logo

Hz. Peygamberin vefatından Sonra Hz. Ebu Bekir’in Halife Seçilmesine Dair Rivayetler

Değerli Okurlar!
Bir önceki yazımda Rasulullah (s.a.v) vefatı edip henüz cenazesi defnedilmeden önce Medinelilerin Benu Saidelerin avlusunda Sakife denilen yerde halife seçimi için toplandıklarını, seçilecek halifenin Medinelilerden birinin olmasını istediklerini yazmıştım. İşte bu sırada toplantı mahalline gelen Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer yapılacak seçime iştirak ettiler. Seçilecek Halifenin Medinelilerden birinin olmasının sakıncaları üzerinde durdular.
Doğuracağı sonuçları ileri sürerek rıza göstermediler. Tam bu sırada Medinelilerden bir zat, seçilecek kişinin birinin Kureyş’ten diğerinin de Medineli Ensar’dan olmasını teklif etti. Bu teklif hüsnü kabul görmedi. Bunun üzerine şiddetli tartışma başladı. Hz. Ömer yapılan münakaşanın kavgaya dönüşmesinden korktu.
Münasip bir zamanı kolladı ve öne çıkıp Hz. Ebu Bekir’in elini tutarak ona sadakat ve bağlılık yemini ederek biat etti ve onu Peygamberin halefi ilan etti. Orada bulunanların birçoğu Hz. Ömer’in bu biatine muvafakat ederek Hz. Ebu Bekir’e biat ettiler. Hz. Ömer, “Hz. Ebu Bekir halife seçilmiştir” diyerek ilan etti. O sırada sonuca razı olmayan ve daha önce Medineliler tarafından benimsenen Sad b. Ubade’nin ortalığı fesada vermesine rıza göstermeyen Hz. Ömer onun katledilmesini istedi ama Hz. Ebu Bekir buna rıza göstermedi.
Hz. Ebu Bekir’in Sakife’de bulunanlar tarafından halife seçilmesi Medine’de duyulur duyulmaz ilk biat edenler muhacirler oldu. Bu biat öğle vaktine kadar devam etti. Sonra güneş batıncaya kadar Ensar biat etti. Geceleyin sabah vaktine kadar diğer ashap gelip biat ettiler. Bunlar arasında Üsame’nin komutasında sefere çıkan askerler de vardı. Ancak bu seçime rıza göstermeyenler de vardı. Bunlar, henüz Rasulullah (s.a.v) cenazesi kaldırılmadan alelacele böyle bir seçimin yapılmasının Rasulullaha saygısızlık olduğunu ileri sürüyorlardı. Bu sahabeler şunlardı: Hz. Ali, Hz. Abbas, Fudayl b. Abbas, Zübeyr b. Avvam, Halid b. Said, Mikdat b. Amır, Selmanı Farisi, Ebu Zer el Ğıfari, Ammar b. Yasir, Berra b. Azib, Übey bi Kab, Sad b. Ubade ve Talha hazaratıdır.
Hz. Ebu Bekir halife seçilişinin ikinci günü Mescitte minbere çıkarak konuşma yapmak istedi. Tam o sırada Hz. Ömer ayağa kalkarak orada bulunanlara hitap etti. Hz. Ebu Bekir’in ashabın en iyisi olduğunu, Ona yapılan biatin doğru ve isabetli bir karar olduğunu söyledi. Bunun üzerine orada bulunan tüm sahabe bir gün önce Benu Saide de yaptıkları biati tekrar ettiler. Sonra Hz. Ebu Bekir ayağa kalktı müminlere bir konuşma yaptı.
Konuşmasında halife seçilmiş olmakla aralarında en iyisi olmayı kabul etmediğini söyledi ve devam etti: “ Doğruluktan ayrılmazsam bana yardımcı olunuz. Fakat kötü idare ettiğim takdirde beni doğru yola getiriniz; hakikat imandır, yalan, hıyanettir. Aranızda zayıf olanlar Allah’ın yardımıyla haklarını alıncaya kadar benim yanımda güçlüdürler. İçinizde güçlü olanlar Allah’ın yardımıyla yaptıklarının hesabını verinceye kadar zayıftırlar. Kötülük yapanlar, haksızlık üzerine bina kuranlar erinde sonunda ilahi gazaba duçar olmuşlardır.
Allah’ın ve Resulünün emirlerini yerine getirdiğim müddetçe bana itaat ediniz. Fakat onların iradelerine karşı hareket ettiğim takdirde bana itaate mecbur değilsiniz. Haydi, namaza kalkınız. Allah’ın sonsuz rahmeti ve mağfireti üzerinize olsun”.
(Devam edecek)

