logo

ESNAF VE SANATKÂRIN ÖNEMİ

Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olan esnaf ve sanatkârlar, devlete yük olmadan, kendi emeğini küçük sermayesi ile birleştirerek işini kurup ailesini geçindirmekte, yanında işçi çalıştırarak istihdam yaratmaktadır.

Ülkemizin en yaygın ve en fazla üyesine sahip olan esnaf ve sanatkârlar, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile kurulmuş kamu kurumu niteliğine haiz meslek kuruluşunda hizmet veren kişilerdir.

Zanaatkâr ve küçük ticarethane sahipleri esnaf olarak anılmaktadır. Esnaf kelimesi Arapçadan türemiş olup Türkçe karşılığı sınıf, zümre olarak karşımıza çıkmaktadır. Esnaf, bağımsız çalışan, yaptığı iş sermayeden ziyade kol ve beden gücüne dayanan girişimciler olarak tanımlanmaktadır.

Sanatçı ise, herkesin duyduğunu, herkesin gördüğünü, herkesin hissettiğini, herkesin düşündüğünü farklı şekilde duyan, farklı şekilde gören, farklı şekilde hisseden, farklı şekilde yorumlayan, farklı şekilde yansıtan kişidir. Kısaca sanatçı, duyulmayanı duyan, görülmeyeni gören ve bunlara kendi yorumlarını katan kişidir.

Sanat yapıtının benzeri yoktur, biriciktir. Zanaat eserinin ise pek çok benzeri vardır. Zanaatkâr aynı ürünü birçok kez tekrarlar. Sanatkâr ise her defasında özgün bir eser ortaya koymaya çalışır. Sanatçı yeteneğiyle doğar, zanaatçı bu becerisini sonradan kazanır.

Ülke genelinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren yüzbinlerce esnaf bulunmaktadır. Bu esnaflara örnek verilmek gerekirse, gıda sektöründe faaliyet gösteren esnaflar, marketler, bakkallar, kasaplar, manavlar, pastaneler ve lokantalar gibi işletmeleri sayabiliriz. Ayrıca, giyim sektöründe faaliyet gösteren esnaflar, tekstil ürünleri satan veya imal eden küçük işletmeler, butikler, giyim mağazaları ve terziler gibi işletmelerde bulunmaktadır. Diğer esnaflar arasında oto tamircileri, marangozlar, kuaförler, berberler, elektrikçiler, tesisatçılar, eczacılar ve inşaat sektöründe faaliyet gösterenler yer almaktadır. Ayrıca, eğlence, dinlenme ve konaklama sektörü, temizlik ve sağlık sektörü ile nakliyat- ulaştırma ve imalat sektörlerini de belirtebiliriz.

Esnaf ve Sanatkârların özellikleri ise dürüst, güvenilir ve sözüne sadık olmaktır. Bu üç özellik birbirini tamamlamakta, esnaf ve sanatkârların toplumda itibarlı olması için bu özelliklere sahip olması gerekmektedir.

Ülkemizde esnaflar zor günler geçirmektedir. Kepenk kapatmalar hız kesmeden devam etmektedir. Pandemi döneminden beri bir açılıp bir kapatılan, gelir kaybına göre hibe desteği alamayan ve banka kredilerine muhtaç hâle getirilen esnaf toparlanamamaktadır. Ülkemizin uzun süredir yüksek enflasyon sorunu bulunmaktadır. Yüksek enflasyonun varlığı faizlerinde yüksek olmasına yol açmaktadır. Bu yüzden esnaflar kredi almada veya ödemede zorlanmaktadır.

