logo

CENNET VATAN TÜRKİYE

Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili yarım ada özelliğini taşır. Tamamı kendisine ait denizi olan nadir ülkelerdendir.(Marma denizi)Asya’dan,Avrupa’ya uzanan bir köprü olarak konumu ve Asya petrollerine yakınlığı,boğazlara sahip oluşu,jeopolitik önemini arttırır. Yurdumuz toprakları en ilkel insan topluluklarından başlıyarak bir çok uygarlıkların beşiği olmuştur.
Çok sayıda medeniyetleri üzerinde barındırmış olan topraklarımız zengin tarihi eserlere,mekanlara,antik şehirlere,antik tiyatrolara, sahiptir.sanki ülkemiz tamamı açık hava müzesi gibidir.

TC.yüz ölçümü 814.578 km karedir. % 3 bölümü Trakya % 97 anadolu topraklarından oluşmaktadır. Deniz sınırlarının uzunluğu 8333 km, kara sınırlarının uzunluğu 2875 km dir.Türkiyenin komşularıGürcistan Ermenistan İran Irak Suriye K.K.T.C. Yunanistan Bulgaristan’dır.Türkiye’de 81 il,850 ilçe, 35000 köy bulunmaktadır. Kıyılarımızda 239 koy var. 94adati çok güzel.bu nedenle mavi yolculuğa çok elverişli trizim cennetidir .
Türkiye, Dünyada 4 mevsimi yaşıyan sayılı ülkelerden biridir. karasal,akdeniz ve karadeniz iklimi hakimdir.

Belli Başlı 22 adet akarsuyu vardır. En uzun’u kızılırmak,debisi en yüksek olan dicle ve fırattır.ülke akarsularının akış hızları yüksek olup,içme suyu,sulama,turizm ve balıkçılık enerji üretiminde yararlanılır. Türkiye havzalarıyla birlikte su problemi olmayan bir ülkedir.
Türkiyenin en büyük gölü van gölüdür.3713 km karedir.irili ufaklı 40 adet tabi göle sahiptir Türkiye.14 adet akarsuları üzerinde yapay gölleri vardır.dünyadaki 2 tuz gölünden biri türkiyedeki Tuz gölüdür.1500 km kare alana sahiptir. Toplam tabi göllerimiz 8410 km karedir. Yapay göllerimiz ise 2652 km karedir.

Türkiyenin kıyı ovaları, 8 adet olup en büyüğü Ceyhan ve Seyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurovadır. Çukurovası bir delta ovasıdır. İç bölgedeki ovalarından Konya ovası,tahıl ambarı olup en büyük olanıdır. İrili ufaklı türkiyede 35 adet ova vardır.Bu ovalar önemli tarım sahalarıdır ve üzerlerine çok önemli kentler kurulmuştur.

Türkiyenin %25 ormanlarla kaplıdır,kağıt,seloloz ve kereste olarak endüstride kullanılır. Tabi bir servettir. ormanların en önemli faydası karbondioksit alıp,oksijen vererek ülkenin hava temizliğini sağlar. Ormanlar ülkenin akciğeridir.

Türkiyenin büyük bir bölümü dağlarla kaplıdır.sıra dağlarının yanında volkanik olanları Dünya’da eşi görülmemiş güzelliktedir. örnek(Erciyes dağı) ,Türkiyenin yaylaları yaşanılacak en güzel cennet vatan köşeleridir.

Türkiye yer altı kaynakları açısından Dünya’nın en zengin ülkeleri arasında yer almaktadır.adeta büyük bir servetin üzerinde oturuyoruz Dünya madenciliği ile uğraşan 132 ülke arasında 28 inci sırada yer alıyoruz. Maden çeşitliliği itibarı ile dünyada 10’uncu ülkeyiz. Ülkemizde Dünya’da ticareti yapılan 90 ceşit maden’den 77 sinin varlığı Türkiye’de saptanmıştır. Halen 60 farklı maden ve mineral üretimi Türkiye’de yapılmaktadır. En zengin madenler arasında Dünya rezevlerinin %72 sini oluşturan bor madenleri Türkiye’dedir.altın madeninin teorik potansiyelinde Dünya ikincisi durumda Türkiye.jeotermal’de avrupa birincisiyiz,Dünya’da yedinciyiz.

Dünyada yetiştiriciliği yapılan 140 adet bağ,bahçe türünün 80’ninden fazlası cennet Vatan Türkiyede yetişmektedir.türkiyede 43milyon ton taze meyve,sebze üretimi yapılıyor,kiraz üretimde dünya birincisiyiz.dünyada ihraçatı gerçekleştirilebilen meyvelerden dünyada en fazla üretilenler,Türkiyedede üretilmektedir. Örnek; muz,üzüm,portakal,elma vs…
Endüstri bitkileri sanayi sektörüne ham madde olarak kullanılan tarım ürünleridir. Tütün,pamuk,şeker pancarı,ayçiceği,zeytin,çay vs… Türkiye endüstri bitkilerini yetiştirildiği ülkelerden biri olap en kaliteli pamuk ürten ülkedir. .Fındıkda Dünya üretiminin %75 Türkiye’de yetişmektedir. Dünya birincisiyiz.

Sebzecilik, ülkemizde fazla gelişmemiştir; lahana ,pırasa,ıspanak,patlıcan, kabak domates, biber,fasulye,mısır,bezelye, mercimek,nohut,soğan,patates,sarımsak,havuç vs… Türkiyede yetiştirilmekte olup ,uygun tabiat şartlarına sahip olmamıza rağmen istenilen seviyede olmamamız bilgi ve teknoloji yetersizliğinden olduğunu sanıyorum.

