logo

İNANDIĞIMIZ DİN BİZİ İNŞA EDİYOR MU?

İnsanın en önce Allah’a ubudiyetle (kullukla) sorumlu olan bir varlık olduğu (Zariyat, 56), bu görevi gereği gibi yerine getirebilmesi için Allah’ın ona pek çok özellik lütfetmiş ve onu diğer varlıklara üstün kılmış olduğunu biliyoruz. Kulluk. Vazifesini gerçekleştirmesi için insana verilen nimetlerin başında akıl ve sağlık gelmektedir. “Aklı olmayanın dinî sorumluluğu da yoktur” buyurur Allah Rasulü. Dinin birçok emri de yine sağlıklı olunca yapılabilmektedir. Fakat insanın ruh dünyasını ve zihin yapısını, önce anne- babası, aldığı eğitim, yetiştiği çevre ve ruhen beslendiği her ortam oluşturmaktadır. İşte bu bizim karakterimiz olmaktadır. “Karakter”, Yunanca bir kelime olup Arapçası “şahsiyet” tir. Türkçemiz ’de ise “kişilik” kelimelisiyle ifade edilir. Bu da karşımıza, insanları birbirinden ayırıcı bir özellik olarak çıkar. Allah’ın emirlerini yerine getirirken, her bir ibadetin şahsiyetimizin oluşmasında büyük katkısı olacağı Kur’an’da haber verilir (Ankebut, 45). Eğer olmuyorsa, ibadetlerimizi yeniden gözden geçirmemiz gerektiği açıktır.

Yüce Allah (c.c.): “Göklerdeki ve yerdeki her şey Allah’ı tesbih etmektedir.”( Hadîd ,1). Buyurmuş, bunun yanı sıra “Yerde ve gökte hiç bir şey yoktur ki hamd ile O’nu tesbih etmemiş olsun. Fakat siz onların tesbihlerini anlamıyorsunuz” (İsrâ ,44)

şeklinde ifade buyurur. Bunun yanında yine Allah (c.c.); “Yerdeki ve gökteki her şey Allah’a secde ediyor.” (Ra’d, 15) ayetiyle varlığın secde ettiğini haber veriyor. Bu ayetlerden anlıyoruz ki, bütün mevcudat Allah’a ubudiyyet halinde olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Allah (c.c.)’nun Hz. Peygambere ve onun şahsında bütün müminlere hitaben “O hâlde, Rabbini hamd ile tesbih et (yücelt) ve secde edenlerden ol.” (Hicr , 98) buyurarak zatına ibadeti emretmesi çok önemlidir.
Kainatın, bütün varlık âleminin yaratılmasındaki asıl gaye insandır. Kur’an’da İnsanın gayesi ise, Allah’a ubudiyet, yeryüzünde hilafet ve yeryüzünü imar olarak zikredilir. Ubudiyet, yukarıda da bahsettiğim gibi her kulun Allah ile olan münasebetini ifade eder. Bunu en kısa şekliyle İman, salih amel ve güzel ahlak olarak özetleyebiliriz. Hilafet ise, yeryüzünde fesat ve bozgunculuk çıkarmadan, Allah’ın insanlara tanımış olduğu haklara sahip olarak yaşamaları için ortam oluşturmak ve birlikte yaşama ahlakına sahip olmaktır. Yeryüzünü imar ise, çevreyi ve tabiatı bozmadan, gelecek nesillere daha güzel ve yaşanabilir bir dünya bırakmak olarak ifade edebiliriz.

Gelin, şimdi içinde yaşadığımız dünyamıza bir bakalım. Güçlünün haklı olduğu, zayıfların hep ezildiği ve sömürüldüğü, soykırımların yaşandığı, masum çocukların katledildiği, hiçbir kutsala saygının kalmadığı, cinsiyetsizliğin teşvik edildiği, hep kan ve gözyaşının hakim olduğu bir dünya… Bu suçları, medenî olduğunu iddia eden, her türlü imkana sahip olan, yüksek teknolojilerle ve yapay zekalarla sahip kahrolası zalimler işliyor.

Ya biz Müslümanlar ne yapıyoruz? Bizler taşıdığımız bu sıfatın hakkını verebiliyor muyuz? Yoksa bu sıfatımız sadece bir yazıdan mı ibarettir? Bizim Müslümanlığımızı kimler veya ne inşa etti? Bu soruları mecburen soruyorum, çünkü iki milyar Müslümanın günümüz dünyasında, maalesef hiçbir etkinliği yoktur. Gazze’de, Filistin’de ve şimdide Lübnan’da her gün katliamlar yapılıyor. Biz Müslümanlar çaresiz bir şekilde sıranın kendimize ne zaman geleceğini beklerken, kendi içimizde de huzurlu değiliz. Çünkü Siyonistler ve emperyalistler aramızdan bazı satın aldıkları ve aramıza yerleştirdikleri hainler marifetiyle iç karışıklıklar, isyanlar, darbeler, terör faaliyetleri, fitne ve karışıklıklar çıkarıyorlar veya çıkarmaya çalışıyorlar. Peki bu toprakların insanları ve buradan beslenen insanlar bunu nasıl yapıyor? Adı Müslüman olan bir insan bu oyunlara nasıl geliyor? Bunun cevabı: İnandığımız dinin bizi inşa etmesine izin vermiyoruz. Milli ve manevi değerlerimizi sürekli örseliyorlar ve aşağılıyorlar. Bu o kadar çok ve sık yapılıyor ki, her Müslüman bunu da normal karşılamaya başladı. Yani duyarlılığımızı ve hassasiyetimizi kaybettik. Bu minval üzere inanan ve yaşayan bizlerin karakterini, şahsiyetini, kişiliğini dinimiz İslam değil, başkaları inşa ediyor. Yazımızı bir hadis-i şerif ile tamamlayalım.

