Son Dakika
“Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmasa, değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.”
M. Kemal Atatürk
ATATÜRK’ün Dilinden Kuvay-i Milliye: Ümitlerini kaybedenler, Kuvay-i Milliye’nin neye yarayacağını neye yarayacağını sorarlar. Mustafa Kemal şu cevabı verir. ”Kuvayi milliye namuslu bir insanın yastığının altındaki tabancaya benzer. Namusunu kurtarması için herhangi bir ümidi kalmadığı zaman hiç olmazsa intihara yarar.”
Sunuş:
Sayın Mehmet Özdemir tarafından, Cumhuriyetimizin 50’nci kuruluş yılı için yazılan “Milli Mücadele’de Develi” adlı eser milli tarihimize birçok yönlerden ışık tutması itibariyle büyük bir değer taşımaktadır.
Atatürk’ün milli mücadele yıllarında en yakın silah arkadaşlarını Develiye göndermesi ve Develi’de yapılan hazırlıkların sonucu harekete geçen milli kuvvetlerimizin, evvela Rumlu ( şimdiki Bakırdağ) nahiyesini, sonra Feke’yi Fransızlardan kurtararak şanlı bayrağımızı tekrar dalgalandırılması ve Haçın’da (şimdiki Saimbeyli) toplanmış bulunan on bini mütecaviz asi Ermenilerin 8 ay müddetle kuşatılarak olduğu yerde tutulması, Kozan, Feke, Saimbeyli’nin kurtuluşunu sağladığı gibi, Kayseri ve Orta Anadolu’yu işgalden ve büyük felaketlerden korumuştur.
O tarihlerde (1919) Develi Belediye Başkanı olan merhum Kamberli Osman Bey’e (Milli Mücadele’de takma adı Özdemiroğlu Yaşar Bey) Atatürk’ün (SIRDIR) başlıklı kendi el yazısıyla yazdığı bu mektupla, Kilikya Kuvayi Milliye Umum kumandanlığına tayin ettiği Binbaşı Kemal ve Yüzbaşı Osman Beylerin (Doğan ve Tufan) takma adlar altında Develi’ye yollaması Develi’de geçen hadiselerin tarihi önemini belirtecek niteliktedir.
Yakın tarihimizin en şerefli ve şanlı sayfalarını süsleyen bu hadiselerin, büyük küçük herkesin bilmesi, okuması, milli şuurumuzun varlığı ve yaşaması bakımından elzemdir. Milli hareketimizin her safhası aslında bu nevi, fedakârlıklar ve kahramanlık menkıbeleri ile doludur. Bu uğurda hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi, vefat eden kahraman gazilerimizi tekrar rahmet ve minnetle anarım. Atatürk ve Milli Mücadele hakkında eseri büyük bir dikkat ve titizlikle hazırlayan Kayseri eski milletvekillerinden ve Develi Belediye Başkanlarından Mehmet Özdemir Bey’i tebrik eder teşekkürlerimi sunarım. 28.04.1973 – Kayseri Valisi Emekli Hava General İhsan ARAS
Önsöz:
Türk Milli Mücadele hareketi, son yüzyılda dünya tarihinin gördüğü en önemli strateji savaşlarından birisidir. Yok olduğu ya da edildiği düşünülen bir milletin top yekûn seferberlikle, dünyanın en güçlüsü denilen düşmanlara karşı büyük zaferle başarıya ulaşmasını sağlamıştır. İmkansızlıklar ve yokluklar içerisinde, canını dişine takan fedakar insanlarımızın azmi ve kararlılığı bu başarı ortaya konulmuştur…
İşte bu kurtuluş mücadelesi içerisinde Develimizin o zamanki adı olan Everek’in belediye başkanı ve milli mücadelenin kahramanlarından olan Kamberli Osman’a Mustafa Kemal’den gelen talimatla bölgede Anadolu Müdafaai Hukuk Cemiyetini faaliyete geçirilmesi emri veriri. Kamberli Osman, Everek, Feke, Saimbeyli, Kozan’ın ileri gelenleri ile birlikte, halkı örgütleyerek Kuvay-i Milliye hareketini gerçekleştirerek, bölgede Kurtuluş Savaşı’nın ateşini yakar. Merhumun oğlu Mehmet Özdemir tarafından kaleme alınan kitap hem Özdemir’in bizzat şahit olduğu hem de tarihi vesikalarla o zorlu dönemin ayrıntılarını gözler önüne seriyor.
