logo

YAP BİR GACER PİLAVI

   Bugünlerde Karaman Türklerinden Sula Bozis’in yazdığı “Kapadokya Lezzeti Kapadokyalı Rumların Yemek Kültürü” adlı resimlerle zenginleştirilmiş eserini okuyorum. Eser, Anadolu’nun değişik yerlerine dağılmış ve 1924 yılında Yunanistan’a göçen hristiyan Türklerin damak zevkini ele alıyor. 

Sula Bozis Anadolu Karamanlılarından.
Ayrıca 54 Anadolu yemeğinin de tarifini veriyor. Kitabın arka kapağında yazar şu notu düşmüş:
“İnsan topluluklarının maddi kültür ve gündelik yaşamlarını anlamada yemek kültürünün özel bir önemi vardır. Tüketilen temel gıda maddeleri, yemek çeşitleri, bu yemeklerin hazırlanma biçimi ve onlara yemek kültürüne yüklenen sembolik anlamlar gibi yemek kültürüne ilişkin birçok belli bir yörede yaşayan insanların yaşadıkları coğrafyayla ve birbiriyle kurdukları ilişkilerden kültürler arası etkileşimlerine, eko Anadolu damak zevkinin maddi ve psikolojik yönlerini özlü bir biçimde anlatır. Ekonomik faaliyetlerinden gelenek ve göreneklerine kadar birçok alanda zengin ipuçları sunarlar” derken bir gerçeği de belirtirler.
Develi de damak zevki bakımından zengin bir mahalledir.Biz de mutfak kültürünü ele alan iki önemli yazı yazmıştık. Ayrıca Ahmet Gürlek de Develi’de mutfak kültürü adına kıymetli bir müstakil eser vermişti.
Şüphesiz bir yerin beslenmesini şüphesiz o yörenin coğrafyası belirle Beslenmeye önem arttıkça çeşitli gıdalar ön plana çıkmaktadır.
Kızık Köyü’nde kuru fasulye, Çomaklı köyü’nde yine kuru fasulye,Çöten Köyü’nde mercimek ve Erciyes Dağı eteklerinde Kabak çekirdeği ile Sultan Sazlığı çevresinde şeker pancarı,Sarıca ile Gaziköy ‘de topatan kavunu ünlüdür. Son beş yıl içerisinde Develi’nin Epçe Köyü’de de Gacer şöhretli olmaya başlamıştır.
Gacer kelime anlamı olarak buğdaygillerdendir. Erişte, iki ateş arasında kaynatılarak yapılan camız kaymağı anlamındadır. Gacerden nişasta , un ve dolayısıyla ekmek ve pilavı çok lezzetlidir.
Gacer sadece Develi’nin Epçe köyünde yetişmektedir. Beş altı kişi köyde ekmektedir. Ortalama yılda 30-35 ton gacer elde edilmektedir. Markalıdır . Her yıl talep artmaktadır. Tohumunda katkı maddesi olmayan saf bir buğdaygillerdendir. Yedi elekten geçtikten sonra mutfağa ancak girmektedir.
Gacer Avrupa ülkelerinde çalışan köylüler tarafından Avrupa ve büyük şehirlerimize yayılmaktadır. Ne yazık ki profesyonel işçilik, paketleme gibi çalışmalar ancak yeni yeni yapılmaktadır. Şimdilik gacer ile köyde ilgilenen en önemli kişi köy ahalisinden olan Doğan Özdemir’dir. Gacer’e ilgi arttıkça 30 ton üretim daha yukarılara çekilecek imkanlar vardır. Şüphesiz bu da yakın ilgi ve tanıtmaya bağlıdır!
Bu amaçla Kayseri Develiler Tanıtma ve Kültür Derneği’nde yine Doğan Bey’in hazırlayıp sunduğu 30 kişilik bir gacer pilavı partisi doğrusu çok dost için bir sürpriz oldu. Yanında turşusu ile beraber. Hem de yanında gacer ekmeği ile beraber. Bu hazırlıklı bir sofra değildi. Sürprizdi ama doğrusu değdi ve çok da yakın bir ilgi gördü.
Gacerin unu kadar nişastası da çok meşhurdur.
Özellikle helvası çok lezzetlidir. Gacerin özellikle bağırsak rahatsızlıklarında çok önemli bir tedavi gücü olduğu bugün kesinleştirmiştir.
Gacerin hikayesi dediğimiz gibi çok yenidir. Şüphesiz paketleme işleri, tanıtma ve pazarlama gibi işlemleri daha zaman alacağa benzemektedir. Bu bakımdan gacer yiyecek ,bu lezzeti tadacak insanlarımızı beklemektedir.
Şimdi nasıl denmez: Yap bir gacer pilavı ! Şimdiden tadacak damak zevki sahiplerine afiyet olsun!

