logo

DÜNYA WAFFLE GÜNÜ

Son yıllarda ülkemizde de özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Waffle (Vafıl), Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Üzerine birçok farklı çeşitte tatlı ürün konulup, çikolata, başta çilek olmak üzere değişik meyveler, şekerleme, fındık, fıstık, çerez parçacıkları vb. ile zenginleştirilen bu harika tatlı, yiyen herkesi de kendisine hayran bırakmaktadır.
2. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden birkaç yıl öncesinde Brüksel’de yaşayan bir çift olan Maurice Vermersch ve eşi, her zaman yaptıkları Waffle tarifinde bir değişiklik yapmak isterler ve hamuru kabartmak için maya eklerler. Sonuç oldukça tatmin edici olmuş ve ortaya farklı bir ürün çıkmıştır.
Hamurun mayalanması sonucu Waffle, artık daha kabarık, daha gevrek ve lezzetli bir hale gelmiştir. Bu yeni keşfettikleri lezzeti, önce aile ve arkadaşlarıyla paylaşan çift, daha sonra 1960’da Dünya Brüksel Fuarında açtıkları stantta Brüksellilere tanıtmışlardır.
Bu başarıyı takiben Brükselli çift, bu yeni Waffle’ı tanıtmak üzere 1964 yılında Dünya New York fuarına gitmişler, Avrupa’dan gelen bu yeni tatlı, fuarda oldukça iyi bir beğeni toplamıştır. O yıllarda Brüksel’i çok da tanımayan Amerikalılara bu tatlı, Belçika Waffle’ı olarak tanıtılmıştır. Tanıtımı yapılan bu tatlı, böylece tüm dünyaya yayılmıştır. Daha sonra her ülke kendi damak zevkine ve kendi usulünü göre Waffle’ı yapmıştır.
Özellikle son dönemlerde tüm dünyada tercih edilen ve Belçika asıllı bir hamur tatlısı olan Waffle, dünyada Waffle, Wafel, Gaufre olarak da karşımıza çıkmaktadır. Modern Flamancada (Hollandaca) Wafel, Fransızcada Gaufre ve Almancada Waffel kelimelerin hepsi “Waffle” isminin oluşmasında pay sahibidir. Ancak Flamanca Wafel, söyleniş nedeniyle 18.yüzyılda modern Amerikan İngilizcesinde Waffle olarak yerini bulmuş ve tüm dünyada böyle anılmaya başlamıştır.
Waffle genel olarak “Waffle Makinesi” kullanılarak yapılmaktadır. Bu makineler genelde bal peteği şeklindedir. Fakat farklı desenlerde Waffle yapan makineler de piyasada bulunmaktadır.
Waffle’ın en karakteristik özelliklerinden birisi, dışının şekerle karamalize olması ve kabarık olmasıdır. Birçok Waffle çeşidi bulunmakla beraber ülkemizde genellikle rafine şeker, beyaz un, Ayçiçek yağı veya tereyağı ile hazırlanan altın sarısı renklerde, bal peteği, yonca şeklindeki Waffle hamurları tercih edilmektedir.
Üzerine çeşitli çikolata kremaları, meyve jöleleri eklenir ve taze meyvelerle, kuruyemişlerle üzeri süslenir. Waffle tüketimine yaşam penceresinden baktığımızda maalesef oldukça kalorili ve rafine şeker açısından zengince bir tatlı olduğunu görmekteyiz. İçinde bulundurduğu yüksek orandaki kalori 100 gram sade Waffle, 292 kalori, çikolatalı ve meyveli 380-400 kalori olduğu için oldukça yüksek enerji vermektedir.
Çok az kişinin bildiği üzere Waffle Günü, iki ayrı gün olarak karşımıza çıkmaktadır. Birincisi 25 Mart tarihindedir. 25 Mart, İsveç’te baharın gelişinin kutlandığı gündür. Diğeri ise 24 Ağustos tarihidir. Yani Cornelius Swarthout adlı kişinin, 1869 yılında Waffle tavasının patentini aldığı gündür.
İlk olarak İsveç’te kutlanmaya başlanan “Dünya Waffle Günü”, her yıl tüm dünyada 25 Mart’ta kutlanmaya devam edilmektedir. Yiyebileceğiniz ve de deneyebileceğiniz birçok waffle çeşidi bugüne özel yapılmaktadır. İster tuzlu ister tatlı waffle her zaman tüketebilirsiniz.
Waffle genel olarak pankek ile karıştırılmaktadır. Fakat bu iki tarif arasında gözle görülür birçok farklılık bulunmaktadır. Dünyada beyaz çikolatalı, bitter çikolatalı, karışık çikolata ve meyveli, dondurmalı, Brüksel usulü, Liege usulü gibi waffle çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca ülkemizde İstanbul usulünü pek çok yerde bulmanız mümkündür. Alışıla gelmiş tatlı waffle anlayışından farklı olarak tuzlu lezzetler içeren waffle’lar yumurtalı, tavuklu, somon ve ton balıklı olanları da yapılmaktadır.
Evlerimizde rahatlıkla yapılabilen Waffle, doyurucu hamuru, rengarenk meyveleri, ılık çikolatası ile insana hayat enerjisi veren bir tatlı olarak hayatımıza girmiştir. Baharın gelişiyle birlikte ihtiyaç duyacağınız enerjiyi görüntüsüyle bile vermektedir. Henüz tam ısınmamış havaların etkisini ılıklığıyla yumuşatacak olan enfes bir lezzettir. Şimdiden yiyenlere afiyet olsun.

