Son Dakika
İzcilik, gönüllü, uluslararası, üniformalı, çeşitli yaş gruplarındaki gençlerin zihinsel, fiziksel, ruhsal, sosyal, duygusal ve karakter gelişimine katkıda bulunan, herkese açık, eğitimsel bir gençlik hareketidir.
İzcilik, doğayı koruyup geliştirme ve kişilerin kendi imkân ve becerileriyle doğada hayatta kalmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Bedenen ve ruhen doğa ile uyum sağlayan gençlerin, sağlıklı, zeki, cesur, vatansever ve insancıl bireyler olarak yetişmesi izciliğin felsefesi olarak kabul edilmektedir. Kısaca izcilik iyi vatandaşlar ve iyi insanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
İzcilik, çocuk ve gençleri mevcut özellikleri ile bir bütün olarak ele alan, kanunlara saygılı, topluma hizmet etmekten zevk duyan, doğa ve kültür eserlerini korumayı hedefleyen, ruh ve beden sağlıklarını geliştiren, onların boş zamanlarını bir program çerçevesinde değerlendirilmesini sağlayan bir eğitim faaliyetidir. Bu özellikleri ile izcilik, öğretim olmaktan çok uygulamalı bilgi ve beceri kazandıran eğitim karakterinde bir çalışmadır. Bu nedenle de izcilik tüm dünyada okul dışı bir faaliyet olarak değerlendirilmiş ve okul dışı izcilik organizasyonları kurulmuştur.
İzcilik dünyada ilk defa 1907 yılında Britanya ordusundan emekli olan korgeneral Robert Baden-Powel tarafından kurulmuştur. Baden-Powel’in 1908 yılında yazdığı “Erkek Çocuklar İçin İzcilik kitabı” bütün dünyada büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Bu kitap, izciliğin temelini oluşturmuştur.
Türkiye’deki izciliğin tarihi ise 1910 yıllarına kadar uzanmaktadır. İzcilik, İngiltere’de kuruluşundan kısa bir süre sonra, memleketimizde de Keşşaflık (Keşif eden, Keşif kolu) adı altında görülmeye başlanmıştır. İlk önceleri Galatasaray Lisesi’nde Ahmet Robenson önderliğinde başlayan izcilik daha sonra Edirne İttihat Mektebi, Manastır Öğretmen Okulu ve İstanbul Lisesi, Darrüşşafaka gibi kurumlarda Türkiye’de de hızla yayılmıştır.
1968 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nca kapsamlı olarak Türkiye İzcileri Yönetmeliği hazırlanarak yürürlüğe konmuştur. 1991 yılında İzcilik Federasyonu Kurularak izcilik faaliyetleri bu federasyon tarafından yürütülmeye başlamıştır. Türkiye’de gençlerin Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, ulusal eğitim temelleri paralelinde, Türk olmanın gururunu duyan, yapıcı ve yaratıcı, demokrasi ilkelerini benimsemiş kişiler olarak yetişmesini amaçlamaktadır.
Bugün Dünya’da 137 teşkilatta 20 milyona yakın izci bulunmaktadır. Günden güne genişlemekte olan bu organizasyon üyeleri arasında sağlam bir dayanışma vardır. Her renk ve ırktan, her dinden izciler, bu teşkilatın çatısı altındadır.
8-11 yaş grubu için Küçük İzci (Eski adı Yavrukurt), 12-15 yaş grubu için İzci, 16-20 yaş grubu için Ergin İzci çalışmaları diğer ülkelerde de benzer uygulamalarla yapılmaktadır. İzciler, kendilerini yetiştirmek için yapılacak aktiviteleri büyük oranda kendileri organize etmektedir. Liderler sadece onlara rehberlik yapmaktadır. İzcilikte ant içme, çocuğun yaşantısında yeni bir dönem noktası olduğundan özel bir törenle ve davetliler huzurunda yapılmaktadır.
Kısacası izciler, hem planlayıcı hem de uygulayıcıdırlar. Sistemin yapısı gereği onlar, bu işi büyük bir zevkle yapmaktadırlar. Böyle olmasa herhalde bugün pek çok ülkede milyonlarca izcinin aynı amaç etrafında toplanması mümkün olmazdı. Ayrıca, izcilere eğitimde kazandırılan yardımseverlik ve arkadaşlık duygusu, insanları ve ulusları barışa doğru götürebileceği düşüncesindeyim.
Bu vesileyle İzcilik Haftası kutlu olsun…
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
10 Ağustos 2022 Köşe Yazarları
10 Ağustos 2022 Köşe Yazarları
05 Ağustos 2022 Köşe Yazarları
05 Ağustos 2022 Köşe Yazarları