Son Dakika
Arabaşı: Kayseri’de özellikle Yahyalı ilçesinde genellikle kış aylarında, tavuk, kaz, keklik gibi genellikle av hayvanların etinden yapılan bir çorbadır.
Dost meclislerinde, güzel ortamlarda bir araya gelerek baklava dilimi şeklinde tepsiler halinde sunulan hamuru yutularak içilen bir lezzetli bir çorbadır. Gribe iyi geldiğini ve çiğneyerek yutana eskiler ceza verildiğini bile söylenir.
Doğu Anadolu’dan başlayıp İç Anadolu ve Ege bölgesinin içlerine kadar uzanan bir hat üzerindeki coğrafyada bilinen ve hala yaşatılan bir yiyecektir.
Köken itibari ile İç Anadolu’da doğmuştur. İlk örnekleri tavşan etiyle, sonraki örnekleri tavuk etiyle yapılan bu çorba, soğuk geçen kış akşamlarında misafirle birlikte yenmekte, yalnızca un ve sudan yapılmış çiğ hamurun yutulmasıyla tüketilmektedir. Maliyeti çok düşük olduğundan bir zamanların yoksul Anadolu’sunun yaratıcılığını temsil eder.
Sanıldığı gibi Araplarla ilgili bir yemek değildir. Arada bir gelen misafirle yendiğinden, “Ara-Aşı” bileşik kelimesinin zamanla değişmesinden isim aldığı düşünülmektedir. Arabaşı. Meşhur Arap seyyah İbni Battuta seyahatnamesinde Doğu Türklerini anlatırken: “Bu Türkler ekmek gibi veya buna benzer katı yiyeceklerle yetinmiyorlar yemeği pişirirler.” diye anlatır.
GELENEKSEL ARABAŞI ŞÖLENİ
İstanbul Kayseri Yahyalılar Derneğinin Kasımpaşa Kaptan Paşa Mahallesi Yay Geçidi Sokak Kamer Konferans Salonu’nda 3.cüsünü düzenlediği geleneksel ARABAŞI şöleni gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması bakımından bir önem taşıyor. Uzun yıllardan beri İstanbul’da Yahyalılı Hayırsever İş adamı Hasan Hüseyin Arıkan tarafından bu gelenek defalarca düzenlenerek yaşatıldı. Birlik beraberliğimizi pekiştirmek, hasret ve özlem gidermek için gurbette dost meclislerinde bu tür gelenekleri yaşatmak ayrıca bir görev sayıldı.
Canlı yayında Kayseri TV-1 Haber Müdürü İsmail Şahin programı saat 20.00den itibaren canlı olarak yayınladı.
Arabaşı Programı Kasımpaşa Çatmalı Mescit Camii İmamı Hatibi Mehmet Soydan Hocanın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Dernek Başkanı Halit Göncü açılış konuşmasında hoş geldiniz diyerek, katılımlarından dolayı, üyelerine ve dernek başkanlarına teşekkür etti.
Derneğin faaliyetlerini anlatan Başkan Göncü Yahyalı’daki yoksul öğrenciler yardım için bir kampanya başlattıklarını söyledi ve birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Yeni kurulmalarına rağmen 129 üniversiteli öğrenciye ayda 29.000 TL. toplam burs dağıttıklarını duyunca gurur duyduk.
Başkanı ve yönetimini tebrik ediyorum. Daha sonra Yahyalı Derneği genel sekreteri Veysel Ekinci bir konuşma yaptı.
Sami Çiçek Beyin sunduğu program şölene katılan dernek başkanlarının selamlama konuşmaları ile devam etti. Tümkayder Başkanı Muhammet Ali Temel, Genç Develiler Derneği Başkanı Mehmet Sabah ve Develi ve Yöresi Derneği adına ben bir selamlama konuşması yaptım. Yunus’tan, Seyrani’ den şiirler okudum.
Arabaşı Davetine ve açılışa Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneği Başkan Yardımcımız Hatice Ayden, Mali Sekreterimiz Yusuf Palamut, Genç Develiler Derneğimiz Yönetim Kurulu, Tomarza Yeşilbağ Derneği Başkanı Cuma Helvacı, Develi Çaylıca Derneği Başkanı Memduh Şahan katıldılar.
Arabaşı ikramı ile başlayan program Yahyalı Derneğinin Futbol Turnuvası kupalarının takdim edilmesiyle devam etti. Futbol müsabakası sonunda İki birinci oldu. Fevzi Çakmak ve Ulupınar mahallesine, 2.Büyükçakır mahallesine, 3.Fetullah Mahallesi’ne kupaları dernek başkanları tarafından verildi. Fevzi Çakmak Mahallesinden Furkan Tavşan’a gol kralı olduğu için ayrıca kupa Genç Develiler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bayırsokak tarafından verildi.
YAHYALI PİDE SALONU AÇILIŞI
Dernek Başkanı Halit Göncü ve ortaklarına ait “YAHYALI PİDE SALONU” açılışı yapıldı.
Dualarla açılan salonda Develi Cıvıklısı ikram edildi.
Kayseri TV-1 televizyonu açılışı canlı yayınladı. İnce hamuru, koyun etiyle odun fırınında buluşturan damak tadımız cıvıklı pideler hemşehrilerimiz tarafından çok beğenildi. Ortağı ve ustası bu işim mutfağından yetişen Mehmet Metin Parıldının Develili olmasından mı? Bu işi benimsemiş ve önemsemiş olan müteşebbis başkanın gayretleri midir tam bilemiyorum.
Ama netice bu iş en güzel şekilde başarılmıştır. Bize de hemşehrilerimizi desteklemek düşer.
Bu lezzet sofrasının, Allah’tan hayırlı, kazançlı ve uğurlu olmasını diliyorum.
İstanbul’da Lezzet Duraklarımız Develi Cıvıklısı salon sayları 15’u geçti. Kasımpaşa’da, Zeytinburnun’da, Ümraniye’de, Güngören’de, İkitelli’de, Tuzlada, Beyazıt’ta, Kumkapı’da, Fatih’te Develi Pide salonları ile sayıları artarak İstanbul’a damgasını vurmaktadır.
Kuşbaşılı, kıymalı, kavurmalı, karışık, cevizli, peynirli, kaşarlı, tahinli, sucuklu yumurtalı, pastırmalı, çökelekli çeşitleriyle diğer illerin pideleriyle yarışmaktadır.
Her yörenin; Karadeniz’in Sürmene Pidesi, Konya Kadınhanı Tahinli Pidesi, Bafra’nın, Kastamonu’nun, Safranbolu’nun, Develinin cıvıklısı, kendine has pideleri on beş milyonluk metropol şehir İstanbul’da büyük ilgi görmekte ve gelenekler yaşatılmaktadır.
Çağdaş Develi Gazetesi, 16 Şubat 2018, Sayfa 7
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
05 Ağustos 2022 Köşe Yazarları
05 Ağustos 2022 Köşe Yazarları
28 Temmuz 2022 Köşe Yazarları
28 Temmuz 2022 Köşe Yazarları