logo

UĞUR BÖCEĞİ NEDEN UĞURLUDUR

Halk arasında uçuç böceği ve gelin böceği adlarıyla da tanınan, genellikle kırmızı üstüne siyah benekli kanat örtüleri cilalanmış gibi pırıl parıldayan sevimli ve güzel olan uğur böceğinin, böcek dünyasında çok ayrıcalıklı bir yeri vardır. Dış görünümü hem renk hem şekil olarak mükemmeldir. Küçük bedenleri, parlak renkleri ve benekli kanatlarıyla dikkati çekerler. Varlığı insana mutluluk duygusu verir. En önemli özelliği ise uğur getirdiğine, üzerine konan insanın dileklerini gerçekleştireceğine inanılmasıdır.

Uğur Böceği adını nasıl almıştır. Neden bu böcek türüne uğur böceği denilmiştir. Hiç merak ettiniz mi? Acaba yalnızca çok güzel ve sevimli bir böcek olduğu için mi uğur böceği denilmiştir.

Uğur Böceğinin uğurlu sayılması, antik çağlara kadar uzanan bir inanışa dayanmaktadır. Uğur Böceğinin, uğur, şans ve bereket ile ilişkisinin kökü Kuzey Avrupa’ya, İskandinavya’da mitolojik tanrıların yaşadığına inanılan çağlara kadar gitmektedir. Antik Roma ve Yunan mitolojilerinde Uğur Böceği, tanrıların güneş ışınlarını getiren elçisi olarak kabul edilirdi. Orta Çağ’da ise, Uğur Böceği, hasat zamanı yaklaştığında tarlalarda göründüğü için bolluk ve bereket simgesi olarak kabul edilmiştir. Bugün de birçok kültürde Uğur böceği, evlilik, para, sağlık ve mutluluk gibi iyi şans getirmesiyle tanınmaktadır.

Ömürleri 2-3 yıl olan uğur böceklerini en çok ilkbahar ve sonbahar ayları arasında görürüz. Uğur böceği, küçük bir böcek türü olup, yaklaşık 5-8 mm boyutundadır. Dünya genelinde yaygın olarak bulunabilen bu böceklerin, parlak kırmızı rengi ve üzerinde siyah benekleri ile tanınması kolaydır.
Uğur böcekleri normalde açık havada yaşadıkları ve bitki zararlarıyla beslendikleri için faydalı sayılmaktadır. Çoğu uğur böceği türü için en sevilen yiyecek yaprak bitleridir. Bu böcekleri, yaprak bitlerini büyük miktarlarda tüketerek bahçeler ve tarlalar için doğal bir zararı önlerler. Uğur böcekleri tarlalarda bitkilere zarar veren böcekler ile beslendikleri için en çok çiftçiler tarafında sevilmektedir. Bir uğur böceği ömrü boyunca 5.000’e yakın böcek yiyebilmektedir.

Uğur Böceklerinin dünya üzerinde 5 bin kadar türü olduğu bilinmektedir. En çok bilineni ise 7 benekli olanlardır. Uğur böcekleri genelde kırmızı gövde üzerine siyah benekli olarak bilinse de birçok farklı renkte türü bulunmaktadır. Kırmızıya ek olarak, sarı, turuncu, kahverengi, pembe veya hatta tamamen siyah olabilirler. Bazı uğur böceklerinin hiç sahip olmadığı lekeleri daha farklı çizgilere benzeyebilir.

Uğur böceği, farklı kültürlerde farklı anlamlar ve sembolizmle ilişkilendirilmiştir. Bazı kültürlerde uğur böceği, güzellik, aşk ve şans sembolü olarak kabul edilirken, diğer kültürlerde farklı anlamlara sahiptir.
Genel inanışın aksine uğur böceklerinin hepsi dişi değildir. Erkek ve dişileri vardır. Ama dışarıdan bakarak ayırt etmek mümkün değildir. Sadece birbiri üstünde iki uğur böceği görüldüğünde üsttekinin erkek olduğu söylenebilir.

1800’lü yıllarda Amerika’da bir felaket meydana gelmiş, tüm tarla ve bahçeleri bir çeşit bitki biti istila etmiştir. Avustralya’dan geldiği düşünülen bu bit böcekleri ile yapılan tüm mücadeleler sonuç vermemiştir. Bunun üzerine yapılan araştırmalar sonucu Uğur Böceği diye adlandırılan böcek türünün bu zararlı bitleri yiyerek yok ettiği tespit edilmiştir. Felaketi önleyen ve bitleri yiyerek yok eden bu sevimli böceğe Uğur Böceği adı verilmiştir. Uğur böcekleri zararlı canlıların hepsini yemişler ve bitkilerin tahrip olmaktan kurtarmıştır.
O yıllardan bu yana da uğur böceğinin uğur getirdiği inancı yaygın bir hale gelmiştir. Uğur böcekleri bitkilerde bulunan zararlı canlıları yedikleri için yararlı canlılar olarak kabul edilmektedir.

Yedi sayısının uğuruna inanan kişiler uğur böceğinin üzerinde 7 benek olduğunun üzerinde dururlar. Hatta işi abartıp üzerine uğur böceği konan kızların evleneceğine ya da her hangi bir dileklerinin gerçekleşeceğine inanırlar.

Share
1.312 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

7+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SARKOPENİ NEDİR?

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Tıp dilinde sarkopeni olarak adlandırılan yaşlılarda kas erimesi, ilerleyen yaşa bağlı olarak kas kütlesi ve fonksiyonlarında meydana gelen istem dışı kayıptır. Sarkopeni aslında yaşla birlikte kas kütlesi ve iskelet gücünün kaybıdır Fiziksel olarak bağımsız bir hayat sürdürebilmek için sağlıklı bir kas dokusu ve kas fonksiyonlarına sahip olabilmemiz gerekir. Yaşlılarda sarkopeni (kas erimesi) çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olarak fiziksel yetersizlik, düşük yaşam kalitesi, travma ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlarla bitebili...
  • Develi Çarşı Camiinin Mimarı Salim Alp

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Salim ağabey ile sohbetimizde mimarlık mezuniyetimden yaklaşık 15 yıl sonra Çarşı Camii'nin yapılması bize nasip oldu, diye anlattı. Çarşı Camii Dernek Yönetim Kurulu'nun: Av: Esat Cebeci, İş adamı: Şadi Kolay, İş Adamı: Suat Köylüoğlu, Eczacı: Haluk Yalçın, Milletvekili : Salih Kapusuz'dan oluştuğunu dile getirdi. Vefat edenlere Allahtan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı bir ömür diledi. Bu proje Sayın Develi Müftümüz Mustafa Başaran'ın teşviki ile daha önce vakıfların kararı ile bir kısım yıkılmış olan eski Çarşı Camii'nin yerine yenisin...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Ubudiyet; Zahirî ve bâtıni açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibadet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubudiyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubudiyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve manevi öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, cil...