logo

ETTİĞİMİZ YEMİNLERİN CEZASI VAR MI ?

Yapılan yeminlerin dini ölçüler çerçevesinde kalmasına dikkat etmek, her Müslüman için bir vazifedir. Başkalarını, sözünün doğruluğuna inandırmak için başkaca usuller mevcut iken yemin etmeye kalkışmamalıdır.
En güzel şey ağzımızı yeminden uzak tutmaktır. Zira insan günde bir yemin etse ömür boyunca edilen yeminlerin hesabını yapmak bile zordur. Birde ahirette bunun cezasını siz düşünün malesef millet olarak en çok yaptığımız hatalardan birisi sık sık yemin ve her cümlede kullanılan küfürlerdir.
Ağız alışkanlığımızdan dolayı bunlardan kurtulamıyoruz.
Bu hastalıklara yakalanan insanların açık ve net olarak yazmamız lazım ki, imanı zor götürür, yani imansız gitme olasılığı çok ama çok yüksektir. Bu iki madde bu derece maddi ve manevi her ne kadar görmesekte zarar vermektedir.
Peygamberimizin (a.s) huzurunda yemin eden Hz.Ebubekir’e Yemin etme Ya Ebubekir diye ikaz etmiştir.
1- Bazı kimseler “Anamın,babamın başı için diyerek kimileride çocuğumun ölüsünü öpeyim demek suretiyle yavrusunun hayatı ile yemin etmektedir.
Bu gibi yeminle İslam’a aykırırdır. Başkalarına mesela,Peygamberlere kabeye veya mahlukatın herhengi bir şeye yemin etmek caiz değildir.
Peygamber Efendimiz buyuruyorlarki; dikkat ediniz aziz ve celil olan Allah (c.c) size babalarınız ile yemin etmeyi yasakladı.
Kim yemin ederse ya Allah’ın adıyla yemin etsin veya sukut etsin.
2-İllede yemin edeceksek yeminin İslami ölçülerde olabilmesi için vallahi,billahi,tallahi kelimelerini kullanmamız icab eder.
Peygamber Efendimiz Allahtan mağfiret dilerim ki şöyleydi veya Muhammedi canı elinde bulunduran zata yemin ederim ki derdi.
3- Kasen ederim, yemin ederim, şahadet ederim, üzerime yemin olsun, üzerime and olsun, şunu yemek bana haram olsun derde, eğer o işide yaparsa kefaret lazım gelir. Mesela dostumuz şu çayı iç dese vallahi içmem dese sonrada içse kefaret lazımdır.
Yaptığı bir yemine riayet etmeyip bozan bir Müslüman keffaret olarak on fakiri giydirmesi lazım,ona gücü yetmiyorsa on fakiri sabahlı ve akşamlı doyurması lazım onada gücü yetmiyorsa aralıksız üç gün oruç tutması lazım.
Velhasılkelam en güzeli yeminden uzak durmak lazım eğer yemin ediyorsak kefaretine dikkat etmek lazım, aksi takdirde bu dünyada hesap soran yok, istediğim gibi konuşurum yemin ederim diye boşlukta yaşamak bizler için çok ama çok ağıra patlar.
KAYNAKLAR
1-Ebu Davud c.3 s.226, 2-Buhari c.7 s.221, 3-İbni Mace c.1 s.676,680

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
1.214 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?