Son Dakika
2011 yılında Hindistan’da başlatılan Mağazacılar Günü (Retail Employees Day), Türkiye’de de kutlanmaya başlamıştır. Mağazacılar günü her yıl 12 Aralık’ta kutlanan bir gün olup, mağazacılık sektöründe hizmet veren firmalar ile mağaza çalışanlarını onurlandırmak için kutlanmaktadır.
Bilindiği gibi alışveriş merkezleri ve perakendeci firma çalışanları, bayram, tatil, yaz-kış demeden yılın 365 gün müşterilerinin memnuniyeti için çaba göstermektedir. Türkiye’de sayıları iki milyonu bulan perakende sektörü çalışanı bulunmaktadır.
12 Aralık Mağazacılık Gününde birçok marka ve mağaza, özel olarak birçok etkinlik hazırlamakta ve çalışanlarına bu güne özel indirim yapmaktadır. Bazı markalar ise özel çekilişle personeline hediye dağıtımı, mağazalarda canlı müzik dinletileri ve fotoğraf yarışmaları düzenlemektedir.
Bilindiği gibi çeşitli aşamalardan geçen ürün ve hizmetler, mağazalarda son kullanıcısı olan müşterilere sunulmaya hazır hale getirilmektedir. Firmalar, kalite, hız ve her alanda uygunluk peşinde olan müşterileri etkilemek için çaba sarf etmektedir. Bunun için de onlara bilgi verecek, ürünü tanımalarını sağlayacak, tedirgin etmeyecek konusunda deneyimli sektör çalışanlarına ihtiyacı vardır. Mağaza çalışanı da, sürprizlerden uzak, güvence veren, müşterilerini alışverişten mutlu olmalarını ve rahat vakit geçirmeleri için çaba harcayan konumda olmalıdır.
Bir ürün ve hizmetlerin müşteriye sunulmasında, mağazanın yeri, cephesi, vitrini, malların yerleşimi, iç teşhirler, dekorasyon, açılış ve kapanış saatlerinin uygunluğu önem arz etmektedir. Ürün ve hizmetlerin zamanında hazır bulundurulması, fiyatların uygunluğu, ürünler hakkında doğru ve eksiksiz bilginin sağlanması, tüm alışveriş boyunca doğru hizmetin eksiksiz uygulanması, hep önemle üzerinde durulması gereken konulardır.
Departman mağazalarında ise müşterinin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlere kolay ulaşabilmeleri için ürünlerin bölümlere yani reyonlara ayrılması gerekmektedir. Örneğin, çocuk reyonu, ayakkabı reyonu, giyim reyonu vb. reyonlardır. Mağazalarda ayrıca ön hizmetler, satış sonrası destek, müşteri talepleri de müşteri hizmetleri bölümleri bulunmaktadır.
Mağaza personelinin tutum ve davranışları, müşteri deneyimi üzerinde en belirleyici faktör olduğunu göstermektedir. Şirketlerde başarı için en önemli etken doğru çalışanlarla ve liyakat sahibi kişilerle yola çıkmaktır. Mağaza çalışanları, markaların tercih edilmesi, sevilmesi ve başarılı olmasında çok büyük rol oynamaktadır. Birçok mağaza, firmalarında çalışan personeli, markaların yüzü kabul etmektedir.
Çalışan personelin, müşterilere içten bir gülümsemesi ve hoş geldiniz demeleri yeterlidir. Karşılaşmanın müşteriye verdiği bilinçaltı mesaj ise “Senin buradaki varlığından hoşnuduz” anlamındadır.
Müşteriler fiziksel alışveriş yaptıkları mağazaları pandemi döneminde hem korunmak hem de kısıtlamalar nedeniyle daha az ziyaret etmektedir. Müşterilerin fiziksel alışverişe geri dönebilmesi için kişisel güvenlik önlemlerinin detaylı uygulanması, temasın en aza indirilmesi, mağaza içi etkileşimin azaltılması gibi konularda önlem alındığını görmeleri önem arz etmektedir. Korana virüs nedeniyle birçok mağaza çalışan personelini işten çıkarmak zorunda kalmıştır. Bu nedenle her yıl şenlik havasında kutlanan Mağazacılar Gününün, bu sene sönük geçmesi beklenmektedir.
Büyük markaları marka yapan göz alıcı mağazaları, şahane vitrinleri ya da efsane ürünleri değil içeride çalışan personelidir. Tüketicilere ve çalıştıkları markalara değer katan, onların büyümelerini sağlayarak bugünlere getiren, deneyimleri ile fark yaratan ve hep en zorlu günlerde sahada ter döken tüm mağaza çalışanlarının günü olan “12 Aralık Mağazacılar Günü” kutlu olsun.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
23 Ocak 2021 Köşe Yazarları
23 Ocak 2021 Köşe Yazarları
15 Ocak 2021 Köşe Yazarları
07 Ocak 2021 Köşe Yazarları