İlk olarak Cumhuriyetin 50.yılında basılan ve baskısı tükenen “Milli Mücadele’de Develi” kitabını Develi Belediyesi olarak bizlerde Cumhuriyetin 100.yılında bastırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir milletin yeniden dirilişin, emperyalizme karşı verilen şanlı, onurlu mücadelenin anlatıldığı bu eşsiz eserin yeniden basılması için bizlere destek veren kitabın müellifi Merhum Mehmet Özdemir’in torunu Mahir Özdemir’e teşekkür ediyorum.
Milli Mücadele döneminin bölgemizde kahramanlarının fotoğrafları, telgrafları ve konuşmalarının olduğu bu eşsiz kitabı Develi Belediyesi Kültür Yayınlarına (51. Yayın) kazandırmaktan onur duyuyor, kitabın tekrar yayınlanmasında emeği geçen Kültür Müdürü Ali Orhan’ı ve tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum. Ülkemizin bağımsızlığı için mücadele veren gizli kahramanlarımızı bir kez daha saygı, rahmet ve şükranla anıyorum. Mehmet CABBAR / Önceki Dönem Develi Belediye Başkanı
ÖZGEÇMİŞİ:
Mehmet ÖZDEMİR: 01.07 1913 Tarihi’nde Develi’de doğdu.1924-1928 yılları arasında Develi Belediye Başkanlığı yapan Kamberli Osman Bey’in oğludur. İlk ve orta öğretimini Develi’de yaptı.1950 Genel Seçimlerinde Demokrat Parti listesinden Kayseri Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi (1950-1954). İki dönem (1964-1968) (1973-1977) yılları arasında Develi Belediye Başkanlığı yaptı. Ortaokul mezunu olan Özdemir, Bozdoğan İncir Tarım Satış Kooperatifi Müdürlüğü, Mersin İthalatçı ve İhracatçı Birlikleri Muhasebe Şefliği, İthalat Bürosu Mersin Müdürlüğü Büro Şefliği ve çiftçilik yaptı .Milli Mücadele kahramanlarından Yakup Kenan Arıkan’ın kızı Türkan hanımla evlendi. . Onur (Yeğenağa) , Osman, Fergat ve Aslı (Eskici) adında dört çocukları oldu. 09.08. 1986 Tarihi’nde Develi’de vefat etti. Allah rahmet eylesin, ruhu şad mekânı cennet olsun.
Develi’ye Hizmetleri:
Âşık Seyrani heykeli, Belediye Binası, Sanayi Sitesinin kurulması, Kozan Caddesinin genişletilmesi, Elbiz Park’ının düzenlenmesi onun belediye başkanı döneminde yapıldı. Develi Halkı’nın da önemli rol oynadığı “Milli Mücadele’de Develi” kitabını Cumhuriyetin kuruluşunun 50. Yılında Develi’ye armağan etti. Sağlığında tanıdığım merhum Av. Esat Ağabeyimin yol ve dava arkadaşı değerli başkanımı saygı ve hürmetle anıyorum..
Haftaya: Mehmet Özdemir anlatıyor:
M. Kemal’in emriyle Kılıç Ali’nin Develi’ye gelişi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
24 Ocak 2025 Köşe Yazarları
24 Ocak 2025 Köşe Yazarları
17 Ocak 2025 Köşe Yazarları
17 Ocak 2025 Köşe Yazarları