logo

MAHALLE ARKADAŞIM; RECEP KAYSERİLİOĞLU

Yeşiller ve Celaylar aynı mahallede yıllarca bir arada yaşamış Develi’nin yerlisi ve köklü iki sülalesidir. Babam Yeşillerin Yaşar ve Celayların Ahmet Amca birinci kuşak mahalle arkadaşlarıdır.
Ben ve Ahmet Amcanın oğulları aynı mahallede 15 yıldan fazla  bir arada yaşamış ikinci kuşak mahalle arkadaşlarıyız. Celayların torunu, Ahmet Amcanın oğlu, iki küçük kafadarın seyahati yazı dizisinin küçük kahramanı mahalle arkadaşım Recep Kayserilioğlu dur.
Recep; kara yağız orta boylu, insanlar arasında hiç ayrım yapmayan, herkese aynı mesafede duran, keskin zekalı, doğrudan yana, sözünün eri, gözü pek, gani gönüllü 15 yaşında bir delikanlı iken, ben Develi’yi terk edip ailecek Kayseri’ye yerleşince onunla zorunlu olarak ayrılmış olduk.
Aradan geçen yıllar sonra, tekrar karşılaştığımızda, Recep orta okul öğretmeni olmuş, evlenmiş, çoluk çocuğa karışmış, hizmet süresi dolunca emekli olmuş, emekli öğretmen olarak Kayseri’de yaşıyordu.
Kendisi gibi adam gibi adam olan vatan ve millet sevgisini azami ölçüde yaşayan öğrenciler yetiştirmişse; ne mutlu RECEP KAYSERİLİOĞLU’NA.
YEŞİL KURBAĞALAR
Kurbağalar omurgalılar ailesinden olup, hem karada hem suda yaşarlar. Soğukkanlı küçük hayvanlardır. Vücut ısısı bulunduğu çevre ile aynıdır. Derileri su geçirgen ve nemlidir.
Ağız yolu ile su içmeleri gerekmez. Hem akciğerleri hem de derileri aracılığı ile nefes alırlar.
Kurbağalar, yapışkan dillidirler, böcek yakalamak için dilini dışarı çıkarıp avını yakalayınca içeri çeker, avını çiğnemeden bir lokmada yutar. Dünyada, Antarktika hariç her yerde yaşarlar. Zaralı böcekleri yerler. Bazı ülkelerde insanlar için besin kaynağıdır.
Tıbbi araştırmalarda denek olarak kullanılırlar. Belirttiğim özellikleri ile kurbağalar tabiat dengeleri için çok önemli bir hayvandır.
Kurbağaların ekonomik değeri göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Besin değeri çok yüksek olan bu canlı, dünya sofralarında başyemek olarak tercih edilmektedir.
Türk insanını tüketim alışkanlıklarına tamamen ters olan kurbağaların ülkemizde profesyonel yetiştiriciliği yok denecek kadar azdır. Ancak yurdumuzun iklim şartları ve doğal kaynakları bakımından kurbağa yetiştiriciliği başarı ile uygulanabilir. Halen doğal ortamlarda toplanan kurbağalar, Avrupa’ya ihraç edilmektedir.
2005 yılı kurbağa bacağı ihracatı 507 tondur. Kurbağaların satış fiyatı ortalama 5 -10 TL/kg dır.
Küçük yaşımda, Develi’nin yayla köyündeki beni korkutan kurbağaların torunları hala o bataklıkta yaşıyorlar mı? Bilmiyorum.
Şayet yaşıyorlarsa onların insanlarca kızartılıp yendiği ülkelere ihraç edilmeleri için hiçbir engel yok. Develi’nin iklim şartları profesyonel kurbağa yetiştirmek için son derece uygundur.
Develi’nin her köşesi, toprağı ve suyu bu işe çok çok elverişlidir.
Her türlü bilgi desteği üniversitelerdeki su ürünleri bölüm başkanlıklarından ve devletin konu ile ilgili su ürünlerini yetiştirme müdürlüklerinden edinmek mümkündür.
Develili genç girişimcilerin dikkatlerine sunulur.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
3.834 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

2+5 = ?