logo

Hallaç ve Bir Bedende Yaşayan İki Ruh

Hallaç,“ENEL HAK”(Ben Allah’ım) demekle Allah’la bir rekabete girişmemişti ama muhtemelen Allah’la arasında kuracağı birliğin ilk unsuru olan benzerliği görmüştü. O, benzerlikten kalkarak sevgi yoluyla, “İlm-i Ledün” bilgisi ile yani Allah’ın geleceğe yönelik bilgisinin Salih kullarının kalbine yansıması ilmini izleyerek o’na ulaşacak ve onunla bir olacaktı. Hallaç’ta bu, kişinin Allah’la birliğini ifade eden hulûl (Allah’ta bütünleşme) anlayışıdır. Öte yandan, yine bu ittihat, birleşme anlayışı Allah’ın evrenle mutlak birliğini ifade eder.
Hallacın bu Allah sevgisi, sûfileri, Mutlak’a/Allah’a veya Gerçeğe (el-Hakk) yakınlaştırmıştır.
Bu yakınlık /sevgi insanı ve Allah’ı ayrılmaz bir tümlükte birleşmiştir. Hallaç bu birleşmenin suretini mısralarında tasvir etmiş ve sonradan sûfi cemiyetlerinde çok ünlü olmuş ve şu sözleri söylemiştir:

•Biz bir bedende yaşayan iki ruhuz,
•Birbirimize sevgiyi yemin ettiğimizden beri,
•Onu gördüğün zaman beni görürsün ve
•Beni gördüğün zaman da onu görürsün”.

Hallaç’ın “Enel-Hak” açıklaması, kendini tanrılaştırma iddiası olarak sayılmıştır. Aynı zamanda, bütünün parça-parça olarak görünmesi anlamına geleceği söylemiştir. Buna göre Allah her şeyin bütünlüğüydü o yüzden adedi bir şeyle sınırlanmıyordu. Bu anlamda Allah en yüce idi. O kâinatın ve zamanın üstündedir, gözle görünmüyor ve tasvirler Onu kapsamıyor.
Hallaç, sûfizmin esası olan Hz. Muhammed’in nuru düşüncesini geliştirmiş ve sonuçta “mükemmel insan” düşüncesi meydana gelmiştir. Hz. Muhammed’in nuru her şeyin hem kaynağı hem de daimisi olmuştur. İnsan mahlûkların en önünde olmuş ve yaratılanlar insan kıyafetinde ortaya çıkmıştır. O yüzden dinler aslında bir idi. Budizm, Hristiyanlık, İslâm ve diğer dinler adları başka başka ama özü bir idi. Güvenirlik ve Güvenmezlik birbirinin adlarıyla farklılaşıyorlar, ama hakikatte onların arasında farklılık yoktur düşüncesi Hallaç’a atfedilmiştir.
Hallaç, şeytana (iblis) hükmeden ve kahramanlığını öven İslâm mütefekkirlerinin ilki olmuştur. Kur’an’a göre İblis, Âdem’e secde etmeyen/eğilmeyen ve Allah’ın cezasından korkmayan meleklerden birisidir. Hallaç, İblisi kendisinin arkadaşı ve öğretmeni saymıştır. Onun tasavvuruna göre İblis esasta azimlilik ve fedakârlık örneği olmuştur. Yine Onun, Allah cezasından korkmadığı ve kendi mahkûmiyetiyle samimi kaldığı için Allah’tan başkasına ibadet etmeyi kabul etmesi mümkün değildi; aksi halde tek tanrılığa (tavhid) riayetsizlik olurdu. Burada Allah’a olan sevginin tekliği anlaşılıyor.
Hallacın akidesinde Şeytan hayranlığına rağbet onun büyük acı / işkence çekmesine ve hatta acının dozajının yükselmesine sebep oluyordu. Buna rağmen o, Bağdat sokaklarında vaaz verirken eziyet çekmek için kendi dinleyicilerinden kendine işkence vermeleri için yardım istiyordu. Aynı inancı onun taraftarlarından biri olan Ayne’l-Kudat el-Hemedani de yaşadı.
O, Hocasının facialı kaderine iştirak etti. 1131 senesinde Hallaç’ın İblisi haklı görmesinden sonra, o sûfi edebiyatında, tasavvuf dünyasında meşhur oldu.

Share
1.692 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

4+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • KAHRAMANLIK

    14 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Kahramanlık, insanlık tarihi boyunca saygı duyulan ve aranan bir özelliktir. Farklı kültürlerde ve zamanlarda farklı şekillerde tanımlanmış olsa da kahramanlık özünde cesaret, özveri ve başkaları için fedakârlık yapma isteği ile ilişkilidir. Kahramanlık, cesaret, fedakârlık, özveri ve olağanüstü başarılarla tanımlanan bir kavramdır. Kahramanlık, toplumun veya bir bireyin güçlü değer yargılarını sergileyerek belirli bir amacı veya ideali gerçekleştirme çabasıdır. “Kahraman” sözcüğü Türkçeye, Farsçadan girmiştir. Kahramanlık genellikle zorlu k...
  • Develi’de Kuvâ-yi Milliye Harakatının İlk Kıvılcımını Yakan Posta Görevlisi

    14 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Develinin ilk atlı posta nakil arabası. Develi'de lojistik posta hizmetlerinin öncüsü Aşşa Everekli Arabacı Mevlüt Efendi posta ve telgraf idaresinden aylık otuz dokuz liraya EVEREK postasının ihale ile almış olup; Pazar, Salı, Perşembe günleri haftada üç gün akşamdan Everek'ten yola çıkar Yavaş ve İncesu istikametinden Kayseri'deki Sivas Hanı'nda (Kiçikapı'daki Sivas Oteli) birkaç saat kestirir (uyur). Posta idaresinin açılması ile EVEREĞİN posta torbasını alır. Esnafın ismariçini de (siparişini alır) toplar ve düşer yola. Ambar, İncesu, Yava...
  • ORUÇ İBADETİ VE BİZE KAZANDIRDIKLARI

    14 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Oruç kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir. Arapçısı ''savm'' veya ''sıyam'' dır. Sözlük anlamı; bir işten kendini tutmak, nefsini engellemektir. Bu iki kelime ve türevleri Kur'an-ı Kerimde on dört yerde geçer. Orucun İslam dinindeki terim anlamı ise; tanyerinin ağarmasından (fecrin doğmasından) güneşin batmasına kadar oruç tutmaya niyet ederek ve oruçlu olduğunu bilerek yemekten, içmekten ve cinsi temastan uzak durmaktır. Oruç, İslâm’ın beş şartından biridir. Ramazan orucunun farziyeti Kitap, Sünnet ve icma-i ümmet ile sabittir. Orucun farz...
  • YAPAY ZEKÂ NEDİR?

    06 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Yapay zekâ (YZ) veya İngilizce adıyla Artificial Intelligence (AI), makinelerin insan benzeri zekâ görevlerini gerçekleştirebilme yeteneğidir. Bu görevler arasında öğrenme, problem çözme, karar verme, algılama, dil anlama ve üretme gibi bilişsel (Zihinsel) işlevler bulunur. Kısacası, yapay zekâ, bilgisayarların ve makinelerin "düşünmesini" ve "davranmasını" sağlayan bir teknolojidir. En basit şekilde belirli görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgileri yineleyerek kendilerini geliştirebilen sistemler olar...