logo

NACİ AĞA, Yirmi Beş

Bizler çocukluğumuzda saklambaç, bilye, top, çelik çomak, tombik, münnaraz ve aşşık oynayarak büyüdük. Develi dağından çiğdem topladık, Keyiç’in havuzunda yüzme öğrendik ve tabi ki sinemaya gittik. Şimdi size hiçbir filmini kaçırmadığımız sinemanın gelişme sürecini anlatmak istiyorum.
Benim çocukluğumda Meterist Meydanı vardı. Bölgenin gençleri ve çocukları hava kararıncaya kadar her çeşit oyunu oynardı burada. Bu meydanın bir köşesinde hasırlarla çevrilmiş,  Amerikan bezinden perdesi olan yazlık sinema vardı. O sinemada ilk filmimi izledim. Bir Türk filmi idi. Başka eğlencesi olmayan Develi’de o tarihten sonra sinema müdavimi olmuştum. Yine aynı yıllarda kış gelince belediye kahvesi belirli günlerde sinema olurdu. En çok tarihi filmler oynardı. Tahta sandalye üzerinde, birçoğumuz ayakta paltolarla izlerdik filmleri. Bazı haftalarda aynı filmi 2 ya da 3 kez izlediğimiz olurdu.
Gel zaman git zaman Develi Belediyesi sinema inşa etti. Seyrani sinemasıydı adı. İlçemiz güzel bir sinema salonuna kavuşmuştu. İşletmeciliğini asıl mesleği kasaplık olan Naci KULAK yapardı. Artık her akşam film gösteriliyordu; Çarşamba, Cumartesi, Pazar günleri gündüz matineleri vardı. Bugün gibi hatırlıyorum ilk açılışını “Kuvay Köprüsü” adlı yabancı bir filimi ile yaptı. O gün sinema hınca hınç doldu, oturanlar kadar ayakta insanlar vardı. Perdeye yakın bir yerde, ayakta izledim ben bu filmi.
Çocukluğumuzda tek problem paraydı. Gündüz matineleri 50 kuruştu çoğu zaman bu parayı bulamazdık. Borç harç denkleştirdiğimiz 25 kuruşlarla benim gibi müdavimler sinemanın kapısında bekleşirdik. Cama vurarak Naci Amca’ya 25 kuruşla bizi ayakta sinemaya alması için ısrar eder hatta yalvarırdık. “Naci Ağa 25!” diye bütün çocuklar bağırırdık; vicdana gelen Naci Amca çoğu zaman filmin ikinci yarısında bizi içeri alırdı. Develi halkı o yıllarda bu sinemada seyrettiği filmlerle sevmeyi, sevilmeyi, aşık olmayı öğrendi, birlikte güldü ve birlikte ağladı. “HZ. Ömer’in Adaleti” filminde erkek, kadın, çocuk demeden birlikte ağlandığını, “Cilalı İbo” ile birlikte güldüğünü biliyorum.  Sinema tutkusu öyle yayılmıştı ki gündüz matinesinde hamile bir kadının doğum yaptığına tanık oldum. Biz çocuklar bedava sinemaya gitmek için afiş gezdirirdik Develi sokaklarında. Sinemadan çıktıktan sonra mahallede arkadaşlarımızla izlediğimiz filmi kendimiz oynardık. Başroldeki oyuncuyu, esas oğlanı paylaşamaz kavga ederdik.
Develi’de sinema kültürü o kadar gelişmişti ki ekonomik yönüyle bile karlı iş haline geldi. Develi eşraflarından Dandikler de boş arsalarına sinema inşaa ettiler. Develide artık 2 güzel sinema vardı. İki sinema arasında rekabet filim kalitesini de arttırdı, Develi halkı bir akşam birine diğer akşamda ötekisine giderdi.
Develi’nin sinemalı günlerinde yaşayan gençler, İstanbul’a gelmeden İstanbul’u gördüler. Sinema gençlere okulda öğrenemediklerini öğretti. Gençliği düşündürdü. Sinemanın kültürel bir aktivite olduğunu gösterdi bütün Develiye. O yıllarda develi nüfusu 14 bin 200 kişi idi, işte iki sinema bu nüfusa hitap ediyordu.
1969 yılında İstanbul’da üniversite okumak üzere Develi’den ayrıldım ve uzun süreli aralıklarla hasret gidermek için gelebildim. En son 2008 yılında 20 gün kaldım Develi’de ve gördüm ki Develi nüfusu 3-4 kat artmış, üniversiteye kavuşmuş, kültürel ve ekonomik olarak gelişmiş ancak 30 yıl önce var olan sinemasını bugün görmek mümkün değil. Nereden, nereye iki sinemalı Develi olmuş sinemasız Develi. Sinema; kültür değil mi? öğretici değil mi? düşündürücü değil mi? sosyal ve ekonomik gelişmenin ölçütü değil mi? Develi Kayseri İli’nin en büyük ilçesi değil mi? O zaman neden iki sinemalı Develi’den sinemasız Develi’ye düşüş? Ne kadar üzücü bir durum sinemasız bir Develi.
Daha önceki yıllarda sinemaları yapan belediye başkanlarımıza ve bu sinemaları işletenlere  ne kadar teşekkür etsek azdır. Kendilerini saygıyla selamlıyorum. Bundan sonra seçilecek belediye başkanlarına duyurulur; bu konu mutlaka Develi Belediyesi yatırım programına alınmalı ve ilçemize yakışan bir sinema açılmalı. Bütün hemşerilerimin bu işe destek vermelerini, yetkilileri bu konuda sürekli uyarmalarını önemle rica ediyorum. Develi halkı iyi bir sinema seyircisi olduğunu yaklaşık 30 yıl önce ispatlamıştır ve bu nedenle kaliteli bir sinemaya layıktır.

Develi’nin iyi bir sinemaya kavuşması dileği ile…

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
1.288 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

9+8 = ?