logo

İNSAN HAYATINDA DİKSİYON EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneğimiz ‘de uzun yıllar önce Develili sanatçımız “Onur Akay” tarafından başlatılan ”Diksiyon Hitabet ve Güzel Konuşma ” kursumuza pandemi dolayısıyla bir müddet ara vermiştik. Bu dönem Çamlıca Özel Çağlar Okulları’nda sınıf öğretmeni olarak görev yapan önceki dönem derneğimizin gençlik komisyonu başkanı “Furkan Demir” tarafından yeni bursiyerlerimize “Diksiyon, Hitabet ve Güzel Konuşma” kursu veridi.
Yıllar önce üyelerimize ve bursiyerlerimize verilen diksiyon kursunun üniversite hayatına yeni başlayan öğrencilerimize büyük katkı sağladığını gördük.
Derneğimizin amaçlarından biri de İstanbul’da hemşehrilerimiz arasında birlik ve beraberliği sağlamak, ihtiyaç sahibi başarılı öğrencilere katkıda bulunmaktır. Dernekte konusunda uzman kişilere konferanslar verdirerek üyelerin ve bursiyerlerin genel kültürlerine ve birbirleriyle tanışıp kaynaşmalarını sağlamaktır. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi topluma donanımlı, vatan ve bayrak sevdalısı bir birey olarak kazandırmaktır.
Öğretmen Furkan Demir kardeşimize teşekkür ediyorum. “Diksiyon Eğitiminin Önemi” başlıklı yazısını sizlerle paylaşmak istiyorum.
DİKSİYON EĞİTİMİNİN ÖNEMİ :
İnsan hayatındaki belki de en önemli unsur iletişimdir. Kişi, iletişim sayesinde sosyalleşir ve ancak kendini ifade ederek rahatlar. Diksiyon da bu önemli yapının belki de temelinde olan gizli güçtür.
Diksiyon, hayatın tüm alanlarında insanlarla iletişim kurarken ifadelerimizi destekleyen ve yeri geldiğinde bizi kurtaran çok önemli yetidir. Sözcükleri doğru ve yerli yerinde kullanmak, tonlamalara ve vurgulara dikkat etmek, konuşma yaparken bunu jestlerle ve mimiklerle desteklemek diksiyonun temelinde olan prensiplerdir. Günümüzde artık insanların “ne anlattığı” değil “nasıl anlattığı” önemli bir konuma geldiği düşünülecek olursa işte tam burada devreye diksiyon girmektedir.
Diksiyon, ilk izlenimde çok önemli bir konumdadır. Yapılan araştırmalara göre diksiyon, ilk izlenimde dış görünüşten sonra en çok etkili olan ikinci unsurdur. Pek çok kişi diksiyonun doğuştan edinildiğini düşünse de aslında diksiyon ve güzel, etkili konuşma sadece alınacak olan eğitimlerle kazanılır. Bu eğitimlerde hedef bireyin ana diline ait olan standart konuşma dilini edinmesidir. Ama bir diksiyon eğitimini bununla sınırlandırmak yanlış olacaktır. Çünkü bu eğitimler içeriğinde nefes egzersizleri, soluk alma, vurgu, tonlama, etkili konuşma, fonetik gibi konular da barındırmaktadır.
Yani alınacak olan diksiyon eğitimi kişinin sağlık, kişisel gelişim ve konuşma açılarından bir üst seviyeye çıkmasını sağlayacaktır.
DİKSİYON EĞİTİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
– Bireylerin kendini çok daha iyi tanıtmasını sağlar. Kendini iyi ifade eden kişiler sosyal yaşamlarında karşılarına çıkabilecek pek çok zorluğu daha kolay bir şekilde aşabilecektir.
– Diksiyon insanın kişilik elbisesidir. Güzel bir mekana giderken ya da bir davette bulunurken dış görünüşünüz ne kadar önemli ise diksiyon yani güzel konuşma da kişiliğinizi yansıtması bakımından o kadar önemlidir. Çünkü ilk izlenimde karşınızdakilerin size ön yargılı davranmamaları ve hakkınızda olumsuz düşünmemeleri önemli bir konudur.
– İletişimin her yerde ve her zaman olması: İnsanın iletişim macerası ana rahmine düşmesi ile başlar ve son nefesini verdiği zaman son bulur. Bu serüvenin her döneminde ve her zaman iletişim olgusunu yaşayacak olan birey için güzel, etkili ve anlaşılır konuşmak hayatına kalite katması bakımından fark yaratacaktır.
DİKSİYON EĞİTİMİYLE NE KAZANIRSINIZ?
– Bireylerin ve topluluğun önünde çok daha özgüvenli ve rahat konuşabilirsiniz.
– Konuşmanızda meydana gelen bozuklukları fark edip bunlardan kurtulabilirsiniz.
– Ana dilinizi gereğine uygun bir şekilde kullanıp doğru bir biçimde telaffuz edebilirsiniz.
– Etkili konuşma şeklinizle iletişimde inandırıcılığınızı artırabilirsiniz.
– Günlük yaşamınızda veya iş hayatında daha etkili ve saygın bir iletişim kurabilirsiniz.
– Etkili ve güzel konuşma sayesinde kariyerinizde daha başarılı bir konuma gelebilirsiniz.
– Yaptığınız güzel konuşmalar sonrası aldığınız olumlu geri dönütlerle özgüveninizi artırabilirsiniz.
Konuşma yalnızca ses frekansları ile başkalarına aktarılan düşünceler değildir.
Bunun yanında kendine özel kuralları ve teknikleri olan bir iletişim şeklidir. Alacağınız diksiyon eğitimi ile bu iletişimi güçlendirmek, sizin de güçlenmenizi sağlayacaktır.

