Son Dakika
İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Necati DEVELİOĞLU Dönemi : ( 25.11.2001 – 09.11.2003)
DÜNYA BİYOLOĞLAR GÜNÜ
DEVELİ’DE KUMAR VE KUMARHANELER-1
İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Muzaffer AKSU Dönemi: (21.04.1996-25.11.2001)
NEDEN PAYLAŞMALIYIZ?
BODRUM HÂKİMİ TÜRKÜSÜ ve Dr. Halil Atılgan
Gerçek hayatta işler her zaman bizim istediğimiz hızda yürümez. Hayatımızda zaman zaman meşakkatli, zor, doğal engeller, beklenmedik olaylar ve çeşitli güçlüklerle karşılarız. Bu durum bazılarımızı ziyadesiyle yorar ve yıpratır. Bu nedenle hayatı her an aynı seviyede yaşamak zordur.
Yaşadığımız süreçte herkesin sabrını zorlayan ya da taşıran bazı durumlar vardır. Sabır, İnsanın başına gelen kötü olaylar, kaza ve belalar karşısında telâşa kapılmadan dayanıp direnmesidir. Sabır hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır.
Sabır, baştan çıkartıcı etkilere karşı direnebilmek, zorluk ve sıkıntılara, şikâyet etmeden katlanabilmektir. Her güçlükle beraber bir kolaylık var ise o zaman güçlük başımıza geldiği zaman feryat figan etmeden sabır göstermek gerekir. Kısaca sabır, acılara ve zorluklara dayanma gücüdür. Sabır, tembelce beklemek değildir.
Sabır nurdur. Kişiyi karanlıklar içerisinde aydınlatır. Sabır göz aydınlığıdır. Sabır hayatı hayat yapar. Belaları savar, zorlukların üstesinden gelir. Sabretmek erdemli bir davranıştır ve sabredenler refaha ulaşacak olan kimselerdir. Sabretmek çoğu zaman insanı kazançlı çıkarır. “Sabreden derviş muradına ermiş” sözü buradan gelir. Gerçekten de insan sabrederse, acele etmeyip de beklemesini bilirse sabretmek onun için bir mükâfat olur.
Yüce Mevlana; “Sabır, ağrıları dindiren acı bir ot gibidir. Hem can yakar hem de tedavi eder.” demiştir. Sabır aslında insana düşünme süresi verir. Sabırlı insan hiçbir zaman ani kararlar vermez. Neyi ne zaman yapacağını iyi bilir. Sakindir, heyecanın veya gerginliğin mantıklı düşünmesini etkilemesine izin vermez. Hızlı düşünür, hızlı karar alır ancak asla acele etmez. Bir söz vardır, sabır acıdır, ancak meyvesi tatlıdır.
Sabırsızlık, acele ederek, bir anda, çok şeyi istemektir. Bu da, her hedefe varmak için, belli bir zamanın gerektiğini bilmemektir. O nedenle, sonuca bir an önce varmak isteyenler, aslında yarı yolda kalırlar ve işin sonundaki hayrı göremezler. Bizleri sabırsızlandıran şeyleri sadece tespit etmek bile yararlı olabilir. Bu itibarla “sabır” kavramını hatırlamak amacıyla her yıl 17 Ağustos, “Sabırsızlık Günü” olarak kutlanmaktadır.
Kontrol edemeyeceğimiz koşullarla ilgili sabırsızlanmaktansa, kontrol edebileceğimiz şeyleri tespit etmeye çalışmamızda fayda vardır. Bu itibarla hayatla ilgili gerçekçi bir bakış açısına sahip olmalıyız. Sabırsızlık, iletişim kurma yeteneğimize zarar verebilir. Zamanın beklediğimiz hızda değil, kendi hızında ilerlediğini kabul edelim. Sabretmek işte budur.
İngiltere’de bulunan Cardiff Üniversitesinden araştırmacılar, yüzlerce kadın ve erkek üzerinde yaptıkları incelemelerden sonra “Aceleci olmak, sabırsız davranmak insanı amacından saptırdığı” sonuca varmıştır. Bu araştırma sonucunda “Sabırsız insanların aşırı alkol almaya ve şiddete meyilli kişiler olduğunu” ortaya çıkmıştır.
Diğer taraftan Sabır, müminin Allah’a karşı olan samimiyetinin ve O’na yakınlaşmak için gösterdiği çabanın en önemli göstergelerinden biridir. Çünkü insan ancak samimiyeti ve Allah’a olan yakınlığı oranında sabır gösterebilir. Kuran’da öğretilen gerçek sabır, sadece zorluklar karşısında değil, aksine hayatın her anında yaşanan bir ahlak özelliğidir.
Hayatta her ne olursa olsun, başımıza her ne gelirse gelsin sabretmesini bilmemiz gerekir. Hayata daima iyi yönden bakmalı, başımıza gelen her olayda şükretmeli ve her zaman sabretmesini bilmeliyiz. Aceleci davranmak, isyan etmek bizleri daima hataya zorlar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
09 Nisan 2021 Köşe Yazarları