logo

MEB Bakan Yardımcımız Nazif Yılmaz’ın Develi Lisesi’ni Ziyareti

06.12.2024 Tarihi’nde MEB Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Develi Kaymakamı Yusuf Turan, Develi Belediye Başkanı Âdem Şengül, Develi Milli Eğitim Müdürü Ali Arslan ve beraberindeki heyet ile Develi Lisesi’ni ziyaret ettiler.
Bakan yardımcımız lisenin girişinde Lise Müdürü Sabit Arslan ve öğretmenler tarafında karşılanarak öğretmenler odasında bir süre sohbet etti. Öğretmenlerin taleplerini dinledi. Daha sonra sınıfları gezen Yılmaz öğrencilerle görüşerek sohbet etti. Sohbet sonunda Lise Müdürü Sabit Arslan Bakan Yardımcımız Yılmaz’a lisenin maketini takdim etti. Program: tarihi binanın girişinde protokol, öğretmenler ve öğrenciler günün anısına fotoğraf çektirilerek noktalandı.
Lisemizin Tarihçesi :
Develi merkez İstiklal Caddesi Cami-i Kebir Mahallesi’nde bulunan ve günümüzde lise olarak kullanılan eser, kurulan bir dernek yoluyla önceden mezarlık olarak kullanılan bir alan üzerine inşa edilmiştir. Okulun inşasına 1923 senesinde başlanılmış olup, 1933 yılında tamamlanarak aynı yıl öğretime açılmıştır.
Okul Mimar Süleyman Unutulmaz (nam-ı diğer Tekkeşin Kalfa) tarafından tamamen kesme taşla inşa edilmiştir. Bir bodrum ve iki kattan oluşan okul Develi’de bulunan sivil ve dini mimari eserlerden farklı bir üslupla yapılmıştır. Doğu-batı yönünde uzanan okulun giriş kısmı kuzey cephenin tam ortasında yer almaktadır. Giriş kısmının mimari tasarımına ilk bakıldığında yapının bir köşk havasında tasarlandığı düşünülmektedir. Mimar, Süleyman Unutulmaz giriş kısmını iki katlı ve birbirinin simetriği olarak yapmıştır. 1923 Yılında Hükümet Konağı olarak yapılan bina Milli Eğitim Bakanlığına devredilerek okul olarak açılmıştır. 1933’te ortaokul olarak inşa edilen yapı 1957 yılında liseye dönüştürülmüştür. Günümüzde de “Develi Lisesi” olarak hizmet vermektedir.
Anılarla Dolu Lisemiz :
Böyle anılarla dolu tarihi bir lisede, böyle değerli öğretmen ve güzel öğrenci arkadaşlarımla okumak bir şanstır. Mevla’ya önce şükrediyorum. Malın mülkün zekâtı vardır. Bilginin zekâtı da bana göre yazmaktır. Bildiklerimizi paylaşmıyorsak vazifemizi yapmıyoruz demektir. Uzun zamandan beri yazıyorsam bunları eli öpülesi saygıdeğer öğretmenlerime borçluyum. Bir harf öğretenin kölesi olunuyorsa, bizlere çok şeyler öğreten öğretmenlerimizin ömür boyu kölesi olmaya hazırım. (Develi’de İz Bırakanlar-2017)
Lisemizin Bugünkü İdareci ve Öğretmen Kadrosu :
“Öğretmenler, yeni nesil Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.
(M. Kemal Atatürk)
Müdür: Sabit ARSLAN (DKAB), Müdür Yardımcısı: Ramazan HARUN (Tarih), Ahmet ÇELİK-Ahmet Çınar, Rüştü YETER: (Matematik), Tevfik BAYKAL (Biyoloji), Abdullah ALDANMAZ (Kimya),Çiğdem VURAL (Fizik), Tuğba AVKIRAN-Bedir KÖKER-Ayşe ÇADIR: (Tür k Dili ve Edebiyatı), Sümeyra KOCABAŞ- Fatma KAPSAL, (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), Şenol EDİZ (Felsefe), Mehmet KÂHYA (Beden Eğitimi), Nihat AYDIN (Tarih), Leyla SAĞLAM (Görsel Sanatlar), Zeliha DOĞU- Gamze SARIÇIÇEK- Elmas YILMAZ (İngilizce), Mahir TOKER (Rehberlik), Mehmet Şafak (Coğrafya) – Fatih DONAT (Almanca)’dan oluşmaktadır.
Lise Müdürümüz Sabit Arslan’ın Bir Talebi :
Bakanımız ve ilçe protokolümüzle Develi Lisemizi ziyaretimizde Lise müdürümüz Sabit Arslan Bey ile sohbetimizde lisemizin bir ek binaya ihtiyacı olduğunu öğrendim. Lisemizden mezun yüzlerce iş insanı, bürokrat, akademisyen, öğretmen. siyasetçi vb. insanlar var. Elbette bunların içinden bir hayırsever çıkacaktır düşüncesiyle bu talebini duyurmak istedim. “ Kim bir hayra vesile olursa o kimseye hayrı yapan kimsenin ecri gibi ecir vardır”.
Develi Lisesi Ek Binası :
Develi Lisesi ek binası: 1950 yılında yapılmıştır. Tarihi bir özelliği yoktur. 290 metrekare oturum alanına sahiptir. Bu binanın yıkılıp yeniden bir hayırsever tarafından yapılması halinde. Konferans salonu, Kütüphane, Bilgisayar Laboratuvarı, Fen laboratuvarı, Kantin, Taşımalı öğrencileri yemek yemeleri için yemekhaneye ihtiyaç vardır.
Bir Hayırsever Aranıyor :
1957 yılından beri Develi Lisemiz binlerce öğrenci yetiştirmiştir. Doğduğu topraklarla ödeşmek isteyen ve Develi’de eğitim ve öğretime geleceğimizin teminatı gençlerimiz için bir ek binaya ihtiyaç vardır. Bunu yapacak bir hayırseverimiz mutlaka vardır. Develi insanı kadirşinastır, hayırseverdir, hayır eser yaptırarak amel defteri kapanmayan onlarca insanımız vardır. Evliya dağı Erciyes’in gölgesine sığmayan ecdadın torunları değerli hemşehrilerime duyurmayı bir görev bildim.
Kamil odur ki: koya dünyada bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser.
Amel defteri kapanmayacak olan, toplumun yararına hayır eserler; yollar, çeşmeler, imarethaneler, camiler, okullar ve eğitim kurumları yaptıran insanlardır. “İnsan ölür, eseri kalır eseri. Eşek ölür, kalır semeri.”
Ne mutlu bu dünyada bir hayır eser bırakıp, fani dünyadan göçenlere.

