logo

RECEP AYI VE REGAİP KANDİLİ (RUHANİ BİR AYDINLANMA VE İYİLİK ZAMANI)

RECEP AYI VE REGAİP KANDİLİ

(RUHANİ BİR AYDINLANMA VE İYİLİK ZAMANI)

Müslümanlar arsında üç aylar diye şöhret bulan recep, şaban ve ramazan ayları; aslında Hz. Peygamber (sav)’ in şu hadislerine istinaden olmuştur. “Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!”(Taberânî, el-Muʿcemü’l-evsaṭ, IV, 189; Ebû Nuaym, VI, 269) şeklinde dua ettiği yolundaki rivayet ile, ‘’Recep Allah’ın ayı, şaban benim ayım ve ramazan da ümmetimin ayıdır.’’ hadisleridir. (Aclûnî, Keşfü’l-Hafâ, 1358).

Allah (cc)’nun yarattığı bütün zamanlar aslında çok değerli ve kıymetli olmakla beraber; recep, şaban ve ramazan ayları içerisinde dört mübarek geceyi bulundurmaları sebebiyle daha bir önemli olmaktadır. Bunlar; Regaib, Berat, Mirac kandilleri ve adına Kur’anda bir sure de bulunan Kadir gecesidir. Aslında Kadir gecesini diğer kandillerden ayrı değerlendirmek daha doğru olur. Çünkü Allah (c.c.) bu geceye ayrı bir önem atfetmiş ve 1000 aydan daha hayırlı olduğunu belirtmiştir. (Kadir suresi,3)

Recep ayı; Arabî ayların yedincisi olup, dört “haram” aylarından da biridir. Haram aylar tabiri Kur’ân-ı Kerîm’de geçen bir ifadedir (Tevbe 9/5, 36;Bakara 2/194, 217; el-Mâide 5/2, 97) Söz konusu dört ayın bu şekilde adlandırılması bu aylarda savaşın haram kılınması, işlenen sevap veya günahlara başka zamanlarda yapılanlardan daha fazla mükâfat veya ceza verilmesi, böylece yılın diğer aylarından farklı bir önem ve saygınlığa sahip bulunmaları sebebiyledir (TDV.İslam Ansiklopedisi).

Recep ayı, Müslümanlar için yaklaşmakta olan ramazan ayına manevi bir hazırlık dönemini simgeler. Bu ay, İslam dünyasında birçok ibadetin (oruç, fitre, teravih, yardımlaşma…) ve manevi iklimin yoğunlaştığı bir zaman dilimidir. Recep ayının önemi, içerdiği özel günler ve bu günlerde gerçekleştirilen ibadetlerle birlikte değerlendirilmelidir.

Yine recep ayı, Müslümanlar için dua, ibadet, oruç ve sadaka ve yardımlaşma gibi manevi aktivitelerin artırılması için bir fırsat sunar.

Recep ayı içinde yer alan önemli günlerden biri de, Regaip Kandili’nin yanı sıra Miraç Kandil’idir. Miraç Kandili, Hz. Muhammed (s.a.v.)’in önce Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksa’ya oradan da Mirac’a çıktığı geceyi ifade eder. Bu gece, Müslümanların Allah’a yakınlaşma, dua etme ve manevi bir yolculuğa çıkma fırsatı sunar.

Bir başka açıdan recep ayı, Müslümanlar arasında birlik, beraberlik ve yardımlaşma duygularını pekiştirme zamanıdır. Toplum içindeki dayanışma, yardımseverlik ve hoşgörü gibi değerlerin yaşatılmasına vesile olan bu ay, bireylerin kişisel gelişimlerine de katkı sağlar. Recep ayı, insanların geçmiş hatalardan ders çıkarması, tövbe etmesi ve daha iyi birer Müslüman olma çabalarına yönlendirilmesi açısından önemli bir dönemdir.

Regâib Kandiline gelince, Üç ayların ilki olan Recep ayının ilk Cuma gecesidir. Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībe kelimesinin çoğuludur. Sahih kaynaklarda, bu geceye ait özel bir ibadetin bulunmadığı belirtilirken, zamanımızı iyi değerlendirmek bakımından oruç tutulması, kaza veya nafile namazların kılınması, tedebbür, tefekkür, tezekkür ve teakkul ile beraber Kur’an’ı Kerim okunması ve tefekkür edilmesi veya İslam’a, Kur’an’a ve Müslümanlara hayırlı hizmetler yapmak adına hayırlı işlerle meşgul olmak çok önelidir. Bununla beraber zayıf olduğu ifade edilen rivayetlerden birinde bu geceyle alakalışöyle buyurulur: “Beş gece vardır ki onlarda yapılan dua kabul edilir: Cuma gecesi, kurban ve ramazan bayramı geceleri (arefe gününü bayrama bağlayan geceler), recebin ilk (cuma) gecesi (Regaib kandili), şabanın ortasında bulunan gece (Berat kandili) (Beyhakî, Şuabü’l-İmân, 3711).