Acilen bu kesimi rahatlatacak rasyonel tedbirlere ihtiyaç vardır. Türkiye’de esnaf ve sanatkârlarımızın durumunun iyileştirilmesi, işçinin, memurun ve çiftçinin gelir düzeyinin iyi olmasına bağlıdır. Halen en büyük sorun piyasalardaki talep daralmasına bağlı azalan iş hacmi ve bunun yansımalarındaki sorunlardır.
Ülke ekonomisinin canlandırılması ve esnaf ve sanatkârlarımızın hak ettiği ve AB ülkelerindeki meslektaşlarının seviyesine ulaştırılması için acilen yasal düzenlemelerin yanında özel teşvik ve destek paketleri hazırlanmasında fayda mütalaa edilmektedir.
Esnaf ve sanatkârlar, istihdam yaratma, yerel ekonominin büyümesine katkıda bulunma, tüketim ve üretim döngüsünü hareketlendirme gibi önemli roller üslenmektedir. Bir ülkede esnaf ve sanatkârın işi ne kadar iyi olursa üretime, piyasaların işlemesine kısacası ülke ekonomisine katkısı o derecede büyük olmaktadır. Bu bakımdan bu kesimin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Umuyoruz ki en kısa zamanda esnaf ve sanatkârlarımız ülkemiz ekonomisi içinde sosyal ve siyasal yaşamında hak ettiği yeri alacaktır.

Share
122 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

5+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • RAHMET İKLİMİNDEKİ KAZANIMLARIMIZ VE DEVAMI

    19 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    İnsanda ibadet ihtiyacı fıtri ve doğaldır. İnsanlık tarihi boyunca ilahi dinlerin tamamı, insanların bu fıtrî ihtiyaçlarını karşılamak üzere formel ve informel olmak üzere ibadet kurallarını getirmişlerdir. Bu noktadan hareketle diyebiliriz ki, İbadetler dinin bir emri olmasından önce fıtratın bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır. Yani ibadetler, Allah’ın değil, insanların ihtiyacı olduğu için vardır. Fıtrat ve yaratılışın amacı, Allah’ı tanımak ve O’na kulluk etmektir. Kur’an’ın temel hakikatlerinden biri olan İbadet, Allah’ın emirlerini...
  • DEVELİLİ SEYRANİ ÂŞIĞI ALİ ÇATAK DR. AHMET ŞÜKRÜ SOMUNCU

    19 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    Develili Âşık Ali Çatak'ın hayatı sosyokültürel çevresi, âşık edebiyatında yeri ve şiir sanatı konulu doktora tezinden dolayı Dr. Ahmet Şükrü Somuncu kardeşimi kutluyorum. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalında doktorasını tamamlayarak Develi kültürüne sağladığı büyük katkı bizler için çok önemli ve değerlidir. Ayrıca Seyrani âşığı ve Seyrani şenliklerinin mimarı Âşık Ali Çatak'ın şiirini ve sanatını konu alması biz hemşehrileri için övünç kaynağı olmuştur. Bu tür çalışmalarını...
  • DÜNYA SARIMSAK GÜNÜ

    19 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    Bizim sofralarımızın vazgeçilmezi olan sarımsağın da özel bir günü olduğunu ve her yıl 19 Nisan’da tüm dünyada Sarımsak Günü olarak kutlandığını biliyor muydunuz? Sarımsakların çok yönlü doğasının kutlanması için Sarımsak Günü oluşturulmuştur. Sarımsak, kökleri toprak altında, yüzeyi yeşil soğan yapraklarını andıran bir sebzedir. Toprak altında beyaz renginde, genellikle 10-15 dişten oluşan bir başı bulunmaktadır. Sarımsak, bir bitkidir ve muhtemelen keskin bir aromasıyla bilinen bir sebzedir. Dünya Sarımsak Günü, her yıl 19 Nisan’da kutl...
  • DÜNYA KIZARMIŞ PEYNİR GÜNÜ

    09 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    Peynir, dünyanın hemen hemen her yerinde, değişik tür sütlerden yapılan bir süt ürünüdür. Peynir, genel olarak, sütün pıhtılaşması, pıhtıdan peynir altı suyunun ayrılması, daha sonra da pıhtının değişik şekillerde işlenmesiyle elde edilmektedir. Peynir yapımında esas olarak, inek, koyun, keçi ve manda sütü kullanılmaktadır. Yüksek oranda kalsiyum içeren peynir, vücudun kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Dünya Kızarmış Peynir Günü, her yıl 12 Nisan'da kutlanmaktadır. Bu özel gün, lezzetli ve doyurucu bir atıştırmalık olan...