Share
1.553 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

7+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • KAHRAMANLIK

    14 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Kahramanlık, insanlık tarihi boyunca saygı duyulan ve aranan bir özelliktir. Farklı kültürlerde ve zamanlarda farklı şekillerde tanımlanmış olsa da kahramanlık özünde cesaret, özveri ve başkaları için fedakârlık yapma isteği ile ilişkilidir. Kahramanlık, cesaret, fedakârlık, özveri ve olağanüstü başarılarla tanımlanan bir kavramdır. Kahramanlık, toplumun veya bir bireyin güçlü değer yargılarını sergileyerek belirli bir amacı veya ideali gerçekleştirme çabasıdır. “Kahraman” sözcüğü Türkçeye, Farsçadan girmiştir. Kahramanlık genellikle zorlu k...
  • Develi’de Kuvâ-yi Milliye Harakatının İlk Kıvılcımını Yakan Posta Görevlisi

    14 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Develinin ilk atlı posta nakil arabası. Develi'de lojistik posta hizmetlerinin öncüsü Aşşa Everekli Arabacı Mevlüt Efendi posta ve telgraf idaresinden aylık otuz dokuz liraya EVEREK postasının ihale ile almış olup; Pazar, Salı, Perşembe günleri haftada üç gün akşamdan Everek'ten yola çıkar Yavaş ve İncesu istikametinden Kayseri'deki Sivas Hanı'nda (Kiçikapı'daki Sivas Oteli) birkaç saat kestirir (uyur). Posta idaresinin açılması ile EVEREĞİN posta torbasını alır. Esnafın ismariçini de (siparişini alır) toplar ve düşer yola. Ambar, İncesu, Yava...
  • ORUÇ İBADETİ VE BİZE KAZANDIRDIKLARI

    14 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Oruç kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir. Arapçısı ''savm'' veya ''sıyam'' dır. Sözlük anlamı; bir işten kendini tutmak, nefsini engellemektir. Bu iki kelime ve türevleri Kur'an-ı Kerimde on dört yerde geçer. Orucun İslam dinindeki terim anlamı ise; tanyerinin ağarmasından (fecrin doğmasından) güneşin batmasına kadar oruç tutmaya niyet ederek ve oruçlu olduğunu bilerek yemekten, içmekten ve cinsi temastan uzak durmaktır. Oruç, İslâm’ın beş şartından biridir. Ramazan orucunun farziyeti Kitap, Sünnet ve icma-i ümmet ile sabittir. Orucun farz...
  • YAPAY ZEKÂ NEDİR?

    06 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Yapay zekâ (YZ) veya İngilizce adıyla Artificial Intelligence (AI), makinelerin insan benzeri zekâ görevlerini gerçekleştirebilme yeteneğidir. Bu görevler arasında öğrenme, problem çözme, karar verme, algılama, dil anlama ve üretme gibi bilişsel (Zihinsel) işlevler bulunur. Kısacası, yapay zekâ, bilgisayarların ve makinelerin "düşünmesini" ve "davranmasını" sağlayan bir teknolojidir. En basit şekilde belirli görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgileri yineleyerek kendilerini geliştirebilen sistemler olar...