logo

14 Ağustos 2015

İSTANBUL’DA LEZZET DURAKLARI ”CIVIKLI”

1649

Cıvıklı: Bıçak arasında doğranan kuşbaşı etin, ince kıyılmış, soğan, biber, domatesle mayalı hamurun odun fırınında buluşmasıdır.
*1970 yılından beri hizmet veren İstanbul’un en eski pide salonu Beyazıt’ta; “Develi Pide Salonu” ilkokul arkadaşım Kenan Arıkan’a ait, ustaları merhum Uzun Mustafa (Delak) , Fahrettin Özbek.
*Beyoğlu Ömer Hayyam Kurdela Sokakta, Öz Develi Etli Pide salonu; Hacı Ahmet Beşparmak’a ait. Develi’de İbrahim Samatlı ustanın yanında bu işi öğrenmiş.
*Güngören’de; “Develi Sofrası”, Kasapseyidin evladı Mustafa Ötünç’e ait.
*Ümraniyede; “Doğa Etli Pide Salonu” Muammer Bayraktar’a ait, yine Ümraniye Ihlamurkuyu’da “Develi Cıvıklısı” pide salonu, İsmail Turhan Usta’ya ait.
*Zeytinburnun’da “Develi Lezzet Etli Pide Salonu”, İbrahim Zengin’e ait.
*Bahçelievler’de Kayseri Develi Etli pide Salonu, İbrahim ve Ömer Kaya’ya ait.
*İkitelli Aymakopta “Develi Pide Salonu” Abdullah ve Osman Bakmaz’a ait.
*İkitelli Bağcılar Güngören Sanayi Sitesinde “Erciyes Safran Restoran” Ahmet Bayırsokak’a ait. Yine aynı sitede “Erciyes Develi Pide Salonu” Çetin Seyhun’a, ait.
*Güngören Sanayi Mahallesinde “Develi Pide salonu” Şenol Bülbül’e ait.
*Tuzla’da “Develi Etlipide Salonu” Mehmet Demirci ve Mehmet Karabiber’e ait ,
* Beyazıt, Kadırgada; “Develi Seyrani Pide”, Ramazan Uçdan ve Ömer Tekden’e ait,
*Fatihte hemşehrimiz Bekir Artuğ’un “Selam Et Lokantasını” da unutmamak gerekir.

BEYOĞLU ÖMER HAYYAM’DA BİR LEZZET DURAĞI
Geçen hafta Cumartesi günü Hürriyet Gazetesi yazarı Yozgatlı hemşehrimiz Ahmet Hakan köşesinde İstanbul’da Lezzet duraklarından “Hacı Ahmet Beşpamak’ın Öz Develi Etli Pide salonu’na” gitmiş, çok beğenmiş köşesinde yer vermiş. Hakan’ın işte o yazısı:
AVUKAT Rıza Saka dostum dedi ki; “Develi Cıvıklısı” diye bir pide var ya… işte o pideyi çok şahane bir şekilde yapan merdiven altı, salaş bir yer keşfettim, sen “Develi Pide salonu” seversin böyle keşifleri, gel beraber gidelim.”
-“Hadi gidelim”. Dedim
Tarlabaşında yıkık dökük bir mahalle, Ömer Hayyam Caddesinde dört masalı, önündeki minik bir tabelada”Öz Develi Etli Pide Salonu”yazan küçücük dükkân.
İşin başında 22 yıldır bu işi yapan Hacı Ahmet Beşparmak var.
“Ver bize Develi Develi cıvıklısı” dedik. Tek kelimeyle muhteşemdi. Ardından “saç kavurma “.O da cıvıklıdan muhteşem. En son “tahinli” O hepsinden daha güzel. İddia ediyorum. Sadece üç çeşit yemeğin bulunduğu bu iddiasız lokanta, Türkiyenin en büyük lezzet duraklarından biri…O kadar ki biz hesap öderken, bizim “Ayı Fahri ”hala cıvıklı tıkınıyordu.
Develi yemek kültürünün tanıtımına bu yazısıyla destek olan, Sayın Ahmet Hakan’a Develiler adına teşekkür ederim.

Share
8.221 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

10+5 = ?

