Son Dakika
İstanbul Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneğimizin “Ayın Konuşmacısı” ve burs dağıtım programı 30.11.2019 Cumartesi günü dernek merkezinde gerçekleştirildi. Konuşmacımız Uzman Klinik Psikolog Simla Metiner’di. Bursiyerimiz sunucu Merve Yürek konuklara hoş geldiniz dedikten sonra açılış konuşmasını yapmak üzere Dernek Başkanı olarak beni kürsüye davet etti. Kasım ayının burslarının tamamı ve ikramları değerli istişare kurulu üyelerimiz, hayırsever iş adamlarımız; Sayın Sait Erdal Metiner ve Şükrü Kulak tarafından karşılandı. Hayırseverlerimize ve konferansı veren Simla Metiner Hanıma bu harika sunumu için teşekkür ederiz.
Konferans sonrası Mehmet Delak, Sait Erdal Metiner, Prof. Dr. Cavit Avcı, Onursal Başkanımız Osman Deveci ve 26. Dönem Kayseri Milletvekilimiz Sami Dedeoğlu birer konuşma yaparak bu güzel bilgilendirici sunumundan dolayı konuşmacıya ve bu ayın bursunu veren hayırsever iş adamlarımıza teşekkür ettiler. İkram sonrası Eğitimci Ali Dedeoğlu bir konuşma yaparak yemek duası yaptı. Günün anısına Simla Hanıma verilen plaket sunumundan sonra toplu fotoğraf çektirilerek program sona erdi. Bursiyerlerimizin bursları dağıtıldı. Konuşmacımız Simla Hanımın babası Sait Erdal Metiner’in doğum günü kutlandığı program, bursiyerlerimizin burslarının Mali Sekreterimiz Yusuf Palamut tarafından dağıtılması ile sona erdi.
Sunumdan Notlar :
İş Nedir? Meslek Nedir? İş kişinin sahip olduğu mesleği icra etmesi, uygulamaya koymasıdır. Meslek ise bir kişinin bir iş üretebilmesi için diğer insanlara yarar sağlayabilecek nitelikte özelliğe sahip, doğuştan sahip olduğu veya eğitim sonucu ilgili alanda edindiği vasıflar, yetenekler bütünüdür. Meslekte önemli olan kişinin sahip olduğu vasfın diğer insanlara dolaylı veya doğrudan katkı sağlamasıdır.
İş Hayatında Başarı İçin Beklenen Özellikler: İletişim, Kriz Yönetimi, Stres Yönetimi, Çatışma Yönetimi, Hayır Diyebilmek, Motivasyon.
İş Hayatını İşlevsel Kılmak:
1)İş Yerinde Etkin İletişim: Alt Üst İlişkisi: İş yerinde doğru iletişim kurmak için dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesi ast-üst ilişkisi! Çünkü bu noktada hata yapan sayısız insan var. Mesela; kişi altındakilere karşı fazlasıyla sert ve suçlayıcı tavırlarla yaklaşırken, patronunun karşısında ise el pençe divan duruyor.
Yapılması gereken şey; hem astlara hem de üstlere karşı saygılı olmaktır. Karşıdaki kişi onun altı diye bağırıp çağırma hakkına sahip olduğunu düşünmemektir. Empati yaparak daha makul davranmaktır. Aynı şekilde üstün karşısında da ezilip büzülmeye gerek duymamak, tıpkı diğerleri gibi onunla da aynı saygı çerçeveleri içerisinde iletişim kurmaktır.
Gülümseyin: Gülümsemeye gelince sağduyuluyuz ama uygulamada yaygın değiliz. Gülüşünüz sizin iyi niyet elçisinizdir. Gülüşünüzü görmek herkesin hayatını aydınlatır. Bir düzine çatık kaşlı insan, sert bakış veya kızgın yüzler başımızı çevirirken, samimi bir gülüş kara bulutları yırtan güneş gibidir.”
Saygılı olun: Karşınızdaki kişinin mevkisi ne olursa olsun hiç kimseye karşı saygısızca davranmamalısınız. Zira bir başkasına saygısızlık yaptığınızda en çok kendinize zarar vermiş olursunuz.
Bu kuralı aklınızdan çıkarmaz ve saygılı olmaktan vazgeçmezseniz; iş yerinde doğru iletişim kurma işinin büyük kısmını halletmiş olursunuz.