Share
5.664 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

6+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • DÜNYA FİL GÜNÜ

    10 Ağustos 2022 Köşe Yazarları

    Fil, hortumlular takımının filgiller familyasını oluşturan memeli bir hayvandır. Geleneksel olarak Asya Fili ve Afrika Fili olmak üzere iki türü ile tanınmaktadır. Ancak bazı kanıtlara dayanarak Afrika savan fili ile Afrika orman filinin de iki ayrı tür olduğu öne sürülmektedir. Filin büyük ve geniş kulakları vücut ısısını kontrol etmeye yarar. Afrika fillerinin kulakları daha büyük olur ve sırtları içbükeydir. Asya fillerinin ise kulakları daha küçük olur ve sırtları dışbükey ya da düzdür. Filler ot obur hayvanlardır. Yani tamamen bitkilerle ...
  • Yaşar Civelek Zade Ağabeyden Dedem “Kara Müftü” ye Dair Anılar

    10 Ağustos 2022 Köşe Yazarları

    Orhan Bey, Rahmetli dedeniz Kara Müftü, hayatta olduğu 1950’li yıllarda Develi’nin ve bizlerin de manevi dedemiz olarak özellikle saygıda kusur etmemeye azami itina ettiğimiz, müstesna, yeri halen doldurulmamış milli duyguları önde gelen bir İslam ulemasıdır. Dedenizi size anlatmak haddim değildir. Rahmetli dedeniz müftülük görevinden sonra, rahat bir emekli yaşamı yapamamış, halkı dini bakımdan aydınlatmaya şevkle devam etmiştir. Bilhassa cuma günlerindeki vaazları cami cemaatleri tarafından huşu içinde adeta nefes almadan takip edilmiştir....
  • Aşkın Aşık’ı Bir Şair SEYRANİ Prof. Dr. M. Kemal Atik

    05 Ağustos 2022 Köşe Yazarları

    Everekli Aşık Seyrani ile ilgili bu güzel esere emek verip gün ışığına çıkaran değerli ilahiyatçı araştırmacı yazar Prof. Dr. Kemal Atik Ağabeyimi kutluyorum. Kabrinin yerinin belli olmadığı Develimiz'de 38.si düzenlenecek şenliklerle, festivallerle, seminerlerle ve 3. Uluslararası Türk Kültürü Kongreleriyle ve hayatı ve şiirleri üzerine yayımladığı kitaplarla ona vefasını gösteren Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar kardeşimi, kültür müdürü Ali Orhan'ı, katkı sunanları ve emeği geçenleri canı gönülden tebrik ediyorum. İthaf: Bu mütevazı ç...
  • KÖPEK GİBİ ÇALIŞMA GÜNÜ

    05 Ağustos 2022 Köşe Yazarları

    Her yıl 5 Ağustos'ta, “Köpek Gibi Çalışma Günü” kutlanmaktadır. Köpekler hayatlarının çoğunu miskinlik yaparak geçirirler. Neden bu günün ismini köpek gibi çalışmak diye koyulduğu çoğumuzu şaşırtabilir. Ama enteresan tarafı köpek gibi çalışmak çok çalışmak anlamına gelmektedir. Bu Gün de, maksimum kabiliyetinizi kullanarak olabildiğince uzun süre çalışmanız demektir. Köpek gibi çalışmak, bir şeyi gerçekleştirmek için varını yoğunu ortaya koyarak çaba sarf etmektir. Türk Dil Kurumuna göre “Çalışmak”, bir şeyi ortaya koymak, oluşturmak, yapmak i...