logo

DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ

Her geçen gün oturarak her zamankinden daha fazla zaman geçiriyoruz. İster iş yerinde, isterse evde televizyon ve bilgisayar karşısında veya cep telefonu ile sanal dünyada dolaşırken hareketsiz yaşam tarzı sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Günün kaç saatini oturarak geçiriyorsunuz hiç düşündünüz mü? Teknolojinin hayatımıza girmesi ile birlikte hareketsiz kaldığımız süre de artmaya başlamıştır.

Toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesine neden olmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, vücut kaslarının enerji harcayarak gerçekleştirdiği tüm hareketleri fiziksel aktivite olarak tanımlamaktadır. Egzersiz ile çok sık karıştırılan bu kavram, egzersizi de içine alan ve gün içinde diş fırçalamaktan, merdiven çıkmaya, bulaşık yıkamaktan, yemek yapmaya kadar dinlenme dışındaki tüm hareketleri kapsayan bir aktivitedir. Egzersiz veya spor ise süresi ve şiddeti planlanarak uygulanan fiziksel aktivite türüdür.
Bağışıklık sistemini destekleyen önemli etmenlerden biri de fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmektir. Yürüyüş yapmak tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık hareketleridir. Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir.

Hepimiz fiziksel aktivitenin daha iyi bir genel sağlığa yol açtığını biliyoruz. Ülkemizde 1991 yılından bu yana gündelik hayatın içine fiziksel aktiviteyi de dâhil etmek amacıyla her yıl Ekim ayının ilk hafta sonu, “Dünya Yürüyüş Günü” olarak kutlanmaktadır.

Ülkeler kutlama için farklı günler belirleyebilmekte ise de otuz yılı aşkın bir süredir 160’dan fazla ülkeden gelen milyonlarca insan Ekim ayının ilk Pazar gününü “Dünya Yürüyüş Gününe” dönüştürerek birlikte yürümeyi alışkanlık haline getirmiştir.

Ülkemizde de 3-4 Ekim günleri yürüyüş günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri ile gündelik hayatımızın içine fiziksel aktiviteyi de entegre ederek teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Yapılacak çeşitli fiziksel aktivitelerle hem bağışıklık sistemini güçlendirmek hem de ruhsal ve bedensel olarak güçlü olmak amacıyla “4 Ekim Dünya Yürüyüş Gününde” ülkemizin ve dünyasının dört bir yanında yürüyüş etkinlikleri düzenlenmektedir.

Uzmanlar, yürüyüş yapmanın faydalarını şöyle sıralamaktadır. Yürüyüş, ruh halinizi düzeltir. Yürümek beyin için harikadır. Yürümek sizi daha dikkatli hale getirmekte ve daha güçlü bağlara yol açabilmektedir. Yürümek güven oluşturmakta ve yaratıcılığı artırmaktadır. Yürüyüş kronik hastalıklardan korunmaya yardımcı olmaktadır. Yürüyüş enerjiyi artırmakta, sindirimi kolaylaştırmaktadır. Yürüyüş kemikleri güçlü tutmaktadır. Yürümek daha iyi uyku sağlar ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Yürümek metabolizmayı hızlandırır. Yürüyüş kilo vermenize yardımcı olabilir. Yürümek denge bozukluğuna ve diyabete iyi gelir. Yürüyüş bağışıklık sistemini sağlıklı tutar ve akciğer kapasitesini artırır. Yürüyüş yaşlanma belirtilerini önler. Yürüyüş varis başlangıcını geciktirir. Şunu unutmayalım yürümek en ucuz aktivitedir.