Çünkü ses, kişinin kendisine duymuş olduğu özgüvenin en mühim göstergelerindendir.
Doğru bir eğitim ve çalışma ile sesinizi güzelleştirebilir, etkileyiciliğinizi artırabilirsiniz.

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ

Bugün aynı zamanda 24 Kasım “Öğretmenler Günü” Bu vesile ile başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve şehit öğretmenlerimiz olmak üzere tüm öğretmenlerimizin “Öğretmenler Günü’nü” kutlarım.

Çocuklarımızın yetişmesinde büyük rol oynayan her türlü fedakarlığı gösteren öğretmenlerimize çok şey borçluyuz. Hz. Ali’nin de dediği gibi “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.”

Share
796 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

8+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SARKOPENİ NEDİR?

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Tıp dilinde sarkopeni olarak adlandırılan yaşlılarda kas erimesi, ilerleyen yaşa bağlı olarak kas kütlesi ve fonksiyonlarında meydana gelen istem dışı kayıptır. Sarkopeni aslında yaşla birlikte kas kütlesi ve iskelet gücünün kaybıdır Fiziksel olarak bağımsız bir hayat sürdürebilmek için sağlıklı bir kas dokusu ve kas fonksiyonlarına sahip olabilmemiz gerekir. Yaşlılarda sarkopeni (kas erimesi) çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olarak fiziksel yetersizlik, düşük yaşam kalitesi, travma ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlarla bitebili...
  • Develi Çarşı Camiinin Mimarı Salim Alp

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Salim ağabey ile sohbetimizde mimarlık mezuniyetimden yaklaşık 15 yıl sonra Çarşı Camii'nin yapılması bize nasip oldu, diye anlattı. Çarşı Camii Dernek Yönetim Kurulu'nun: Av: Esat Cebeci, İş adamı: Şadi Kolay, İş Adamı: Suat Köylüoğlu, Eczacı: Haluk Yalçın, Milletvekili : Salih Kapusuz'dan oluştuğunu dile getirdi. Vefat edenlere Allahtan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı bir ömür diledi. Bu proje Sayın Develi Müftümüz Mustafa Başaran'ın teşviki ile daha önce vakıfların kararı ile bir kısım yıkılmış olan eski Çarşı Camii'nin yerine yenisin...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Ubudiyet; Zahirî ve bâtıni açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibadet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubudiyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubudiyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve manevi öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, cil...