logo

KERATA NEDİR?

Yeni bir dil öğrenirken çoğunlukla karşılaşılan problem, o dilin sözcüklerini öğrenmek ve anlamlarına tam olarak hâkim olmaktır. Dilimizdeki sözcükler zaman zaman bölgesel ve sosyo-ekonomik faktörlere bağlı olarak anlamsal, kullanım alanlarına bağlı olarak da farklılık göstermektedir.

Pek çok dilde, bir sözcüğün birden fazla anlamda kullanıldığı durumlar yaygındır. Kerata, dilimizde genellikle araçları veya eşyaları nitelendirmek için kullanılan bir kelime olarak bilinir. Kerata, kullanımı genellikle olumsuz veya alaycı anlamda olan bir sözcüktür. Bu anlam çeşitliliği kafa karışıklığına yol açabilmektedir. Bu bağlamda anlamı araştırılan kelimelerden bir tanesi olan Keratadır. Halen günümüzde de kullanılan Kerata ne demektir.

Kerata kelimesinin kökeni Rumca dilidir. Dilimize Yunancadan geçmiş olan kerata kelimesinin sözlük anlamı boynuzdur. Antik Yunan döneminde ayakkabılar boynuzdan yapıldığı için bu ismi almıştır. Kerata, Yunanca kérato “boynuz” sözcüğünden alıntıdır.

Kerata kelimesinin TDK sözlüğüne göre üç farklı anlamı vardır.

Birinci anlamı: karısı tarafından aldatılan erkek anlamındadır. Yunancada “şeytan”, “karısı tarafından aldatılan” ve hatta ”karısını satan” gibi ağır anlamları bulunmaktadır. Argo sözcük olan “Aldatmak” anlamında kullandığımız “boynuzlamak”, boynuzlu” kelimesi de boynuz manasına gelen keratadan gelmektedir. Cinsel aşırılığın olduğu pek çok yerde rastladığımız boynuz, din ve mitolojide de önemli bir sembol olarak kullanılmaktadır.

İkinci anlamı; Günlük hayatta sıklıkla kullanılan ayakkabı çekeceğine verilen bir isimdir. Ayakkabıların eğilmek zorunda kalmadan daha rahat ve daha hızlı bir şekilde giyilmesini sağlayan gereçlere kerata denilmektedir. Kerata, ayakkabı ile topuk arasına sokularak ayağın ayakkabıya kolay girmesini sağlayan, maden, boynuz veya plastik maddeden yapılmış alettir. Bu sayede ayakkabıları giymek veya çıkarmak daha az efor gerektiren bir hale gelmektedir.

Kerata kullanırken, ayakkabıya zarar vermemek için dikkatli olunmalıdır. Ayakkabıyı keratanın içine yerleştirirken, ayakkabının tabanına veya üst kısmına zarar vermeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekir. Ayakkabıyı çekerken, keratanın sapına veya koluna aşırı kuvvet uygulamaktan kaçınılmalıdır. Keratanın malzemesine ve boyutuna bağlı olarak, ayakkabının çekilmesi için farklı miktarda kuvvet gerekebilir.

Üçüncü anlamı; Küçüklere sevgi ile söylenen bir sitem sözüdür. Anadolu’da çocukları severken büyükler tarafından kullanılan bir sözcüktür. Sevginin haricinde, kızgınlık, sitem içeren çocuğa hitap şekli olarak da ifade edilmektedir. Kızdığımız zaman ,”bak sen şu kerataya” veya “Vay kerata vay” gibi sitem içeren ifadeleri halen güncel hayatımızda da kullanmaya devam ediyoruz.
Genelde küçük erkek çocuklarının yaptığı şirinlikler ya da söylediği bilgece sözler karşısında “seni gidi kerata” benzeri bir ifade ile çocuğa duyulan sempatinin beyan edilmesine dair bir söylemdir.

Keratanın bu anlamlarının haricinde başka anlamları da bulunmaktadır. Kerata; Güney Anadolu bölgesinde toprak işlemek için kullanılan bir aletin adıdır. Özellikle mısır ekiminde kullanılan bir tarım aletidir. Elverişsiz arazilerde tarım yapmak için traktör yerine kullanılan bir araca da kerata denilmektedir.

Keratanın kullanımı olumsuz veya alaycı olduğu için, bu kelimeyi kullanırken başkalarının duygularına dikkat etmek önemlidir.

Share
777 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

9+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SARKOPENİ NEDİR?

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Tıp dilinde sarkopeni olarak adlandırılan yaşlılarda kas erimesi, ilerleyen yaşa bağlı olarak kas kütlesi ve fonksiyonlarında meydana gelen istem dışı kayıptır. Sarkopeni aslında yaşla birlikte kas kütlesi ve iskelet gücünün kaybıdır Fiziksel olarak bağımsız bir hayat sürdürebilmek için sağlıklı bir kas dokusu ve kas fonksiyonlarına sahip olabilmemiz gerekir. Yaşlılarda sarkopeni (kas erimesi) çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olarak fiziksel yetersizlik, düşük yaşam kalitesi, travma ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlarla bitebili...
  • Develi Çarşı Camiinin Mimarı Salim Alp

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Salim ağabey ile sohbetimizde mimarlık mezuniyetimden yaklaşık 15 yıl sonra Çarşı Camii'nin yapılması bize nasip oldu, diye anlattı. Çarşı Camii Dernek Yönetim Kurulu'nun: Av: Esat Cebeci, İş adamı: Şadi Kolay, İş Adamı: Suat Köylüoğlu, Eczacı: Haluk Yalçın, Milletvekili : Salih Kapusuz'dan oluştuğunu dile getirdi. Vefat edenlere Allahtan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı bir ömür diledi. Bu proje Sayın Develi Müftümüz Mustafa Başaran'ın teşviki ile daha önce vakıfların kararı ile bir kısım yıkılmış olan eski Çarşı Camii'nin yerine yenisin...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Ubudiyet; Zahirî ve bâtıni açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibadet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubudiyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubudiyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve manevi öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, cil...