logo

GELECEĞE UMUTLA BAKMAK

Miladi 2024 yılının şu ilk günlerinde, geleceğe ümitle bakabilmek için, her şeyden önce geçmişimiz ile ilgili ciddi bir muhasebe yapıp hatalarımızdan ders çıkarmamız gerekir. Aynı hata ve yanlışları tekrarlamamak çok önemlidir. Bir de geçmişteki başarısızlıklarımıza takılarak geleceğimizi de, aynı olacak diye ipotek altına almak yanlışların en büyüğü olur. Geleceğe umutla bakmak bizim şiarımız olmalıdır.

Ümit (Reca) kelimesi, daha çok tasavvufta kullanılan ve kulun Allah’ın rahmetine ve mağfiretine güvenerek ümit içinde olması anlamında gelen bir kelimedir. Zıddı ise, ümit kesme (yeis) halidir.

Kur’an’da ümit ile alakalı bir çok ayet vardır. Bunlardan bir tanesi de Bakara ,218 ayettir ve şöyle buyurulmaktadır: “İman edenler, hicret edenler, Allah yolunda cihad edenler; şüphesiz bunlar Allah’ın rahmetini umarlar. Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”

Hz. Peygamber (sav)’in, “Allahım! Rahmetini ümit ediyorum” diye dua ettiği (Ebû Dâvûd, Edeb, 101), can çekişen biri hakkında, “Allah ona umduğunu verir, korktuğundan emin kılar” dediği rivayet edilmektedir (Tirmizî, Cenâʾiz, 11).

Güzel, faydalı ve hayırlı bir iş yaptığımızda Allah’tan sevap umar, hata ve yanlışlarımızdan nedamet duyarak tövbelerimiz sonucu affımızı ümit ederiz. Allah (c.c.) tarafından dualarımızın kabulü ve günahlarımızın affını düşünmemiz ise biz müminlerin hüsnü zannıdır. Bir hadis-i şerifte, “Allah kulunun zannı üzeredir” buyurulmuştur (Buhârî, Tevḥîd, 15). Biz mümin kullar olarak rabbimizi rahmet, merhamet, lütuf, kerem ve af sahibi olarak bilir ve inanırsak, Allah da bu zannımıza göre tecelli eder ve muamelede bulunur. Yine “Rahmetim gazabımı geçmiştir” (Buhârî, Tevḥîd, 55) kutsî hadisi de daha fazla ümitvâr olmamızı gerekli kılar.

Son beş yılda yaşadığımız hadiseleri bir bir düşünecek olursak; uzun süren salgınlar, doğal afetler, savaşlar, ekonomik sıkıntılar ve kaybettiğimiz canlar… bizlere karamsar bir tablo çizer. “Ne yapsak olmuyor” deyip ümitsizlik girdabına kapılmadan, yeniden bismillah deyip aşkla işimize koyulmalıyız. Yoksa ümitsizlik hali, müteşebbis olmamıza engel olur, bizleri tembel yapar.

Geleceğimize ümitle ve güvenle bakabilmek için üzerimizden ataleti atıp, çalışmak ve üretmek zorundayız. Aramızdaki çıkar ve menfaat sıkıntılarını bir tarafa bırakıp, vatan ve millet için hatta ümmet için canhıraş çalışmak mecburiyetindeyiz. O zaman yaşayacağımız güzel günlerin bizleri beklediğinden emin olabiliriz. Bu ruhu hem bizler taşımalıyız ve hem de ümidimiz ve istikbalimiz olan gençlerimize aşılamalıyız. Gayret bizden tevfîk ise Allah’tandır.

Ali Rıza Tahiroğlu

DİB. Başkanlık Müftüsü

Share
647 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

3+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İLGİNÇ BİLGİLER – 2

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Bir önceki yazımda dünya nüfusu ve konuşulan diller hakkında bilgi vermiştim. Şimdi de dünyadaki insanların yaşantısı, sosyal hayatları hakkında derlediğim ilginç bilgileri aktarmak istiyorum. Yapılan araştırmalarda dünyada yaşayanların %77'sinin konutu var. %23'ünün ise yaşayacak yeri dahi yok. İnsanların %21'i aşırı yemek yiyor, %63'ü istediği kadar yiyebiliyor. İnsanların yüzde 16'sı yetersiz besleniyor. Ancak, dünyada en çok yemek yiyen ülkeleri kesin olarak sıralamak oldukça zordur. Tüketim oranı, ülkelerin nüfus büyüklüğü, yaşam tarzı, ...
  • Üç Gonca Gülüm Adıyaman Ah! Adıyaman Şehitlerim Meral Bulut

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Üç Gonca Gülüm Adıyaman Ah! Adıyaman Şehitlerim Meral Bulut “Alevler sizdeyse, közü bizdedir. Sizde ki yaranın, özü bizdedir.” Bir romanı elinize alıp okumaya başlayınca bırakamazsınız ya, bu da öyle bir kitap. Meral Hanım'ın tasvirleri ve akıcı üslubu sizi yaşayarak kitabı okutuyor sanki. Yazmak bir yetenek ve tutku. Bunun mektebi ve eğitimi de bana göre yok. Tamamen Allah vergisi. Okuyan kendini geliştiren toplumun sorunlarına duyarlı olan elbette başarılı olur. Söz kulağa, yazı uzağa gider. Meral Hanım'ın asrın felaketi depremde haya...
  • GELECEĞE UMUTLA BAKMAK

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Miladi 2025 yılının şu ilk haftalarında, geleceğe ümitle bakabilmek için, her şeyden önce geçmişimiz ile ilgili ciddi bir muhasebe yapıp hatalarımızdan ders çıkarmamız gerekir. Aynı hata ve yanlışları tekrarlamamak çok önemlidir. Bir de geçmişteki başarısızlıklarımıza takılarak geleceğimizi de, aynı olacak diye ipotek altına almak yanlışların en büyüğü olur. Geleceğe umutla bakmak bizim şiarımız olmalıdır. Ümit (Reca) kelimesi, daha çok tasavvufta kullanılan ve kulun Allah’ın rahmetine ve mağfiretine güvenerek ümit içinde olması anlamında ge...
  • GEÇEN BİR YILIN MUHASEBESİ

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Herkesin zaman algısı farklı olsa da zamanın evrendeki en değerli kaynak olduğunda hemfikirdirler. Fakat bu öyle bir değer ki; durdurulamaz, tasarruf edilemez, biriktirilemez, saklanamaz, alınıp satılamaz, ödünç verilemez, kişiye özel duruma dönüştürülemez, devredilemez, geri döndürülemez ve ötelenemez. Allah (cc) Kur’an-ı Kerimde adı “Asır/ zaman” olan bir sure indirmiştir ve öneminden dolayı ona yemin ile başlamaktadır. “Andolsun asra / zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip de salih ameller işleyenler, birbirlerine hak...