Share
222 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

1+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Ubudiyet; Zahirî ve bâtıni açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibadet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubudiyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubudiyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve manevi öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, cil...
  • ATATÜRK’ÜN BİLİNMEYEN YÖNLERİ

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Ülkemizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı'ndaki liderliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak devlet adamlığı vasıfları herkesçe bilinir. Ancak, kişiliği, ilgi alanları ve bazı özel tercihleri hakkında pek çok kişinin bilmediği ilginç detaylar ve yabancıların duyduğu hayranlık bulunmaktadır. İşte Atatürk'ün pek bilinmeyen yönlerinden bazıları: - Atatürk'ün dünyada “Başöğretmen” sıfatlı tek lider olduğunu, bir geometri kitabı yazdığını, üçgen, açı, dikdörtgen gibi 48 tane geometri teriminin (Türkçe) is...
  • Baba Dağdır, Baba Çınardır, Baba bayraktır Baba Vatandır

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Baba Nasihati: Bir nasihatim var tutarsan, Her yüze gülene aldanma OĞUL, Bir bardak su verir başına kakar, Namert sofrasına aldırma OĞUL. Haramdan uzak ol, söyleme yalan, Görmedim bunlarla bahtiyar olan, Aç olsan da, tokmuş gibi davran, Yokluğunu kimseye, bildirme OĞUL Üç beş kuruş paran olsun bir yerde, Muhtaç olup, boyun eğme namerde, Seni mahcup eder gördüğü yerde, Kapını borçluya çaldırma OĞUL. İbretlik Bir Hikaye: Babasının sürekli “şikâyetleri” nedeniyle babasının evinde yaşamaktan hoşlanmayan bir evlattım. Bana her zaman şunu sö...