logo

HAYATIN BAHARI GENÇLİK

Diyanet İşleri Başkanlığı, birçok bakanlık ve kurumla iş birliği ve protokol yaparak güzel ülkemize ve insanımıza hizmet vermeye gayret etmektedir. Toplumun dini, ahlaki ve manevi değerlerini sürekli canlı tutmak, Kur’an, sünnet, akıl ve vicdanın rehberliğinde, din hizmetlerini ve din eğitimini yurt içinde ve yurt dışında toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirmektedir. En başta da ümidimiz ve istikbalimiz olan çocuklarımız ve gençleriz ile ilgili çalışmalar ve faaliyetler yapılmaktadır.

Aslında bu bir tercih değil, zorunluluktur. Çünkü bu coğrafyada ayakta kalabilmek ve varlığımızı devam ettirebilmek için neslimize sahip çıkmamız lazım. Bu topraklarda binlerce yıl hür ve özgür yaşamamız kendiliğinden olmadı. Amansız mücadeleler sonucunda bu günlere gelindi. Bu mücadeleler bitmemeli ve hatta artarak devam etmelidir. Bu da gençlerle ve genç beyinlerle yapılır.

Hz. Muhammed (sav) in peygamber olarak gönderilmesiyle insanlığın yeniden doğduğuna ve aydınlık geleceğine tarih şahitlik etmiştir. Hz. Muhammed (sav) bunu, o günün gençleriyle yapmıştır. Öyle ise yol ve yöntem aynı, değişen sadece zamandır. Çağın gerekleriyle çocuklarımızı ve gençlerimizi hayata hazırlayıp yola koymamız lazımdır. Yoksa farkında olmadan geri kalır, en kıymetli değerlerimiz elimizden gider.

Dinimizin gençliğe ve gençlerin eğitimine ne kadar önem verdiği malumdur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) gençleri vahyin en taze muhatapları olarak görmüş, idari, askeri, ticari ve içtimai hayatta onlara sorumluluk vermiştir. O’nun rahle-i tedrisinden geçen ve İslam’ın rahmet ve hikmet yüklü mesajlarını ilk olarak kabul eden gençler, insanlığı aydınlatan birer yıldız olmuşlardır.

Cehaletin, zulmün hâkim olduğu, güçlünün zayıfı ezdiği bir anlayıştan; hikmet ve ilmin, adalet ve dürüstlüğün, şefkat ve merhametin ikliminde asr-ı saadete dönüştüğünü görüyoruz.

Kısaca Peygamberimizin gelişiyle, bireysel, toplumsal ve evrensel düzeyde, zihin, fikir ve ahlak planında tarihin en büyük inkişafı ve inkılabı yaşanmıştır. Bu da Hz. Ali, Mus’ab b.Umeyr Abdullah b. Ömer, Abdullah b. Mes’ud, Abdullah b. Abbas, Muaz b. Cebel ve Enes b. Malik…gibi genç sahabelerle olmuştur.

Gençlerimiz milletimizin geleceği, en büyük imkânımız ve zenginliğimizdir. Eğer gençliğimizi ihmal eder isek geleceğimizi de ihmal ve imha etmiş oluruz. Çünkü gençliğimiz; bu milletin hem geçmişi hem de geleceğidir. Biz, savaşları ve zaferleri gençlerimizle yaptık ve kazandık. (Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşında Olduğu gibi). Aynı zamanda gençlerimiz bu milletlerin hem ümidi ve hem de geleceği olmuştur.

Bu kadar önemli olan çocuklarımız ve gençlerimizi milli ve manevi değerlerimizle, insani haslet ve faziletlerle nesilden nesile aktarak yetiştirmeliyiz. Toplumumuzun geleceğe umutla bakabilmesi için insani ve İslami erdemlerle donatılmış, iyi yetişmiş, ruhen ve bedenen sağlıklı bir gençliğe sahip olmak, her dönemde olduğu gibi günümüzde de hayati önemi haizdir. Yoksa, kutsalı olmayan toplumların günümüzde ne kadar canavarlaştığı, yoldan çıktığını söylemeye gerek bile yoktur.

Kısaca; İslam’ın ölmez hakikatleri ile gençliğin tükenmez dinamizmi buluşursa hem ülkemiz ve hem de dünyamız çok daha güzel olacaktır.

Ali Rıza TAHİROĞLU

DİB. Başkanlık Müftüsü

Share
492 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

7+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SARKOPENİ NEDİR?

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Tıp dilinde sarkopeni olarak adlandırılan yaşlılarda kas erimesi, ilerleyen yaşa bağlı olarak kas kütlesi ve fonksiyonlarında meydana gelen istem dışı kayıptır. Sarkopeni aslında yaşla birlikte kas kütlesi ve iskelet gücünün kaybıdır Fiziksel olarak bağımsız bir hayat sürdürebilmek için sağlıklı bir kas dokusu ve kas fonksiyonlarına sahip olabilmemiz gerekir. Yaşlılarda sarkopeni (kas erimesi) çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olarak fiziksel yetersizlik, düşük yaşam kalitesi, travma ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlarla bitebili...
  • Develi Çarşı Camiinin Mimarı Salim Alp

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Salim ağabey ile sohbetimizde mimarlık mezuniyetimden yaklaşık 15 yıl sonra Çarşı Camii'nin yapılması bize nasip oldu, diye anlattı. Çarşı Camii Dernek Yönetim Kurulu'nun: Av: Esat Cebeci, İş adamı: Şadi Kolay, İş Adamı: Suat Köylüoğlu, Eczacı: Haluk Yalçın, Milletvekili : Salih Kapusuz'dan oluştuğunu dile getirdi. Vefat edenlere Allahtan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı bir ömür diledi. Bu proje Sayın Develi Müftümüz Mustafa Başaran'ın teşviki ile daha önce vakıfların kararı ile bir kısım yıkılmış olan eski Çarşı Camii'nin yerine yenisin...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Ubudiyet; Zahirî ve bâtıni açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibadet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubudiyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubudiyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve manevi öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, cil...