Son Dakika
Memleket sevdalısı, araştırmacı yazar, akademisyen değerli ağabeyim Kadir Özdamarlar yeni yayınlanan iki kitabını gönderdi. İlki daha önce yayımlanan ikinci baskısı yapılan Şair ve Bestekâr Sabit Özdemir Özenç’in Hayatı, Sanatı ve Besteleri kitabı Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür yayınlarının 164. Yayını, 222 sayfa, Eylül 2020’de yayınlanmış.
İkincisi Kayseri’de Edebi ve Sosyal Denemeler ‘de şair Osmanlı padişahlarından, Kayseri’de ve Develi’de sosyal ve kültürel ilişkilere kadar birbirinden ilginç konuları kaleme almış ve kendisi finanse ederek bastırmış. 150 sayfadan oluşan bu kitabında “Develi’de İz Bırakanlar” kitabıma da yer verdiği ve bir değerlendirme yazısı yazdığı için teşekkür ederim. Her biri birbirinden güzel makalelerden oluşmuş kitap. Araştırmanın bilgi birikiminin ürünü. Kitaplar yazarın aynasıdır. Bana da düşen değerli hocamı tebrik etmektir.
Kitabı anlatmak ve buraya taşımak tabii ki imkânsız. Kadir Ağabey’im kitabında hayatını, yaşam mücadelesini- ilk kez kendini anlattığı – bir makalesinden alıntılarımı paylaşacağım. Yüreğine ve kalemine sağlık. Bilginin de zekâtı yazmaktır. Eli kalem tutana, sağlığı elverinceye kadar yazmasını umuyor, ona sağlıklı uzun bir ömür diliyorum.
Bu tür yöremiz kültürü, sosyal araştırmalar ile ilgili bilgi ve belgeler kayıt altına alınmalıdır. İlimizin, ilçemizin hafızasını, sosyal yaşamının gelecek kuşaklara aktarılması bakımından da çok önemlidir. Çünkü söz uçar yazı kalır.
Yazmak Kendini Bilmektir
1960 yılından beri, yani on iki yaşından beri seri günlük gazete okurum.1964 yılından beri şiir denemelerim, 1966 yılından itibaren duvar gazetesi yazılarım da sayılırsa aktif yazı hayatına atılmıştım.
Develi Lisesi’nden1966-1967 döneminde mezun olduğum zaman dayımdan kalan küçük seyyar kütüphanemde bine yakın kitabım vardı.
Bir vesile ile evimize gelen okul müdürüm ve değerli edebiyat hocam Mahir Tevfik Hocaoğlu, kütüphanemi görünce çok sevinmiş ve bu duygusunu da yüzüme söylemişti de ne kadar mutlu olmuştum.
Yıllar geçtikçe bende okuma hırsı arttı. Yerdeki gazeteleri bile okurdum ama yazı hayatıma devam edemedim zira bu sefer de ne zaman boş zamanım var, manavlık yaptık veya yağ sattık.
Yüksek tahsile gelince yine okuma hızımda azalma olmadı ama yazma-da çok azalma oldu. Zira ben gece bölümünde okurken gündüz de A.Ü. Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi bölümü Biyokimya Laboratuvarında da çalışmıştım.
Okuma ve kitap edinme tam hızı ile devam ederken yazma hızımda hiç derecesinde idi.
Ne zaman öğretmen olarak Kayseri Lisesi’nde göreve başladım, bir dostun dürtüsüyle yazı yazmaya 1976 yılından beri başladım.
O gündür, bu gündür Kayseri şair ve yazarları başta olmak üzere elimizden geldiğince temasa geçmiş, edebiyat dünyası ile haşir neşir olmuşumdur. Derneklerde görev almış, dergiler çıkarmışız, sempozyumlarda görev almışız, ödüller almış, ödüller vermişizdir. Nereye kadar, Allah bilir.
Hayırdır, inşallah diyorsunuz. Kadir Hoca’dan hiç duymadığımız özel hayatı ile ilgili bilgiler geliyor! Doğrudur, mutlaka anlatılmalı ve sebep de ortalığa çıkmalıdır. Diye ilk kez anlatıyor. Bir dönem Kayseri Develililer Derneği Başkanlığını da yapan başkanımızın özgeçmişi başlı başına bir yazı konusu buraya kısaltarak alıyorum.
Yrd. Doç. Kadir Özdamarlar: 1948’de Develi’de doğdu. İlk orta ve liseyi Develi’de, yüksek tahsilini Ankara Üniversitesi DTCF’nin Türk Dili Bölümü’nde tamamladı. Kayseri’de liselerde öğretmen ve idarecilik yaptı. Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi, Sami Yangın Ticaret Lisesi ile Belediye Özel Lisesi’nde kurucu müdürlük yaptı. Kazakistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Çıngı, Türk Edebiyatı, Kayseri’de Kültür, Erciyes, Doğuş, Bilgiyurdu, Alkış, Küçük Dergi, Develi Belediyesi Bülteni vb. olmak üzere dergilerde birbirinde değerli makaleler yazdı. Kayseri Türk Ocağı Dergisinin yazı işleri müdürlüğünü ve yazarlığını yaptı. Kayseri Olay, Kayseri Hakimiyet gazetelerinde edebiyat sayfaları düzenledi. Develi’de düzenlenen tüm Âşık Seyrani sempozyumları, Seminerleri ve Şenlikleri Komitelerinde görev aldı. Develi Müdafi Hukuk Cemiyeti’nin Kuruluşu ve Hizmetlerinin 91. Yıl dönümü konulu panelini düzenledi. 3.Türk Latin Amerika ve Karayipler formunda bildiri sundu. Uzun süre Kayseri Elif TV, Erciyes TV, Kanal 38, Başak TV’de programlar hazırladı ve yönetmenlik yaptı. Türkiye çapında “Kasd Edebiyat Armağanları” adıyla edebiyat ödülleri verilmesini sağladı. Kayseri ve Develi ile ilgili yayınlanan tüm dergilerde makaleler yazarak yöre kültürünü ve insanlarını tanıttı. Halen Kayseri Hâkimiyet, Kayseri e Haber Gazetelerinde, Çağdaş Develi, Yeni Ufuk gazeteleri, Bigiyurdu, Çıngı, Erciyes, Alkış dergileri yazarları arasındadır.
Haftaya: Kadir Özdamarlar Hoca’mın “Develi’de İz Bırakanlar” üzerine kitabında yer verdiği yazısı.
Çağdaş Develi Gazetesi, 21 Mayıs 2021, Sayfa 7
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
24 Haziran 2022 Köşe Yazarları
24 Haziran 2022 Köşe Yazarları
17 Haziran 2022 Köşe Yazarları
17 Haziran 2022 Köşe Yazarları