Son Dakika
Günlük yaşantılarımızda İslam’ın arka planı dediğimiz bir çok noktaları vardır.
Bu hususta önemli olan Peygamber Efendimizin Hayat biçimidir, Okuyucularımızın bu hafta sordukları diyer bir soruyuda beraberce yazmış olalım. Yemek yerken susmak mı doğru veya konuşmakmı sünnete uygun ?
Koltuk altı ve etek tıraşının vakti ne kadardır?
Yemek yerken susmak doğru değildir.
Sohbet ederek yemek yemek daha faziletlidir.
Koltuk altı ve kasıkların tıraşı 40 günü geçirmemek şartıyla temizlenirse sünnet olur.
Aksi takdirde sünnete mugayir olur. Cünüp iken tıraş edilmez.Gögüs ve sırtlardaki kılların temizlenmesi caiz değildir (1).Bıyık kesmek dudaklar görünecek kadar kısaltmak sünnettir.
Tırnak kesmekte adap olan sağ elinin küçük parmağından başlayıp,sonra orta parmağını,sonra baş parmağını,daha sonra küçük parmağının yanındaki parmağı, daha sonrada şehadet parmağı kesilir.
Sol elde ise önce baş parmağını, sonra orta parmağını,sonra küçük parmağını,daha sonra şehadet parmağını,daha sonrada küçük parmağının yanındaki parmağını keser. Sünnet olarak tırnak kesimi böyledir. Ayak parmaklarına gelince sağ ayağının küçük parmağından başlayıp sol ayağının küçük parmağından bitirir(2).Binalara, vasıtalara, Evlere girerken sağ ayakla, çıkarken ise sol ayakla çıkılır. Abdest hanelere sağ ayakla girip sol ayakla çıkmak gerekir. Senede iki defa kan vermek (hacamet) sünnettir.
Dişlerimizi yıkamak, bir işe başlarken besmele çekmek, işlerimiz bitince Hz.Allah(c.c) Hamd etmek, teşekkür etmek yine Peygamber efendimizin (a.s) sünnetlerindendir.Temiz giyinmek, Mütevazi yürümek, gülerken kahkaha ile değilde tebessüm etmek, yumuşak konuşmak, yemek evvel ve sonra ellerimizi yıkamak yine İslam’ın yaşanması gereken sünnetlerindendir.
Elbette bunların hepsini biliyorsunuzdur. Ancak yaşamamız gerekir.Yoksa kimsenin tırnağına, tıraşına karışma hakkına sahip değiliz.
Ancak Peygamber efendimiz bir hadisi şeriflerinde buyuruyorlarki:” Kim benim sünnetimi zayi ederse (Terk ederse) ona şefaatim haram kılınır(3).
Bu sebeple yaşantımızı İslam’ın güzel adetleriyle süslersek hayatımıza bereket gelir.
Rabbimizin (c.c), Peygamber Efendimizin(a.s) sevgisine mazhar oluruz.
Gaybın anahtarları ve geleceğimiz elinde olan rabbimiz (c.c) Hayal edemiyeceğimiz bize ne kapılar açar, yeterki İslam’ın arka planını inanarak yaşıyalım.
KAYNAKLAR:
1,2) Mecmaul Adab – 3) Kenzül İrfan
BENZER HABERLER