logo

14 Ağustos 2015

İSTANBUL’DA LEZZET DURAKLARI ”CIVIKLI”

1649

Cıvıklı: Bıçak arasında doğranan kuşbaşı etin, ince kıyılmış, soğan, biber, domatesle mayalı hamurun odun fırınında buluşmasıdır.
*1970 yılından beri hizmet veren İstanbul’un en eski pide salonu Beyazıt’ta; “Develi Pide Salonu” ilkokul arkadaşım Kenan Arıkan’a ait, ustaları merhum Uzun Mustafa (Delak) , Fahrettin Özbek.
*Beyoğlu Ömer Hayyam Kurdela Sokakta, Öz Develi Etli Pide salonu; Hacı Ahmet Beşparmak’a ait. Develi’de İbrahim Samatlı ustanın yanında bu işi öğrenmiş.
*Güngören’de; “Develi Sofrası”, Kasapseyidin evladı Mustafa Ötünç’e ait.
*Ümraniyede; “Doğa Etli Pide Salonu” Muammer Bayraktar’a ait, yine Ümraniye Ihlamurkuyu’da “Develi Cıvıklısı” pide salonu, İsmail Turhan Usta’ya ait.
*Zeytinburnun’da “Develi Lezzet Etli Pide Salonu”, İbrahim Zengin’e ait.
*Bahçelievler’de Kayseri Develi Etli pide Salonu, İbrahim ve Ömer Kaya’ya ait.
*İkitelli Aymakopta “Develi Pide Salonu” Abdullah ve Osman Bakmaz’a ait.
*İkitelli Bağcılar Güngören Sanayi Sitesinde “Erciyes Safran Restoran” Ahmet Bayırsokak’a ait. Yine aynı sitede “Erciyes Develi Pide Salonu” Çetin Seyhun’a, ait.
*Güngören Sanayi Mahallesinde “Develi Pide salonu” Şenol Bülbül’e ait.
*Tuzla’da “Develi Etlipide Salonu” Mehmet Demirci ve Mehmet Karabiber’e ait ,
* Beyazıt, Kadırgada; “Develi Seyrani Pide”, Ramazan Uçdan ve Ömer Tekden’e ait,
*Fatihte hemşehrimiz Bekir Artuğ’un “Selam Et Lokantasını” da unutmamak gerekir.

BEYOĞLU ÖMER HAYYAM’DA BİR LEZZET DURAĞI
Geçen hafta Cumartesi günü Hürriyet Gazetesi yazarı Yozgatlı hemşehrimiz Ahmet Hakan köşesinde İstanbul’da Lezzet duraklarından “Hacı Ahmet Beşpamak’ın Öz Develi Etli Pide salonu’na” gitmiş, çok beğenmiş köşesinde yer vermiş. Hakan’ın işte o yazısı:
AVUKAT Rıza Saka dostum dedi ki; “Develi Cıvıklısı” diye bir pide var ya… işte o pideyi çok şahane bir şekilde yapan merdiven altı, salaş bir yer keşfettim, sen “Develi Pide salonu” seversin böyle keşifleri, gel beraber gidelim.”
-“Hadi gidelim”. Dedim
Tarlabaşında yıkık dökük bir mahalle, Ömer Hayyam Caddesinde dört masalı, önündeki minik bir tabelada”Öz Develi Etli Pide Salonu”yazan küçücük dükkân.
İşin başında 22 yıldır bu işi yapan Hacı Ahmet Beşparmak var.
“Ver bize Develi Develi cıvıklısı” dedik. Tek kelimeyle muhteşemdi. Ardından “saç kavurma “.O da cıvıklıdan muhteşem. En son “tahinli” O hepsinden daha güzel. İddia ediyorum. Sadece üç çeşit yemeğin bulunduğu bu iddiasız lokanta, Türkiyenin en büyük lezzet duraklarından biri…O kadar ki biz hesap öderken, bizim “Ayı Fahri ”hala cıvıklı tıkınıyordu.
Develi yemek kültürünün tanıtımına bu yazısıyla destek olan, Sayın Ahmet Hakan’a Develiler adına teşekkür ederim.

