Son Dakika
Bahar mevsiminin geldiğine en güzel işaret çiçeklerin açmasıdır. Çiçek açan ağaçlar arasında pembe beyaz çiçekleri, kırmızı tomurcukları ve şahane görünümüyle kayısı ağacı bende devamlı hayranlık uyandırır. Bu görüntü çok uzun sürmez. Tomurcuklar çiçek açar, çiçekler yaprak döker ve çağla kendini gösterir. Biraz büyümüş çağlayı ve sulanmış şekerpareyi tuzla yemek ne kadar lezzetli ve güzel olur. Uzun bir müddet sonra çağlalar sararmaya başlar, olgunlaşır ve tadına doyum olmayan yumuşak kayısı haline gelir.
Develi halkı yemek sonrası sofrasından eksik etmezdi. Kayısı mevsimin en çok tüketilen meyvelerindendi. Develi’de bahçemizde 30 ile 40 adet kayısı ağıcımız vardı. Günlük yeme ihtiyacımızın dışındaki fazla olan kayısılarımızın bir bölümünü çekirdekli, bir bölümünü yarmaca halinde bostanımızdaki çakıl üzerine serer kurumaya bırakırdık. Güneşin altında yeterince kuruyunca toplardık. Bahsettiğim işlemi yalnız biz değil bütün Develi halkı yapardı.
Geçenlerde bir televizyon programında İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Başkanı ”PROF. DR. ERKAN TOPUZ” kanser ve tedavisiyle ilgili konuşmasında kayısı kurusunun kanser hastalığına karşı yararlarını anlattı. Bu sohbetinde kayısı kurusunun kurutuluş şeklini, kanser tedavisi için olmazsa olmaz olarak ifade etti. Erkan Topuz’a göre kayısı hiç bir katkı maddesi olmadan güneş ile direk temas edecek şekilde kurutulmalı. Erkan Topuz’un tarif ettiği kurutma şekli Develi’de annelerimizin kayısı kurutmasını birebir tutuyor. Bu benzerlikten çok etkilendim gazete köşemde kayısı kurusundan söz etmeye değer buldum. Demek ki biz Develi’ler yıllarca Erkan Topuz’un tarifine uygun kansere çare ilaç üretmişiz de farkında olmamışız. Develi halkı kuruttuğu kayısıyı genelde içine biraz pekmez katıp hoşaf olarak ve çerez olarak tüketirdi. Demek ki tükettiğimiz kayısılar yıllarca Develi halkını kansere karşı korumuş.
Çocukluğumdaki kayısı ağaçlarımızın yerinde şimdilerde yeller esiyor. Biz Develi’den ailecek ayrılınca bakımsızlıktan hepsi kurumuş yok olmuş. Odun olarak kullanılmış, yanmış kül olmuş. Bu kadar faydalı bu meyve ağacını yok etmemiz ne kadar yanlış şimdi daha iyi anlıyorum. Doğrusu yazık olmuş.
Develi’ye ilk gelişimde bostanımıza tekrar kayısı ağacı dikmeye kendi kendime söz verdim. Sizleri de bu denli faydaları olan kayısı ağacını bahçelerinize dikmeye davet ediyorum. Çağımızın illet hastalığı kansere karşı korunmak için mevsimi gelmişken bol bol kayısı tüketmenizi tavsiye ediyorum.
BENZER HABERLER