logo

DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ

Her geçen gün oturarak her zamankinden daha fazla zaman geçiriyoruz. İster iş yerinde, isterse evde televizyon ve bilgisayar karşısında veya cep telefonu ile sanal dünyada dolaşırken hareketsiz yaşam tarzı sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Günün kaç saatini oturarak geçiriyorsunuz hiç düşündünüz mü? Teknolojinin hayatımıza girmesi ile birlikte hareketsiz kaldığımız süre de artmaya başlamıştır.

Toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesine neden olmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, vücut kaslarının enerji harcayarak gerçekleştirdiği tüm hareketleri fiziksel aktivite olarak tanımlamaktadır. Egzersiz ile çok sık karıştırılan bu kavram, egzersizi de içine alan ve gün içinde diş fırçalamaktan, merdiven çıkmaya, bulaşık yıkamaktan, yemek yapmaya kadar dinlenme dışındaki tüm hareketleri kapsayan bir aktivitedir. Egzersiz veya spor ise süresi ve şiddeti planlanarak uygulanan fiziksel aktivite türüdür.
Bağışıklık sistemini destekleyen önemli etmenlerden biri de fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmektir. Yürüyüş yapmak tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık hareketleridir. Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir.

Hepimiz fiziksel aktivitenin daha iyi bir genel sağlığa yol açtığını biliyoruz. Ülkemizde 1991 yılından bu yana gündelik hayatın içine fiziksel aktiviteyi de dâhil etmek amacıyla her yıl Ekim ayının ilk hafta sonu, “Dünya Yürüyüş Günü” olarak kutlanmaktadır.

Ülkeler kutlama için farklı günler belirleyebilmekte ise de otuz yılı aşkın bir süredir 160’dan fazla ülkeden gelen milyonlarca insan Ekim ayının ilk Pazar gününü “Dünya Yürüyüş Gününe” dönüştürerek birlikte yürümeyi alışkanlık haline getirmiştir.

Ülkemizde de 3-4 Ekim günleri yürüyüş günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri ile gündelik hayatımızın içine fiziksel aktiviteyi de entegre ederek teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Yapılacak çeşitli fiziksel aktivitelerle hem bağışıklık sistemini güçlendirmek hem de ruhsal ve bedensel olarak güçlü olmak amacıyla “4 Ekim Dünya Yürüyüş Gününde” ülkemizin ve dünyasının dört bir yanında yürüyüş etkinlikleri düzenlenmektedir.

Uzmanlar, yürüyüş yapmanın faydalarını şöyle sıralamaktadır. Yürüyüş, ruh halinizi düzeltir. Yürümek beyin için harikadır. Yürümek sizi daha dikkatli hale getirmekte ve daha güçlü bağlara yol açabilmektedir. Yürümek güven oluşturmakta ve yaratıcılığı artırmaktadır. Yürüyüş kronik hastalıklardan korunmaya yardımcı olmaktadır. Yürüyüş enerjiyi artırmakta, sindirimi kolaylaştırmaktadır. Yürüyüş kemikleri güçlü tutmaktadır. Yürümek daha iyi uyku sağlar ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Yürümek metabolizmayı hızlandırır. Yürüyüş kilo vermenize yardımcı olabilir. Yürümek denge bozukluğuna ve diyabete iyi gelir. Yürüyüş bağışıklık sistemini sağlıklı tutar ve akciğer kapasitesini artırır. Yürüyüş yaşlanma belirtilerini önler. Yürüyüş varis başlangıcını geciktirir. Şunu unutmayalım yürümek en ucuz aktivitedir.