İslam dünyasında özel bir öneme sahip olan kandiller, manevi atmosferi güçlendiren, ibadet ve dua ile geçirilen özel günlerdir. Bu kandillerden biri olan Regaip Kandili, İslam kültüründe özel bir yere sahiptir. Regaip Kandili, İslam alemi için bir aydınlanma ve iyilik zamanı olarak kabul edilir.

Regaip Kandili, Müslümanlar için bir arınma, tövbe ve dua zamanıdır. Bu gece, kişinin geçmiş hatalarından ders çıkarması, Allah’a yönelmesi ve ibadetlerini artırması için bir fırsat sunar. Ayrıca, Regaip Kandili, içinde bulunduğumuz dünyanın ve zamanın en çok muhtaç olduğu yardımlaşma, hoşgörü, sevgi ve saygı gibi değerleri hatırlatır; insanları iyilik ve yardımlaşma duygularını pekiştirmeye teşvik eder.

Ayrıca biz inanan insanlar ruhsal bir temizliğe ulaşma arzusu ile Regaip Kandil’inde gece namazı kılma, Kur’an-ı Kerim okuma, dua etme ve tövbe istiğfar sıla-i rahim gibi ibadetler yaparız. Müslümanlar, bu özel gecede manevi bir atmosfer içinde ibadetlerini gerçekleştirerek ruhsal bir temizlik yaşarlar.

Regaip Kandili, Müslümanlar için manevi bir aydınlanma ve iyilik zamanıdır. Bu özel gecede ibadetlerini artırmak, dua etmek ve geçmiş hatalardan ders çıkarmak, Müslümanları Allah’a daha çok yönlendiren önemli adımlardır. Regaip Kandili, birlik, beraberlik ve yardımlaşma duygularını pekiştirmek adına değerli bir fırsattır. Bu kandil vesilesiyle, Müslümanlar birbirlerine daha çok sevgi, saygı ve hoşgörüyle yaklaşarak toplumsal bir dayanışma oluşturabilirler. Regaip kandiliniz mübarek olsun!

Ali Rıza Tahiroğlu

DİB. Başkanlık Müftüsü

Share
590 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

6+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İLGİNÇ BİLGİLER – 2

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Bir önceki yazımda dünya nüfusu ve konuşulan diller hakkında bilgi vermiştim. Şimdi de dünyadaki insanların yaşantısı, sosyal hayatları hakkında derlediğim ilginç bilgileri aktarmak istiyorum. Yapılan araştırmalarda dünyada yaşayanların %77'sinin konutu var. %23'ünün ise yaşayacak yeri dahi yok. İnsanların %21'i aşırı yemek yiyor, %63'ü istediği kadar yiyebiliyor. İnsanların yüzde 16'sı yetersiz besleniyor. Ancak, dünyada en çok yemek yiyen ülkeleri kesin olarak sıralamak oldukça zordur. Tüketim oranı, ülkelerin nüfus büyüklüğü, yaşam tarzı, ...
  • Üç Gonca Gülüm Adıyaman Ah! Adıyaman Şehitlerim Meral Bulut

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Üç Gonca Gülüm Adıyaman Ah! Adıyaman Şehitlerim Meral Bulut “Alevler sizdeyse, közü bizdedir. Sizde ki yaranın, özü bizdedir.” Bir romanı elinize alıp okumaya başlayınca bırakamazsınız ya, bu da öyle bir kitap. Meral Hanım'ın tasvirleri ve akıcı üslubu sizi yaşayarak kitabı okutuyor sanki. Yazmak bir yetenek ve tutku. Bunun mektebi ve eğitimi de bana göre yok. Tamamen Allah vergisi. Okuyan kendini geliştiren toplumun sorunlarına duyarlı olan elbette başarılı olur. Söz kulağa, yazı uzağa gider. Meral Hanım'ın asrın felaketi depremde haya...
  • GELECEĞE UMUTLA BAKMAK

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Miladi 2025 yılının şu ilk haftalarında, geleceğe ümitle bakabilmek için, her şeyden önce geçmişimiz ile ilgili ciddi bir muhasebe yapıp hatalarımızdan ders çıkarmamız gerekir. Aynı hata ve yanlışları tekrarlamamak çok önemlidir. Bir de geçmişteki başarısızlıklarımıza takılarak geleceğimizi de, aynı olacak diye ipotek altına almak yanlışların en büyüğü olur. Geleceğe umutla bakmak bizim şiarımız olmalıdır. Ümit (Reca) kelimesi, daha çok tasavvufta kullanılan ve kulun Allah’ın rahmetine ve mağfiretine güvenerek ümit içinde olması anlamında ge...
  • GEÇEN BİR YILIN MUHASEBESİ

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Herkesin zaman algısı farklı olsa da zamanın evrendeki en değerli kaynak olduğunda hemfikirdirler. Fakat bu öyle bir değer ki; durdurulamaz, tasarruf edilemez, biriktirilemez, saklanamaz, alınıp satılamaz, ödünç verilemez, kişiye özel duruma dönüştürülemez, devredilemez, geri döndürülemez ve ötelenemez. Allah (cc) Kur’an-ı Kerimde adı “Asır/ zaman” olan bir sure indirmiştir ve öneminden dolayı ona yemin ile başlamaktadır. “Andolsun asra / zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip de salih ameller işleyenler, birbirlerine hak...