Son Dakika
Develi’de modern okulculuk Lâle devri sonlarına doğru açılmaya başlamıştır Bu okullar genelde mahalle camii ve mescitleri yanında açılmışlardır. Tek sınıflı ve genelde öğretmenleri imamlar ve medrese mezunları olmuştur. Temel amaç çocuklara okuma yazmayı ve namazlık öğretmek olmuştur. Gerek Yukarı Develi’de, gerekse Everek kısmında mescit ve camilerin yanında, camilerin adını alan tam on üç adet Sıbyan mektebi vardı. Köylerden de on yedi köyün sıbyan mektebi vardı.
Tanzimat Fermanından sonra sıbyan okulları da yerini İptidaiyeye bırakmış, Develi’de de bu okullar hızla gelişmeye başlamıştı. Şüphesiz sıbyan mekteplerine göre okullar daha moderndi. En azından öğretmenleri daha kaliteliydi. Binalar daha güzel ve okullar eskiye nazaran ders malzemeleri bakımından daha zengindi. Gittikçe bu okullar gelişti.
Develi’de ilk iptidaiye Yukarı Develi’de Develioğullarının bir konağında 1885 yılında açıldı. Aynı yıllarda Everek’te Rüştiye açıldı. Rüştiye Everek ehalisinden derlenen 50.000 krş ile yapılarak kendi binasına kavuşmuş ve böylece Orta Okul’un yolu açılmıştır. En azından uzun yıllar Y.Develi’de Kopçulu Everek’te Zafer, İstiklâl, Merkez Nümune, Dumlupınar okulları eğitim ve öğretim bakımından eğitimde hizmet vermişlerdir. Bugün de Zafer İlkokulu dışında diğerleri hala hizmet vermektedir.
Bu arada Develi’de hızla gelişen kültürel ve eğitim çalışmaları da Develi gençliği için son derece önemlidir.Mondros mütarekesinden sonra Develi’ye dönen kuvvacılar, İstanbul kültürü almış münevverler ve Kayseri sultanisinde okumuş ve yetişmiş Develi münevverleri Develi’de bir ortaokulun ihtiyacını hissetmişlerdir.
İşte bu heyecanla Develi lisesi ihtiyacı bir aşk haline gelmiştir. Buraya yapılacak bir ortaokul aynı zamanda Kozan,Tomarza,Yahyalı,Saimbeyli,Yeşilhisar gibi kaza gençleri için de önemli imkan olacaktı.
Sonuçta önce modern bir binaya ihtiyaç vardı. Önce Develi için bir şans olan Süleyman Unutulmaz bu konuda ciddi bir kalfa idi. Zincidere’li taş ustaları da getirilerek bugünkü Dev Ali Anadolu Lisesi’ne hizmet veren o şahane bina biraz da Fransız modeli örnek alarak yapılmaya başlandı .Bina ortaya çıkınca haşmeti herkesin hayranlığını kazandı ve Kaymakamlık binası olarak düşülmeye başlanmışsa da Develi sevdalıları bu işi engellemişler ve bina on yıla yakın bir zaman içerisinde devlet-vatandaş desteğiyle ancak tamamlanmıştır. Bu lisenin açılımı ve tamamlanmasında Osman Coşkun, Hadi Erdoğan gibi değerlerin önemli rolü olmuştur.
1932-33 yıldönümünde birinci ve ikinci sınıflarda toplam altmış öğrenci ile açılmış, 1933-34 öğretim yılında da mezun vermeye başlamıştır. Okulun kurucu müdürü Sivas’lı tarih öğretmeni Emin Orhan Bey’dir.1934-35 yılında adı İkmal Ortaokul’u adını;1936-37 yılından itibaren de Develi Ortaokulu adını almıştır. Develi’nin çevresindeki kazalardan da öğrenciler okula gelmeye başlayınca okula yurt ihtiyacı doğmuş ve iki katlı çok amaçlı pansiyon binası okul baş muavini İbrahim Öztürk ‘ün gayretleriyle hizmete girmiştir.
Develi uzun yıllar bir eğitim merkezi olurken Ortaokul mezunlarının çoğu açıkta kalmakta ve yüksek okul yolu kapalı kalmıştır. Develi gençlerinin imkanı olanlar ya Kayseri Lisesi’nde ya da Sivas Lisesi’nde yatılı okumaya başlamışlardır. Bu çile ta ki 14.Eylül.1957 yılında eğitim ve öğretime başlayan Develi Lisesi’nin açılmasına kadar devam etmiştir.
Develi Lisesi’nin Kuruluşunun 50.Yılı Anısına Develi Eğitim Tarihi, Kayseri 2007 adlı eserimiz Develi Lisesi aşkımızın bir sonucudur.Bu eserimizde de belirttiğimiz gibi lisenin açılışı da Develi’nin aydın politikacılarının,uyanık insanlarının ısrarı ile biraz da başbakan Adnan Menderes’in “evet” ile Develi’de Develi Lisesi 14.Eylül.1957 yılında mahşeri bir kalabalıkla açılmıştır.
İlk yıl okula, iki sınıf da 79 öğrenci kayı yaptırmıştır. Okulun kurucu müdürü Tarih öğretmeni Cemal Ustaoğlu hocamızdır. Fakat lisemizin açılışı Md. vekili matematik hocamız Mustafa Kanelci’ye nasip olmuştur. Ama hemen hatırlatalım ki Develi Lisesi’nin açılmasında Develi’li öğretmenlerimizden Cemal Ustaoğlu’nun, Mahir T.Hocaoğlu’nun büyük hizmetleri olmuştur!
Bugün altı bine yakın mezunları ülkemizin dört bir tarafında hizmet vermektedir. Develi kültürel hayatında önemli hizmetleri ve örnek davranışları ile göz dolduran ve doldurmaya devam eden idareci ve öğretmenlerimiz ile öğrencilerimize binlerce selam olsun.
Develi Lisesi mezunları olarak okulumuzla övünüyor ve iftihar ediyoruz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
26 Şubat 2021 Köşe Yazarları
23 Şubat 2021 Köşe Yazarları
23 Şubat 2021 Köşe Yazarları
19 Şubat 2021 Köşe Yazarları