#

İSTANBUL’DA LEZZET DURAKLARI ”CIVIKLI”” için 2 Yorum

  1. Avatar Erkan agca : diyor ki:

    Sayin Orhan bey Ankaradad epey hemserilerimiz var pide isi yapan onlardanda bahsedersen seviniriz

  2. Avatar ADEM BAKMAZ : diyor ki:

    Orhanbey bizim Develinin unutulmaz lezzetini hergele Hakan… övdüyse helal olsun ona, demekki sadece Develi mizin hakkını inkar edemiyor, baki selamlar Çanakkaleden A.bakmaz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Necati DEVELİOĞLU Dönemi : ( 25.11.2001 – 09.11.2003)

    14 Nisan 2021 Köşe Yazarları

    24.11.2001 Tarihinde Yapılan Olağan Genel Kurul yapılarak yeni yönetim belirlendi. Buna göre; Başkan: Necati Develioğlu, 2.Başkan: Coşkun Aksu, Muhasip: Mehmet Papak, Genel Sekreter: Ramazan Kaya, üyeliklere; Mehmet Bingöl, Prof. Dr. Burhan Kuzu, Hayrettin Ertekin, Nevzat Çulhaoğlu, Mehmet Paksoy seçildiler. Develili olarak belli bir kariyeri ve birikimi olan, ülkemiz genelinde, gerek resmi, gerekse STK'larda lider durumda olan medar-ı iftiharlarımız; Başbakan Yardımcısı Sayın Hüsamettin Özkan, Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Öz...
  • DÜNYA BİYOLOĞLAR GÜNÜ

    14 Nisan 2021 Köşe Yazarları

    16 Nisan tarihi her yıl ülkemizde “Biyologlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Biyologlar, canlı sistemini ve onunla ilişkili tüm sistemleri inceleyen, anlayan, anladıklarından yepyeni şeyler üreten, ürettiğini yine canlılar ve çevresindekiler için faydalı hale getiren bilim insanlarıdır. Biyologlar, biyoloji çerçevesinde tüm araştırmalarını yapar ve çalışmaları yürütürler. Biyoloji, gelecek nesiller için sağlık, çevre, gıda, enerji gibi başlıca alanlarda sürdürülebilir bir topluma önemli ölçüde katkılar sunan ve hızla gelişen bir bilimdir. Biyolo...
  • DEVELİ’DE KUMAR VE KUMARHANELER-1

    14 Nisan 2021 Köşe Yazarları

    Cumhuriyet Gazetesi'nin 4. Nisan 2021 tarihli ekinde Tayfun İşbilen tarihî binalar ile kumarhaneler arasındaki bağı ortaya koyan kısa fakat özlü bilgiler veren bir yazısı dikkatimi çekmişti. “Casino binaları mimarisi kadar tarihteki ziyaretçileriyle de ünlüdür. Rus yazar Dostoyevski ve Tolstoy, Baden Baden de büyük paralar kaybetmiştir.” Diyordu yazar 1935-2.Hükümet Konağı ve Şehir Kulübü Bu sütunlarda daha önce “Develi'de Eğlence Dünyası” adlı Bir dizi yazı yazmıştık. Bu yazılarımızda insanlarımıza keyif veren tütün, sigara, kahve, enfiye, ş...
  • İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Muzaffer AKSU Dönemi: (21.04.1996-25.11.2001)

    09 Nisan 2021 Köşe Yazarları

    İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Muzaffer AKSU Dönemi: ( 21.04.1996-25.11.2001) Yapılan olağan Genel Kurul toplantısı sonunda: Başkan; Muzaffer Aksu, 2. Başkan; Selim Develioğlu, Sekreter; Orhan Deveci, Muhasip; Mehmet Papak, Yönetim Kurulu Üyelerine; İhsan Bingöl, Mahir Sevimay, Hüseyin Eren, Orhan Deveci, Mahmut Gürcan seçildiler. Yeni görev bölümü Fatih Kaymakamlığı'na bildirildi. Dernek yetki belgeleri yeniden düzenlendi. Muhasip üye Mehmet Papak'a yetki belgesi çıkarıldı. Büyükçekmece'ye şube olarak verilen iznin genel k...