Share
2.515 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

5+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Bırak Söyliyeyim Dilimi Tutma

    16 Eylül 2021 Köşe Yazarları

    Bu 5. eserimi, güzelliklere ait olan Sevgiyi, VECD haline getiren, şiir okumayı özellik ve güzellik bilen herkese ithaf ediyorum. Dülgeroğlu Sabit Şiir;Yücelere tırmanan bir fikrin, düşüncenin, tefekkürün mahsulü, güçlü ifadenin merkezdeki özüdür. Meselenin künhüne inip kısa-veciz bir beyanla kitap çapında ifadesi edebi duygunun ihtimamı, iktidarı, zirvesidir. Edebî anlatım da gerek olmaz beyan'a, Mısralar bin söz eder şiirden anlayana. Korkuttular sindirdiler milleti, Sardılar başına maraz illeti, Modern putçuluğu, şirki zilleti, Bı...
  • SU TASARRUFU GÜNÜ

    16 Eylül 2021 Köşe Yazarları

    Küresel ısınma nedeniyle dünyadaki tatlı su kaynakları da giderek azalmaktadır. Artan insan nüfusu ve kentleşme daha fazla su ihtiyacı yaratmakta ve dünyanın ise bu kadar suyu bulunmamaktadır. Su tasarrufu, herkesin mutlaka bilincinde olması gereken hayati bir mesele haline gelmiştir. Su tasarrufu, kişisel temizlikte, konforumuzda ve ihtiyaçlarımızı karşılama yeterliliğinde herhangi bir azalma olmadan suyu verimli kullanmak, israf etmemektedir. Yani aynı işi daha az su kullanarak yapmaktadır. Meyve, sebze ve bitkilerin yetişmesinde, hayvanlar...
  • Mısırlı Aile’sinin Gelini Melek Öztürk ve Kızları Bilge ve Banu Öztürk

    10 Eylül 2021 Köşe Yazarları

    Melek Öztürk hanım, merhum Ali Orhan Öztürk’ün eşidir. Özel İdare Memuru Ali Atlas ile Ev Hanımı Safiye Hanım’ın 3. çocukları olarak 2 Ekim 1942’de Sandıklı, Afyon’da dünyaya geldi. İlkokul ve Ortaokulu Sandıklı’da tamamladıktan sonra 1960 yılında İzmir Kız Lisesi’nden mezun oldu. 1966 yılında Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden mezun oldu ve Van’ın Edremit Nahiyesi Sağlık Ocağı’nda göreve başladı. 24 Kasım 1967 Cuma günü Ali Orhan Öztürk Bey ile evlendi. Bu tarihten itibaren 1969 yılına kadar Malatya’da Sağlık Ocağı’nda, 1969 - 1970 yıllarınd...
  • TÜRKİYE SERBEST PARAŞÜTÇÜLER GÜNÜ

    10 Eylül 2021 Köşe Yazarları

    Paraşütle atlama, genellikle hava araçlarından çıkış yapılarak boşlukta ve belirli bir yükseklikte de paraşüt açarak yavaş bir şekilde yere inilen bir aksiyon sporudur. Hava aracından çıkış ve paraşütün açılması arasındaki zaman “serbest düşüş” olarak adlandırılmaktadır. Birinci ve İkinci Dünya Savaşında, malzeme ve asker indirmek, uçakları arıza yapan pilotların yaşamlarını kurtarmak için sık sık kullanılmıştır. Askeri amaçla kullanılan paraşüt zaman içerisinde spor dalı halini almış olup, Türkiye’de de bu spora rağbet görmüştür. Bu spor özel...