Son Dakika
Yoga, günlük yaşamda çok sık duyduğumuz bir kavram olsa da çoğumuz yoganın tam olarak ne olduğunu açıklamada zorlanırız. Yogayı yalnızca bedensel egzersizlerden oluşan bir spor ya da meditasyon (derin düşünce) yapmak olarak değerlendirmek yogayı anlatmak için yeterli olmayacaktır. Yoga yaygın olarak bir dizi esneme egzersizi olarak anlaşılsa da aslında çok daha geniş bir anlamı vardır.
Anlamı birlik ve bütünlük olan yoga, nefes egzersizleri, beden hareketleri ve zihinsel meditasyonlardan oluşan bütüncül bir sistemdir. Yoga, zihin ve beden arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirmeyi ve bütünleşmeyi amaçlamaktadır. Gerçekte yoga, yaşama özgürlük ve derin mutluluk getirmektedir. Gözlerimiz kapalı sessizce düşünceyi aşmak yani meditasyon yapmak da yoganın anlamlarından biridir.
Yoga esnasında yapılan beden hareketlerine doğru nefes tekniklerinin eşlik etmesiyle zihin ve beden bağı güçlenmektedir. Diğer bir ifadeyle fiziksel yoga egzersizleri, zihinsel yoga egzersizleri ile tamamlanmaktadır. Bu nedenle yoga, günümüzde stres yönetimi, farkındalık yaratma, bedensel ve zihinsel rahatlama gibi birçok modern ihtiyacı karşılamak için kullanılan çok popüler bir egzersizler bütünüdür. Yoga, hem fiziksel, hem de zihinsel sağlığı iyileştirmek ve denge sağlamak için kullanılmaktadır.
Bugün, 21 Haziran, tüm dünyada “Dünya Yoga Günü” olarak kutlanmaktadır. 2014 yılında Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin talebiyle gündeme alınan ve Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Birleşmiş Milletler ülkeleri tarafından kabul edilen “Dünya Yoga Günü”, 177 ülkenin desteğiyle evrenselleştirilmiştir. 2015 yılından itibaren her yıl 21 Haziran tarihinde kutlanan bu özel günde, Hindistan’ın öncülüğünde dünyanın birçok yerinde organizasyonlar yapılmaktadır.
Bu tarihin seçilmesi ise tesadüfi değildir. Yılın en uzun günü olarak bilinen 21 Haziran, aynı zamanda yaz gündönümü olarak tanınmaktadır.
Yoga (Sanskrit), Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm’de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir.
Yogayı ilk kez kimin, nerede uyguladığı ve günümüze kadar nasıl geldiği tam olarak tespit edilememiştir. Yapılan bazı arkeolojik kazılarda Meditasyon yapar şeklinde bulunan yoga imajları varlığı, günümüzden 6-7 bin yıl önceye dayanan İndus Vadisi Uygarlığında keşfedilmiştir.
Genellikle bilinen en yaygın görüş yoganın Budizm ya da Hinduizm dinlerinin ibadet şekli olmasıdır. Meditasyon yapmak günah değildir. Çünkü Meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir. Tüm semavi dinlerde ve spiritüel (düşünce biçimi) disiplinlerde meditatif çalışmalar yer almaktadır.
Yoga hareketleri vücudu daha esnek hale getirmekte ve stresten arınmamıza yardımcı olmaktadır. İnsanlar yogaya daha zinde, daha enerjik, daha mutlu ve huzurlu hissetmek için başlarlar. Bazı yoga stilleri yoğun ve şiddetli iken bazıları rahatlatıcı ve düşünsel anlamda iyileştiricidir. Her şahsın kolaylıkla yoga yapabileceği düşüncesindeyim.
Yoga, düzenli yapıldığında tansiyonu düşürür, stresin fiziksel etkilerini azaltır, metabolizmayı düzenler, kas ağrılarını azaltır ve bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca, yoga yapmanın zihin ve beden üzerindeki olumlu etkilerini sıralarsak; kalp sağlığını geliştirir, depresyona iyi gelir, kronik ağrıları giderir, uyku kalitesini arttırır, denge ve esneklik sağlar, nefes alıp vermeyi geliştirir. Meditasyon önemi hakkında farkındalık getirir, kalori yaktıran beden hareketleri içerir, insanların dünyayla koordinasyonlarını güçlendirmelere izin verir. Bu fiziksel yararların yanında yoganın ruh sağlığına birçok etkisi vardır.
Yoganın, Restorative Yoga, Ashtanga Yoga, Iyengar Yoga, Kundalini Yoga, Bikram Yoga, Vinyasa Yoga, Hatha Yoga, Yin Yoga, Hamile Yogası gibi farklı hareketleri içeren çeşitleri vardır.
Hem vücutta hem de zihinde oluşan gerginliği serbest bırakmanın en eski yollarından biri de yoga yapmak olduğunu da unutmayalım.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
17 Ocak 2025 Köşe Yazarları
17 Ocak 2025 Köşe Yazarları
17 Ocak 2025 Köşe Yazarları
17 Ocak 2025 Köşe Yazarları