Ses Tonunuza Dikkat Edin: Nasıl söylediğiniz bazen ne söylediğinizin önüne geçer. Astlarınızla konuşurken kullandığınız ses tonuyla patronunuzla konuşurken kullandığınız ton arasında nasıl bir fark var. Patronunuzla konuşurken azarlar şekilde yüksek perdeden konuşabiliyor musunuz? Ya da patronunuz sizinle bu tarzda konuştuğunda neler hissediyorsunuz?
İyi Bir Dinleyici Olun.’ İşitmek ve dinlemek aynı şey değildir’. “Zihin Okuma” yapmadan karşınızdakinin ne söyleyeceğini tahmin etmek yerine, ne söylediğini dinleyin. Dikkatinizi konuşulana verip, duygularınızı kontrol etmeye çalışın. Konuşanın yüzüne doğru bakın, Beden olarak ona dönük olun, Göz teması kurun.
Arkadaşlık İlişkisi: Ölçülü, akıllı ilişkiler geliştirilmeli. İçten, nazik, saygılı, yardımcı, kolaylaştırıcı, motive edici, destekleyen, teşvik eden, tutarlı tavırlar sergilenmeli. Kışkırtmayan, neşeli, olumlu, fazla meraklı olmayan, tüketmeyen, enerjiyi aşağı çeken değil, yükselten iletişim benimsenmeli. Açık ve anlaşılır bir dil kullanın.
Kriz Yönetimi : Olası bir kriz durumunu önlemek için etkin bir yapı oluşturmaktır. Kriz nedeni olabilecek unsurların önceden saptanarak önlenmesi ya da negatif etkilerin en aza indirilmesi olarak tanımlanır.
Stres Nedir? Fiziksel, zihinsel ve duygusal yüklenmeler sonucu ortaya çıkan zorlanmalar ve gerilimlerdir. Stres tepkisi; ortamda ne olduğuna bağlı olarak değil, insanın olana nasıl tepki verdiğine bağlı olarak ortaya çıkar.
İş Stresi : Kişinin sahip olduğu iş onun toplumsal statüsünü, hayattan aldığı doyumu, ailesine sağladığı imkânları ve hayattan aldığı zevki belirler. ”İnsanın sağlığını koruyan iki faktör vardır. İşini sevmesi ve hayatı sevmesi” demiştir. S. Freud
Yönetici stresi : Araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre üst düzey yöneticilerin büyük bölümü içinde yaşadıkları bütün zorluklara rağmen sağlık açısından mükemmel durumdaydılar. Hayatını şirkete adamış kurbanların ‘orta düzey yöneticiler’ olduğunu ortaya koymuştur. Orta düzey yöneticileri çok kere üst yönetimin baskısı ile alt kademenin direnci arasında sıkışıp kalmakta ve işletme için sağlıklarını gerçekten kurban eden kişiler olmaktadır.
Öfke Nedir? Birey haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında öfke duygusu oluşur. Öfke; bizim hayatta kalmamızı sağlayan, hayata karşı motive eden, en ilkel duygularımızdandır.
İç uyaranlar; Öfke olgusunu bir buzdağına benzetebiliriz. Buzdağının suyun üstünde kalan kısmı öfkedir. Suyun altında kalan kısmı ise öfkenin gerçek nedenlerinin bulunduğu yerdir ve öfkenin ortaya çıkmasına yol açan pek çok duygu burada gizlidir.
Motivasyon. İnsan organizmasını davranışa iten, bu davranışların enerji düzeyini tayin eden, davranışlara belirli bir yön veren ve devamını sağlayan işleyiş mekanizmalarını içermektedir. Motivasyonun İşlevleri: 1. Davranışları başlatma işlevi. 2. Davranışların enerji düzeyini tayin işlevi. 3. Davranışlara yön verme işlevi. 4. Devamı sağlama işlevi.
Özgeçmiş:
2006 yılında Haliç Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden mezun oldu. 2017 yılında Yüksek Lisansını Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Gelişim Psikolojisi üzerine,2017 yılında Esenyurt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Bölümünde Klinik Psikolojisi (çift anadal) yaptı.14 yıldır aktif olarak yetişkinlere yönelik terapi hizmeti vermektedir. Son 8 yıldır Belediye bünyesinde Psikolojik Danışmanlık Merkezlerinde çalışmaya devam etmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
26 Şubat 2021 Köşe Yazarları
23 Şubat 2021 Köşe Yazarları
23 Şubat 2021 Köşe Yazarları
19 Şubat 2021 Köşe Yazarları