Son Dakika
İslam Fıkhına göre kasten orucu bozanlar 61 gün oruc tutarlar.
Bir gün kazasını tutmak farzdır. 60 günde hiç ara vermeden cezasını tutmak vacib’tir. Veya oruç tutmaya gücü yetmeyenler 60 fakiri sabah aksam doyurması gerekir veya 60 Fakire fitre verir.
Bu şartları yerine getirenler yaptığı hatanın ve günahın kefaretini ödemiş olur. Orucun keffareti neden başka değilde 60 gündür? İslam’ın kaynağı Dört’dür. Yani Edile-i Şerriye Dört’dür. Bunlar Kitab, Sünnet, İcmai-Ümmet veya Kıyası Fukaha’dir. Bazı meseleler vardır Kuran’da geçer Mesela: Yeminini bozanın cezası 10 Fakiri gidirmek, gücü yetmiyorsa 10 fakiri doyurmak onada gücümüz yetmiyorsa 3 gün Oruç tutmak’dır (1.) Yine Kuran’ı Kerim’de geçen Kaza ile İnsan öldürenin cezası varsa kölesini azad etmek’tir yoksa arka arkaya 60 gün Oruç tutmaktır (2.) Bazı Meseleler vardır oda Kuran’da olmaz Hadisi Şeriflerde, Sünnetlerde kaynağı bulunur. Eğer ikisinde de olmassa İcmai-Ümmetin fetvaları veya müctehitlerin Kur’an ve Hadis’e dayanarak yapmış olduğu yani kıyasi fukahanın verdiği fetvalara bakılır.
Velhasıl-Kelam Orucun Keffaretinin 60 gün olarak vacib olması kıyas yoluyla olmuştur. Bu sebeble vacib’dir. Yani vacib demek delili zan ile sabit olan hükümlerdir.
Bizlere düşen gerçekten ve gerçekten Rabbimizin rızasını gözetiyorsak: İslam’ın kurallarına uygun Orucumuzu tutmak, İbadetlerimizi Yapmaktır. Keyfi olarak Oruç tutmamak hiçbir müslümana yakışmaz.
Bir damladan meydana gelen insan oğlunun gerçek manada bunların dışında hangi sermayesi vardır ki. Kaynaklar
1. Maide suresi 89, 2. Nisa suresi 92
BENZER HABERLER