“Her gün 10 bin (5 bin de olabilir) adım” sloganıyla uzmanlar sağlıklı hayat çağrısında bulunuyor. Çok basit yöntemlerle hayatımızı daha yaşanabilir hale getirebiliriz. Sizin için neyin iyi geldiğini keşfedin ve en önemlisi kendinizi asla başkalarıyla kıyaslamayın. Ruh halinizi ve ruh sağlığınızı iyileştirmek için mutlaka yürüyüşe çıkın.
Yürüyüş yapmak için özel bir zaman ayarlamaya özel bir program yapmaya ihtiyacınız yok. Yürüyüşü günlük hayatınızın içerisine yerleştirebilirsiniz. Doğa bizim için en güzel spor alanıdır. Günlük koşuşturmalardan sıyrılın ve doğanın güzelliğine kendinizi bırakın. Siz yeter ki yürüyüş yapın, spor yapın, her yer sizin için yürüyüş alanı ve spor alanı olur. Bahane bulmaktan vazgeçin, yürüyüşü istediğiniz an yapın. Sağlığınız için çok önemli aktivite olduğunu da unutmayın. Bu itibarla bugün sizin için de bir başlangıç olsun ve sizde her gün en az yarım saat yürüyüş yapın.

Share
174 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

6+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SENDE BENDE ÖLECEĞİZ

    01 Aralık 2023 Köşe Yazarları

    “Her nefis ölümü tadacaktır”.(Al-i imran ,185) Bunun istisnası yoktur. Buna rağmen , eskilerin deyimi ile tûl-ü emellerimiz hiç çoktur. Geleceğe dair bitmez tükenmez emellerin peşinde koşarken kimi zaman yaratılış amacımızı unutuyor, ölümü aklımızın ucundan dahi geçirmiyoruz. Hepimiz bilir ve iman ederiz ki, ölüm ve yeniden diriliş haktır. İmtihan için geldiğimiz bu dünyadan ahirete ansızın ölüp gideceğiz. İnansak da inanmasak da Rabbinin huzurunda iyi ya da kötü yaptıklarımızın hesabını vereceğiz. Ya sonsuz bir mükâfata ereceğiz ya da elim ...
  • DÜNYA KIRMIZI ELMA YEME GÜNÜ

    01 Aralık 2023 Köşe Yazarları

    Elmanın tarihi, çok eski dönemlere dayanmaktadır. İnsanlık tarihinin erken dönemlerinden beri elma, çeşitli kültürlerde önemli bir yere sahiptir. Eski Türkçede “alma” diye bilinen adının, meyvenin rengi olan “al” (kırmızı)’dan geldiği bilinmektedir. Elmanın ilk olarak Türkiye (Kuzey Anadolu), İran (Güney Kafkaslar), Rusya’nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan’ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı değerlendirilmektedir. Tür bütün dünyaya Orta Asya’dan yayılmıştır. Antik Mısırlılar, Yunanlar ve Romalılar da elmayı önemli ...
  • Kayseri’ de Bir Yıldız Daha Kaydı İdris Demirel Ağabey

    01 Aralık 2023 Köşe Yazarları

    Kayseri'nin ünlü iş adamlarından Kayseri'de iz bırakan İdris Demirel ağabeyim son yolculuğuna uğurlandı. Uzun bir süre rahatsızdı ve tedavi oluyordu. Kayseri aşığı İdris Demirel 82 yaşında ahirete göçtü.28.11.2023 Salı günü saat:14.00 da Kayseri Hulusi Akar Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Asri Mezarlığa defnedildi. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Ruhu şad mekânı cennet olsun. Mayıs ayında kitabını imzalayarak bana göndermişti. Okuduktan sonra aradım teşekkür ettim. Mayıs ayında altı ay önce aşağıdaki yazıyı kaleme almışt...
  • DÜNYA ZEYTİN AĞACI GÜNÜ

    24 Kasım 2023 Köşe Yazarları

    Zeytin sofralarımızın ve kahvaltılarımızın vazgeçilmez bir temel ürünüdür. Geleneksel olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde bulunan zeytin ağacı, dünyanın en eski ve en iyi bilinen ağaçlarından birisidir. Hatta dini bir öneme sahiptir. Zeytin Ağacının mahsulünden zeytinyağı, zeytin, olarak faydalanmanın yanı sıra yaprak özü ve çay gibi çeşitli bileşenleri de tüketim ve ilaç sektöründe kullanılmaktadır. Zeytin yetiştiriciliğinin doğuşu konusunda net bir bilgi bulunmamakla birlikte, yaklaşık 6.000 yıl önce Anadolu’da başlamış olduğu söylenebilir....