Ekonomik değer taşıyan,hayvanların üretilmesi,beslenmesi ve pazarlanması gibi işlere hayvancılık denir.ülkemizde hayvancılık tabiata bağlıdır.hayvan sayısı ve çeşiti çok olmasına rağmen ülkemizde verimlilik düşüktür. Hayvancılıkta başarılı olmamak için ülkemizde Hiçbir neden yoktur.meralarımız,otlaklarımız hayvancılık yapmak için yeterlidir.
Türkiyede devlet su işleri tarafından yapımı gerçekleştirilen 503 adet baraj’a sahip olup 203 tanesi büyük çaplı barajdır.

Bölgelere dağılımı; akdeniz bölgesinde 40 tane,ege bölgesinde 45 tane, doğu anadolu bölgesinde 35 tane,güney doğu anadolu bölgesinde 15 tane, iç anadolu bölgesinde 75 tane, marmara bölgesinde 50 tane, karadeniz bölgesinde 51 tane baraj mevcuttur.

Petrol denizi üzerinde olduğumuzu yabancılar söylüyor,uydu fotoğrafları gösteriyor.T.P.A.O işletmelerinin yetkilileri Karadenizin Türkiyenin petrol ihtiyacını karşıyalacak düzeyde olduğunu yaptığı çalışmalarla tespit etmiştir. ülkemizde yılda 30 miyon ton petrol tüketimi var. Türkiyenin üretilebilir,petrol rezervi 50 miyon ton dur.Türkiyenin ihracattan elde ettiği gelirin tamamı petrol giderlerine yani ithalatına gidiyor. Dünyada ülkelerin gelişmişliği kişi başına düşen enerji tüketimi değil tüketilen enerji başına yapılan üretimle ölçülmektedir.
2007 YILI sonu itibarı ile türkiye nüfusu 70 milyon 586 bin 256 kişidir. Nüfusunun %70 i şehirlerde %30 u bucak ve köylerde yaşıyor. Türkiyede ortalama yaş 28’dir. Nüfusun 35 milyon 376 bin 533 kişisi erkek 35 milyon 209 bin 723 kişisi bayandan oluşuyor.15 yaş ile 65 yaş grubundaki çalışma çağındaki nüfus toplam nüfusun %66.5 teşkil ediyor 0 ile 14 yaş %26.4 ünü. 65’den yukarı nüfus ise toplam nüfusun %7.1 ni teşkil ediyor.Türkiyede kilo metre kare başına 92 kişi düşüyor.

Yukarıdaki bahsettiklerim çok yüzeysel ansiklopetik tesbitlerdir her konu tek başına ele alınması gereken önemde ve büyüklüktedir,Dünya ülkeleri arasında kendi kendine yetebilecek 10 ülkenin içinde yer almaktadır.üzerinde taşıdığı insan yaşamı için olmazsa olmaz,güzellikleri,zenginlikleri ile bana göre ülkemiz cennet vatan Türkiyedir.
Türkiye nüfusunun %7.14 ü okuma yazma bilmiyor.okuma yazma bilmeyen 5 miyon kişilik nüfusun 4 bucuk milyonu kadın,500 bin kişisi erkektir.Türkiyede okuma bilenler %92.9 olup dünya sırasında 23 üncü ülkeyiz.Kültürel olarak gelişmekte olan ülke konumundayız gençlerimize gerekli eğitimi verememekteyiz belki bu nedenle gençlerde sigara ve içki içiminde Türkiye Dünya ikinci.Çocuklarımızı yetiştirme durumunda dünyada en kötü durumda olan ülkelerdeniz.

2008-2009 Öğretim yılında üniversite öğrenci sayısı 2 milyon 889 bin 70 kişidir.bunun 1 milyon 269 bin 557 si kız öğrencidir.türkiyede 2008-2009 yılında profösör sayısı 13 bin 480 kişidir.docent sayısı 7 bin 156 kişi,yardımcı doçent sayısı 18 bin 275 kişi olup,öğretim görevlileri nin sayısı14 bin 250 dir.üniversite mezunu Türkiye nüfusunun %11’idir OECD ülkelerinde bu oran %36 dır.

70 milyon yaşayanı ile,çalışabilir nufusu 46 milyon kişi olan 28 yaş ortalamalı genç bir nufusa sahip. Güneşi, suyu,havası, toprağı ile yaşayanlarına sayısız nimetleri çömertce sunan cennet vatana rağmen 14 milyon kişisi günde 2 dolarlık bir gelirle fakirlik yoksulluk sınırı altında yaşayan Dünya’daki tek ülke Türkiye’dir.

TÜRKİYE’Yİ YÖNETENLERE DUYURULUR.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
1.355 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?

BENZER HABERLER

Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar
Develi’de Lakablar

Develi’de Lakablar

Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar
YUNANİSTAN DİMETOKA’DA DEVELİ DEDE

YUNANİSTAN DİMETOKA’DA DEVELİ DEDE

Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar
ŞUURLU BİR İNSANIMIZ ZİR.MÜH.CENANİ GÜRBÜZ

ŞUURLU BİR İNSANIMIZ ZİR.MÜH.CENANİ GÜRBÜZ

Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar
DEVELİ`DE BİR KARAMANLI ŞEMŞEDDİN MAHMUT

DEVELİ`DE BİR KARAMANLI ŞEMŞEDDİN MAHMUT