Share
6.824 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

9+7 = ?

#

İSTANBUL’DA LEZZET DURAKLARI ”CIVIKLI”” için 2 Yorum

  1. Avatar Erkan agca : diyor ki:

    Sayin Orhan bey Ankaradad epey hemserilerimiz var pide isi yapan onlardanda bahsedersen seviniriz

  2. Avatar ADEM BAKMAZ : diyor ki:

    Orhanbey bizim Develinin unutulmaz lezzetini hergele Hakan… övdüyse helal olsun ona, demekki sadece Develi mizin hakkını inkar edemiyor, baki selamlar Çanakkaleden A.bakmaz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • DEVELİ MEZARLIKLARI

    18 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Develi Mezarlıklarını, tarihi Develi köy mezarlıkları da başta olmak üzere (Ayşepınar, Çomaklı, Fraktın, Havadan, İncesu, Köseler, Madazı, Pungu, Soysallı, Sindelhöyük, Zile vs) dahil olmak üzere gezmediğim yer çok azdır. Ama o kadar arzu etmeme rağmen maalesef inceleyemediğim yerler de var. Mesela Karacaören, Kızık, Öksüt, Satı vs gibi. Mezartaşları bir köy tarihi ve bulundukları mekan için çok önemli yazılı belgelerdir. Tıpkı ibadethane olmaları ayrı bir konu ama kitabeli camiler de aynı konuda aydınlatıcı belge sunarlar.! Yeter ki dikkatli ...
  • DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ

    18 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Toplum olarak ortak paylaştığımız yaşam alanlarının temiz tutulması bir vatandaşlık görevidir. Toplum içerisinde bulunan toplum bilinci ve sorumluluk duygusu kişinin ilk önce kendisine saygı duyması ile başlar. Yaşamsal alanların korunması, doğaya, yeşile sahip çıkılması ve çevre temizliğinin önemi herkesin ortak sorumluluğudur. Temiz bir çevre, insan sağlığı ve refahı için temel niteliktedir. Çevre Temizliği, günümüzde dünyanın en önemli sorunları arasındadır. Bütün bunların temel amacı, insanları çevre temizliği konusunda bilinçlendirmektedi...
  • DÜNYA AVCILAR GÜNÜ

    11 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Merkez Av Komisyonunca, avına izin verilen yaban hayvanı türlerini, doğal denge içerisindeki yapıyı bozmadan, tespit edilen zaman ve miktarlar ile belirlenen esas ve usullerle, canlı veya cansız ele geçirmeye çalışmaya Avcılık, bunu yapan kişiye de Avcı denilmektedir. İnsanoğlu yaratıldığı günden bu yana besin arama ve karnını doyurma zorunluluğunu duymuştur. Mağara dönemi insanları beslenmek, giyecek sağlamak ve kendilerini korumak için avlanmak zorunda kalmışlardır. Bir yandan bitki kökleri toplayıp toprağı işlerken diğer yandan av aletlerind...
  • YAZARLARIMIZIN YAZILARINI OKURKEN

    11 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Çağdaş Develi Gazetesi’ nin yayınlandığı 2003 yılından beri elimizden geldiğince haftalık bir değişik konulu yazı yetiştirmeye çalışırım. Bu yazıların hepsi Develi ile ilgili tarih, sosyal, kültürel, siyasî, edebiyat vb konulardadır. İnşallah, bu yazılar bir plan dahilinde yazılmıştı; kitaplaştırıldığında inanıyorum ki Develi kültürü ve medeniyeti adına değerli çalışmalar olduğunu hepimiz göreceğiz. Zira bu yazıların çoğu tabir yerindeyse iğne ile kuyu kazmak kabilinde yazılmıştır. Çünkü küçük yerlerde bilgi toplamak o kadar zahmetlidir. Fotoğr...