logo

DEMOKRASİNİN “EKSENİ”

Halkın kendi kendisini yönettiği sistem demokrasidir. Demokrasinin önemli unsurlarından “çoğulculuk” farklılıklara karşı önce sevgi ve saygı ile bakılması demektir. Farklılıklarda müzakerelerle bir noktaya varılması ise demokrasinin en önemli unsuru “uzlaşma” dır. Demokratik kültürün oluşmasında önemli olan bu özellikler öncelikle insanların tabiyatında olmalı, sonra toplum içinde yaygınlaştırılmalıdır. Karşı düşünceye tahammülsüzlüğün çok olduğu toplumda demokrasi kültürü ne kadar gelişebilir ki?
Demokrasinin temel taşı “seçim” ülkemizde rekabet içinde 60 yıldır yapılıyor. Seçim süreçlerinde varsa yoksa sen-ben kavgası, zıtlaşma, kutuplaşma ve sürekli siyasi çatışma. Rekabet, yapılacak işlerin isabetliliğinde ve önceliklerinde olmuyor. Belki de bu nedenlerle demokrasi kültürümüzün gelişmesi yerine siyasi çatışma kültürümüz gereğinden fazla gelişmiş ve yaygınlaşmıştır.
Bakınız yine demokrasinin vazgeçilmez organları olan siyasi partiler demokrasi kültürümüzün gelişmesi ve yaygınlaşması için çok şeyler yapması gerekirken, 60 yıl sonra bile siyasi parti genel başkanlığını ele geçirmiş olanlar partinin yönetim kademeleri üyelerini atıyorsa, milletvekili ve belediye başkan adaylarını tek seçici olarak belirliyorsa ileri demokrasi diye ne kadar bağırsak da demokrasinin “ekseni” kaymış demektir.
Demokrasinin bütün unsurlarını içine sindirmiş hayata geçirmiş toplum olmak umudu ile.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
1.411 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

5+4 = ?