logo

Nostalji Develi’ye Hoş Geldiniz

Develi dışında yaşayan hemşerilerinizin memleket hasreti ile yanıp tutuştuklarından emin olabilirsiniz. Birçoğu doğup büyüdükleri topraklardan kopmamak adına, atalarından kalan evlerini, bağlarını ve bahçelerini satmamak için direniyor. Eş dost düğününe katılarak gönül almak, hısım akraba ziyaretleri yapmak, atalarına mezarlarında dua etmek gibi gerekçelerle sık sık memleketlerini ziyaret ediyor. İşin aslı bu gerekçeler birer bahane. Onları her seferinde Develi’ye mıknatıs gibi çeken gerçek neden geride kalan anılara özlem, geçmişlerini yeniden yaşama arzusu ve buna duyulan açlık.
Develi İlçesi Belediye Başkanı, Develi’de yaşayanlardan aldığınız oylarla seçildiniz. Develi dışında yaşayan ancak Develi’de mülk sahibi olan bizler, seçimlerde sizlere oy veremiyor, yaşadığımız illerde oy kullanıyoruz. Ancak unutmayınız ki siz yalnız Develi halkının başkanı değil memleketini unutmayan Develi dışındaki Develilerin de başkanısınız.
Yaşadığımız illerde Develi’de yaşayan hemşerilerimizi her fırsatta düşünüyor, onların refahı, mutluluğu için elimizden gelen her türlü maddi-manevi katkıları sağlamaya çalışıyoruz. Bundan da çok mutlu oluyoruz. Bu katkıları devamlı kılmak, Develi dışında yaşayan hemşeriler olarak dayanışmak, çeşitli zamanlarda bir araya gelerek hasret gidermek için Kültür ve Dayanışma Derneklerimizi muhtelif illerde kurmuş bulunuyoruz. Bu derneklerden, İstanbul’da 1987 yılında kurulan Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneği’nin faaliyetlerine ve toplantı tutanaklarına bakıldığında Develi’nin geleceğinin konu edildiğini “Develi’ye neler yapabiliriz?”, “Nasıl yardım edebiliriz? in tartışıldığını görmekteyiz. Bu tartışmalar İstanbul’daki hemşeriler arasında zaman içinde Develi’ye hizmet yarışına dönüşmüştür. Bu yarış artan hızla devam etmektedir. Develi tarihinin son 25 yılını düşündüğümüzde; Develi’nin yetiştirdiği kıymetli hayırseverlerin yaptıkları hizmetler,  bu toplantılar sonucunda ortaya çıkmıştır.
Her türlü ilgiye ve hizmete laik olan, Develi dışında yaşayan yüz binlerce hemşerimin Develi ziyareti yapmak, yakınları ile hasret gidermek, anılarını tazelemek arzusunda olduğunu çok yakinen biliyorum. Ama çoğunun bağı, bostanı, bahçesi kör kalmış, evleri yıkılmış yaşanmaz halde, Bu nedenle Develi’ye yıllarca gelemeyen çok hemşerimin olduğunu da biliyorum. Kimseye yük olmadan, otel odalarına mahküm kalmadan ailecek en az bir hafta Develi’de yaşamak istediklerinden eminim. Hasrete dayanamayan bazılarının Develi’de kimseye görünmeden otomobilleri ile günü birlik Develi ziyaretleri yaptıklarına şahit oldum.
Develi dışındaki Develilere de hizmet etmek gayenizi düşünerek çok hemşerimin hayali olan ziyaretleri yapabilmesi için Belediyece turisttik dinlenme tesisleri yapmanızı öneriyorum. Benim de hayalim olan tesisleri size ancak bu gazete köşesinde tasvir edebilirim.
Tesis için seçilen yer Elbiz etrafında yaklaşık 30.000 metrekarelik bir alan olmalı. Seçilen mekâna hiç bir ağaç kesilmeden, yeşillikler heba edilmeden boş alanlara serpilmiş 30+30 metrekarelik ikiz kütük villalar yapılmalı. Başlangıçta bu villalardan 10 adet olmalı. Aşırı talep halinde 20 adete çıkartılmalı. Villalar 4 kişilik bir ailenin bütün ihtiyaçları gözetilerek birinci sınıf otel konforu ile hizmete hazırlanmalı. Açık otopark, minyatür çim saha, basket ve voleybol sahaları, yüzme havuzu, oyun parkları, yürüyüş parkuru, dinlenme çardakları, okuma salonları, acil sağlık birimi ve idari tesisi binaları vb gibi donatı alanlarını mutlaka barındırmalı. Çevre düzenlemesi için 50 yıl önceki Köşk Pınar ve bir ırgatlık üzüm bağı yapılmalı.
Misafirler tarafından tüketilmek üzere kayısı, erik, elma, ceviz, dut, iğde, armut vb gibi meyve ağaçları dikilmeli. Organik tarım uygulanan hobi bahçelerinde ziyaretçiler tarafından domates, biber, marul, soğan, salatalık, tere, ıspanak ve mısır yetiştirilmeli. Taş fırın ve ekmek evi düzeninde tandır yapılmalı. Villa sakinlerine kahvaltı, öğle ve akşam yemeği hizmeti veren eski Develi kültürünü yaşatan eşyalarla süslenmiş restorandı; tesis misafirlerinin rahatsız olmayacağı şekilde Develi halkına da hizmet verebilecek yerde konumlanmalı. Restorandın kahvaltı menüsünde; yağlama,  süt, çay, yumurta, salamura peynir, durak yoğurdu, organik sebzeler ikram edilmeli. Yemeklerde Develi yöresi damak zevki; kayseri mantısı, un köfte aşı, tarhana çorbası, gendime aşı, pırtınpırt, nohut, kuru fasulye, kelle, mumbar dolması, bamya, yahni, bağ yaprağı sarması, bulgur, pirinç ve erişte pilavı, güveç, hoşaf, turşu, salata çeşitleri, etli pide ve Develi meyveleri ve kavun karpuz sunulmalı.

