve turistik yerlerinin ülke ve dünyada tanıtımı için yazılı ve görsel medyada yoğun tanıtım faaliyetlerinin başlatılması gerektiği”ni belirtmiştir.
Şimdi Âşık Seyrânî ok yaydan çıktı,” uluslar arası” boyutta kutlanacak.Hemen belirtelim ki şayet amaca ulaşılmak isteniyorsa bu sadece dost Nezir Ötegen’in yalnızlığı içerisindeki gayretiyle ulaşılamaz, mutlaka bir “Danışma ve Yürütme Kurulu ile Çalışma Planı” olmalıdır.Yok, şayet bu Nezir Ötegen’in omuzlarında yürüyecekse; herkes yanında olmalı ve kabiliyeti, gücü nispetinde işin bir ucundan tutmalıdır.Gerçek bu.İki teklifimiz oldu:Seyrânî adına “Hatıra para” ve “Seyrânî pulu”.Gördük ki bunlar gerçekleşmeyecek.Zira işin içine ciddi bir para gerektiriyor.
Yeni Seyrânî heykeli İşte çalışmalar çerçevesinde Belediyemizin de isteği üzerine bir “Seyrânî Parkı” ve Seyrânî heykeli projesi hayata geçirilmek üzere kollar sıvanmıştır. Bu projeyi hazırlayanlar Seyit Çeliker ile Abdullah Kılıç dostlar. Bu projeyi yazılı metin halinde fotoğraflarla da destekleyerek bir rapor haline getirmişler, bir örneğini de bize vermişlerdi.
Sunumunu Kayseri’de bir lokantada Başkan Sayın Recep Özkan ile içinde bizim de bulunduğumuz az sayıdaki Develi’li bir guruba yaptılar.
Amaçlarını şöyle açıkladılar. Develi’nin en bilinen ve öne çıkarılması gereken değeri Seyrânî’dir. Bu bakımdan uluslar arası bir festivalin yapılacağı yılda Âşık Seyrânî Heykeli” konseptitinin de oturduğu bir “Aşık Seyrânî Parkı “nın yapılması düşünülmüştür.
Bu park çok amaçlıdır. Çocuk oyun alanından tutunuz,el sanatlarının tanıtılması için reyonlardan,özel yürüyüş için parkurlar ve lokantalara, tiyatro anfisine kadar her şey çok güzel düşünülmüştür.Yukarda gördüğünüz resim bu parkın bir maketidir.
Yine yukarda gördüğünüz resim de yeni yapılacak olan Seyrânî heykeli’nin tasarım maketidir ki Develi’nin etnografik ve manevi değerlerine uygun kıyafetlerine uygun bir şekilde demo olarak hazırlanmıştır. Bu konuda raporda şöyle bir açıklama dikkati çekmektedir:”İlçemize yurt içinden ve yurt dışından gelecek misafirlere modern bir Develi imgesi verebilmek için modern şehir konseptinin yapısına uygun ve kendi adını taşıyan park ve çevre düzenlemesiyle anıtsal bir Seyrânî heykelinin daha uygun olacağı konusunu önemsiyoruz.”
Ne diyelim? Büyük adam büyük düşünür.Bir Develili iş adamı böyle büyük bir prtoje üretiyor ve Belediyemize sunuyor.İnşallah bu proje kabul edilir ve gerçekleşir.Bundan Seyranî başta olmak üzere hem coğrafyamız ve hem de insanımız kazançlı çıkar.
Çağdaş Develi Gazetesi,17.02.2012
BENZER HABERLER