“Her gün 10 bin (5 bin de olabilir) adım” sloganıyla uzmanlar sağlıklı hayat çağrısında bulunuyor. Çok basit yöntemlerle hayatımızı daha yaşanabilir hale getirebiliriz. Sizin için neyin iyi geldiğini keşfedin ve en önemlisi kendinizi asla başkalarıyla kıyaslamayın. Ruh halinizi ve ruh sağlığınızı iyileştirmek için mutlaka yürüyüşe çıkın.
Yürüyüş yapmak için özel bir zaman ayarlamaya özel bir program yapmaya ihtiyacınız yok. Yürüyüşü günlük hayatınızın içerisine yerleştirebilirsiniz. Doğa bizim için en güzel spor alanıdır. Günlük koşuşturmalardan sıyrılın ve doğanın güzelliğine kendinizi bırakın. Siz yeter ki yürüyüş yapın, spor yapın, her yer sizin için yürüyüş alanı ve spor alanı olur. Bahane bulmaktan vazgeçin, yürüyüşü istediğiniz an yapın. Sağlığınız için çok önemli aktivite olduğunu da unutmayın. Bu itibarla bugün sizin için de bir başlangıç olsun ve sizde her gün en az yarım saat yürüyüş yapın.

Share
512 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

3+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • KAHRAMANLIK

    14 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Kahramanlık, insanlık tarihi boyunca saygı duyulan ve aranan bir özelliktir. Farklı kültürlerde ve zamanlarda farklı şekillerde tanımlanmış olsa da kahramanlık özünde cesaret, özveri ve başkaları için fedakârlık yapma isteği ile ilişkilidir. Kahramanlık, cesaret, fedakârlık, özveri ve olağanüstü başarılarla tanımlanan bir kavramdır. Kahramanlık, toplumun veya bir bireyin güçlü değer yargılarını sergileyerek belirli bir amacı veya ideali gerçekleştirme çabasıdır. “Kahraman” sözcüğü Türkçeye, Farsçadan girmiştir. Kahramanlık genellikle zorlu k...
  • Develi’de Kuvâ-yi Milliye Harakatının İlk Kıvılcımını Yakan Posta Görevlisi

    14 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Develinin ilk atlı posta nakil arabası. Develi'de lojistik posta hizmetlerinin öncüsü Aşşa Everekli Arabacı Mevlüt Efendi posta ve telgraf idaresinden aylık otuz dokuz liraya EVEREK postasının ihale ile almış olup; Pazar, Salı, Perşembe günleri haftada üç gün akşamdan Everek'ten yola çıkar Yavaş ve İncesu istikametinden Kayseri'deki Sivas Hanı'nda (Kiçikapı'daki Sivas Oteli) birkaç saat kestirir (uyur). Posta idaresinin açılması ile EVEREĞİN posta torbasını alır. Esnafın ismariçini de (siparişini alır) toplar ve düşer yola. Ambar, İncesu, Yava...
  • ORUÇ İBADETİ VE BİZE KAZANDIRDIKLARI

    14 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Oruç kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir. Arapçısı ''savm'' veya ''sıyam'' dır. Sözlük anlamı; bir işten kendini tutmak, nefsini engellemektir. Bu iki kelime ve türevleri Kur'an-ı Kerimde on dört yerde geçer. Orucun İslam dinindeki terim anlamı ise; tanyerinin ağarmasından (fecrin doğmasından) güneşin batmasına kadar oruç tutmaya niyet ederek ve oruçlu olduğunu bilerek yemekten, içmekten ve cinsi temastan uzak durmaktır. Oruç, İslâm’ın beş şartından biridir. Ramazan orucunun farziyeti Kitap, Sünnet ve icma-i ümmet ile sabittir. Orucun farz...
  • YAPAY ZEKÂ NEDİR?

    06 Mart 2025 Köşe Yazarları

    Yapay zekâ (YZ) veya İngilizce adıyla Artificial Intelligence (AI), makinelerin insan benzeri zekâ görevlerini gerçekleştirebilme yeteneğidir. Bu görevler arasında öğrenme, problem çözme, karar verme, algılama, dil anlama ve üretme gibi bilişsel (Zihinsel) işlevler bulunur. Kısacası, yapay zekâ, bilgisayarların ve makinelerin "düşünmesini" ve "davranmasını" sağlayan bir teknolojidir. En basit şekilde belirli görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgileri yineleyerek kendilerini geliştirebilen sistemler olar...