Hz. Peygamber (s.a.s) bir keresinde Sahâbe-i Kirâm’a “Açgözlü kimselerin yemeğe saldırdıkları gibi, düşmanlarınızın üzerinize saldırmaları yakındır.” buyurdu. Orada bulunan bir sahâbî, “Sayıca az olduğumuz için mi düşmanlarımız üzerimize saldıracaklar?” diye sordu. Allah Resûlü (s.a.s), “Hayır, siz sayıca çok olacaksınız. Fakat selin önündeki çer çöp gibi savrulacaksınız.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Allah, düşmanlarınızın kalbinden heybet ve azametinizi çıkartacak; sizin kalplerinize de vehni yerleştirecektir.”
Sahâbî, “Ya Resûlallah! Vehen nedir?” diye sorunca Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), “Dünyayı aşırı sevmek ve ölümü kötü görmektir!”( Ebû Dâvûd, Melâhim, 5) buyurdu.

Ali Rıza Tahiroğlu

DİB. Başkanlık Müftüsü

Share
210 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

8+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSLAM AHLAKININ ZİRVE KAVRAMI ÎSÂR

    10 Ekim 2024 Köşe Yazarları

    İnsanoğlunun huzuru ve mutluluğu için Allah (c.c.) kainatı yaratmış, Peygamberler ve kitaplar göndermiş, yerden çıkan ve gökten inen sayısız nimetler ihsan etmiş ve bu düzeni kıyamete kadar devam ettireceğini bildirmiştir. Burada Allah, inanan- inanmayan ayırımı yapmadan nimetlerini ihsan ederken, biz kulların her hal ve şartta imtihan üzere olduğumuzu ve itikat, ibadet ve ahlak gibi ulvî değerlerle sorumlu olduğumuzu bildirir. Kâinatta birçok varlık çeşidi var ve içerisinde ahlaki değerlere en çok ihtiyacı olan varlık ise insandır. Zira ins...
  • CAN KARDEŞİM HUTBİ GÖKTEKİN -1

    10 Ekim 2024 Köşe Yazarları

    Develi Lisesinden bir yıldız daha kaydı. Develi lisesinin gitaristi, mikrofonik sesli, sıcakkanlı, samimi, talebesi. Lise yıllarımın renkli kişilikli, hayat dolu, can arkadaşım, sevgili kardeşim Hutbi Göktekin. Merhum Şazimet Zileli, Remzi Kattaş, Yakup Erciyes, Abdulcelil Can'dan sonra Hutbi'yi de kaybetmenin üzüntüsünü ve acısını bir kez daha yaşıyorum. Sizleri arkadaşlığın, dostluğun, kardeşliğin her şeyden önemli olduğu 1970'li yıllara götüreceğim. Bu yolculuğa benimle var mısınız? HAYATIMIN EN GÜZEL YILLARI 1970'li yıllarda Develi Lises...
  • DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ

    10 Ekim 2024 Köşe Yazarları

    Kız çocuklarının toplumsal hayata katılmaları ve geleceği şekillendirmeleri için hep birlikte daha fazla çaba sarf etmeliyiz. Biliyoruz ki, güçlü bir toplum ancak kız çocuklarının gücü açığa çıkarıldığında oluşur. Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak ilan edilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel ...
  • DEVELİ VE YÖRESİ DERNEĞİMİZİN İSTİŞARE VE YÖNETİM KURULU TOPLANTISI

    04 Ekim 2024 Köşe Yazarları

    19.09.2024 Perşembe günü Develimizin sevilen simalarından Naci Kaman'ın eşi Münevver Hanımı ebedi aleme yolcu ettik. Ruhu şad mekânı cennet olsun. Beylikdüzü Fatih Sultan Camii'nde cenazesine hemşehrileri ve sevenleri katılarak son görevlerini ifa ettiler. Ruhu şad mekanı cennet olsun. Cenaze sonrası Florya Emim Develi Cıvıklısı salonunda(Turan Sırakaya) Yönetim Kurulu üyemiz Seyit Subay'ın daveti üzerine Seyrani Vakfı Başkanı Suat Köylüoğlu, hayırsever Turan Aksu ağabeylerim, 26. Dönem Kayseri milletvekilimiz Sami Dedeoğlu, Yönetim Kurul...