Son Dakika
Çağdaş Develi Gazetesi’ nin yayınlandığı 2003 yılından beri elimizden geldiğince haftalık bir değişik konulu yazı yetiştirmeye çalışırım. Bu yazıların hepsi Develi ile ilgili tarih, sosyal, kültürel, siyasî, edebiyat vb konulardadır. İnşallah, bu yazılar bir plan dahilinde yazılmıştı; kitaplaştırıldığında inanıyorum ki Develi kültürü ve medeniyeti adına değerli çalışmalar olduğunu hepimiz göreceğiz. Zira bu yazıların çoğu tabir yerindeyse iğne ile kuyu kazmak kabilinde yazılmıştır. Çünkü küçük yerlerde bilgi toplamak o kadar zahmetlidir. Fotoğraf, belge, doğru bilgi veren kaynak kişi, arşiv bulmak o kadar zor ki !
Develi’de yayınlanan gazetelerde kalem erbabı zaten bir avuç insan. Bizim kuşaktan yazı yazanlar Ahmet Gürlek, Aslı Azman, Kadir Özdamarlar, Mustafa Çekemoğlu, Orhan Cebeci, Selim Develioğlu, Mehmet Örük Çağdaş Develi gazetesi yazarlarındandır. Bunlar içerisinde Örük ve Develioğlu köşelerine çekildiler. Gürlek ise Mevlasına kavuştu. Şimdi gazetenin yazar kadrosu ise Aslı Azman, Kadir Özdamarlar, Mustafa Çekemoğlu, Orhan Cebeci’dir. Bunlara ise Güzinî ve Kalender’de şiirleriyle zenginlik katmaktadırlar.
Bu yazarlarımızdan Orhan Cebeci İstanbul Develi Yardımlaşma Derneği Başkanı. İstanbul bir kültür şehridir. 200.000 Develilinin yaşadığı bir şehirdir. Develi sevdasıyla yanan nice Develili sanatçının, iş adamının, bürokratın ve sanatçının yaşadığı bir yerdir. Özellikle sanat ilgi gördüğü yerde gelişir ve verim artar. Bu değerlerimiz hakkında bilgiler Dernek yayını olan “Develi Diyarı” adlı dergi kanadıyla da Develi kültürü adına kalıcı, ciddi birer belgedir. İşte babasının memuriyeti dolayısıyla Rodos’ta doğup, Turgutlu’da nüfus kaydı yapılan dedesi Yakup Kenan Arıkan ‘ın fotoğraf arşivini gün yüzüne çıkaran ve hem Develi tarihine ve hem de Türk Tarihine çok ciddi birer önemli belge koyan torunu Kenan Arıkan’ın hizmetlerinin çoğunu yine bu dergide gördük ve arşivimize kayıt ettik.
Bu hizmetin yanında isimlerini yeni duyduğumuz sanat erbabı Develileri de uzaklarda olsalar da yazıları sayesinde öğreniyoruz. Türk Tasavvuf Müziği sanatçısı Murat Irkanata, Arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu, ressamlardan Dr. Mehmet Çulhaoğlu, M.Gültekin Ganioğlu gibi…Hoş ,yine bu sütunlarda “Resim ve Edebiyat” adlı iki seri bir yazı yazarak Develili ressamlarımız üzerine bir denemede bulunmuştum! Daha keşfedilmeyi, tanıtılmayı bekleyen nice kalemi, sazı ve fırçasıyla emek üretenlerimiz olduğu bir gerçek. Mesela Ali Rıza Madazılı hakkında bir yazı yazan çıksa da bu İstiklal Harbi hizmetkarını öğrenebilsek!
Bir şehrin kimliğini belirleyen en önemli unsur yetiştirdiği sanatçılardır. Yani bir yörenin kimliğini içinde yaşayan insanların beyinlerinin kalitesiyle orantılıdır. Bir ara Belediye Haber Bülteni’nde Atatürk’ün yağlıboya bir tablosu yayınlandı. Çok güzel bir resim. İnanıyorum ki Develili bir ressam tarafından yapılmıştı. Onca incelememe, araştırmama rağmen hangi ressamımızın eseri olduğu hakkında bilgi sahibi olamamıştım. Bu resim kimin salonunu süslüyordu ? Neyse ki Develimizin tanınmış ailelerinden Mavilerden Şehit Tğm. Ömer Mavilerin evinden çıktı. Eh…Yakışır da hani. Atatürk’ün resmi bir evin baş köşesini süslüyorsa o eve bir şehit de yakışır ve Cennet‘in bir köşesini süsler!
Yazılarından keyf aldığım diğer bir yazarımız da kuzenim Mustafa Çekemoğlu’dur. Mustafa uzun yıllar devletin bir çok önemli kurumunda yıllarca çalıştı. En ufak bir lekesi ne oldu ne de ortaya çıktı. Temiz kaldı ve temiz bir şekilde emekli oldu. Şimdi İstanbul’da oturmaktadır. Yılların verdiği birikimle haftalık yazılarını aralıksız yazmaktadır. Özellikle çoğumuzun yıllardır haberi bile olmayan önemli günler hakkında yazdığı bilgiler gerçekten çok güzel ve okuyucumuzun da hayli ilgisini çekmektedir. Mesela “Solaklar Günü”, ”Dışarda Yemek Yeme Günü” gibi konular çoğumuzun gündeminde olmayan konulardır. Daha doğrusu bu olayların özel bir gün olduğundan haberi yoktur! Dolayısıyla bu özel günler hakkında güzel analizler de ayrı bir yazı için zenginliktir.
Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum. Bizim yayıncılık konusunda gücümüz Belediyemize yetmektedir. Acaba Mustafa Çekemoğlu’nun bu özel günlerle ilgili yazıları kitaplaştırılmaz mı? Vallahi çok güzel olur. Zira bu kitap aynı zamanda özellikle orta öğretim öğrencileri için de yardımcı bir kitap olur!
Düşünmeye değmez mi?
Yazarlarımızı fikir gayretleri için, araştırmaları için kutluyorum, kolaylıklar diliyorum.
Çağdaş Develi-09.09.2020
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
10 Ekim 2024 Köşe Yazarları
10 Ekim 2024 Köşe Yazarları
10 Ekim 2024 Köşe Yazarları
04 Ekim 2024 Köşe Yazarları