Müştemilat olarak ağırda; at, eşek, inek, koyun. Kümeste; tavuk, horoz, ördek, kaz beslenmeli ve ilave olarak güvercinlik yapılmalı. Villa sakinlerine Acısu, Erciyes Dağı, Yahyalı Şelalesi, Harabeler, Ürgüp ve Göreme gibi yakın çevrelere turistik geziler düzenlenmeli.
Turizm tesis alanının sağlayacağı faydaları şöyle sıralayabilirim;
–    Develi dışında yaşayan Develilerin memleket ziyaretleri artar ve hemşeriler arasında diyaloglar gelişir.
–    Çevre ilçelerden gelen günü birlik ziyaretçi sayısı artar.
–    Turizm canlanır
–    İstihdam imkânı sağlar
–    Develi belediyesi bütçesine sürekli gelir sağlar.
–    Resmi konukları misafir eder.
Proje devre mülk satışı veya kiralama sistemi ile finanse edilebilir. Bu noktada dayanışma derneklerimiz projenin tanıtımı ve pazarlamasını yaparak destek verebilir. 15 günlük zaman dilimleri esas alınarak yaz-kış bir yılın pazarlanacağına inanıyorum.
Yukarıda yazdıklarım gerçekleşmesini hayal ettiğim bir fikir projesidir. Derneklerimiz kanalıyla Develi Belediye Başkanı olarak, projeye dair kamuoyu yoklaması yaptırmanızı ve şehir plancısı deneyiminizle projeyi hayata geçirmenizi ümit ediyorum.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
1.420 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

6+10 = ?

BENZER HABERLER

Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar
YUNANİSTAN DİMETOKA’DA DEVELİ DEDE

YUNANİSTAN DİMETOKA’DA DEVELİ DEDE

Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar
ŞUURLU BİR İNSANIMIZ ZİR.MÜH.CENANİ GÜRBÜZ

ŞUURLU BİR İNSANIMIZ ZİR.MÜH.CENANİ GÜRBÜZ

Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar
DEVELİ`DE BİR KARAMANLI ŞEMŞEDDİN MAHMUT

DEVELİ`DE BİR KARAMANLI ŞEMŞEDDİN MAHMUT

Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar
ÂŞIK SEYRÂNÎ PARKI

ÂŞIK SEYRÂNÎ PARKI