Son Dakika
Ozan Molla (Seyit Berber) Develi’nin Köseler köyünde 1953 yılında doğmuştur. İlkokulu kendi köyünde ortaokulu ve liseyi dışardan bitirmiştir.Daha sonra Sümerbank ve Anadolu Üniversitesi’nin iş birliği ile hazırlanan iki yıllık İş İdaresi ön lisans bölümünü bitirdi.Ayrıca bir ara da Kayseri’deki Taşçıoğlu Kur’an Kursu’nda okudu.
Çalışma hayatına Sümerbank’ta başladı. Paketçi olarak girdiği kurumda uzun süre, başarılı çalışmalarından dolayı müdür yardımcısı oldu ve devam etti. Buradan da emekli oldu.
Berber 1965’lerde şiir yazmaya başladı. Şiirlerinde âşık geleneğine bağlı kalarak “Ozan Molla“ mahlâsını kullanmıştır. Âşık Ali Çatak’ın yönlendirmesi de düşünülebilir! Tıpkı âşık Güzinî gibi… Şiir yazar ve şiirleri çeşitli dergilerde yayınlanırken bu arada saz çalmaya da başladı. Fakat özellikle Develi’de 1975’lerde, 19.Asrın en önemli gözlemcisi, aydınlanma döneminin olumlu olumsuz yönlerini zihnine kazıyan Âşık Seyrânî için yapılmaya başlayan ”Seminer ve Festival” ler için davet edilen nice âşıklarımızın söz ve sazlarına etkisini de gözden uzak tutamayız. Saz çalmayı bırakması da sazına çok hakim olan âşıklarımızın yanında haddini bilmeyi de öğrenmiş olmalıdır.
Ozan Molla yazdığı şiirleri özel bir defterinde toplamıştı. Bu şiirlerinden bazılarını şimdi “Sevdamız Vatan, Ankara 2020” adlı eserinde topladı. Belli ki kitap 2020’de matbaaya verilmiş fakat kitap 2021’de basılmış olmalıdır. Zira kitap elimize geçeli iki hafta oldu. Tam 245 şiir.
Her sanatçı aşağı yukarı doğup büyüdüğü yerin adamıdır. Çünkü yaşanılan coğrafya, temasta olduğu veya gözlediği insanların ,töreler, hayatın az veya çok etkisi altındadır. bakımdan şiirler gözden geçtiğinde hemen görülür ki âşığımızı etkileyen en önemli âşık Develi’li âşık Seyrân’î’dir. Seyrânî üzerine yazdığı beşe yakın şiir ona duyduğu sevgi, hayranlık ,âşıklıktaki derinliği,sivri dili ve saygı hemen belli olmaktadır.
Bunun yanında köyünün enteresan insanları da, ailesi de Ozanın dikkatlerindendir: Babası(2 adet), Ozan’ın dilinden kurtarılamamıştır: Babası, Köylülerden: Gülsüm Yenge, Hasan Emmi
(İki şiir), Pir Bekir Cila, Ozan’ın kendisi: Seyit Berber (4 adet), Hatça Teyze de ozanın dilinden nasiplenen kişilerdendir.
Şairin Türk diline sevgisini yakinen takip edenlerdenim. Yetenek te eklenince lirik bir anlatım Ozan için daimi bir anlatım olmaktadır.
Âşığımız için toplum meselelerinde yergi türü ağır basarken; vatan, bayrak, din konuları nı işlerken son derece dikkatli ve milliyetçilik duygusu son derece önemlidir.
Şiirlerinde öğreticilik son derece önemlidir.
Şu bent bunun küçük bir delilidir:
Bakın dostlar beyler sefa sürerken
Uçtan uca benim köyüm perişan
Çocuğumu yerme köylüdür diye
Aman hoca benim köyüm perişan
Derken köy ve köylülük konusundaki düşünceleri son derece önemlidir. Kendisi samimi bir Türk milliyetçisi olduğu için”Hayalim” adlı şiirinde Ziya Gökalp filozofumuzu hatırlatır:
Gönlümdeki sınır Türkiye sanma
Bilseniz nerede gezer hayalim
Bugün gardaşıma hasretim amma
Yarın bu gurbeti bozar hayalim
Şiirlerini bir zahmet sizlerde okuyunuz, kararınızı siz veriniz. ikinci defa okuyorum.
Âşığımızı da tebrik ediyorum.
Çağdaş Develi,25.03.2021
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
05 Ağustos 2022 Köşe Yazarları
05 Ağustos 2022 Köşe Yazarları
28 Temmuz 2022 Köşe Yazarları
28 Temmuz 2022 Köşe Yazarları