logo

DÜNYA WAFFLE GÜNÜ

Son yıllarda ülkemizde de özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Waffle (Vafıl), Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Üzerine birçok farklı çeşitte tatlı ürün konulup, çikolata, başta çilek olmak üzere değişik meyveler, şekerleme, fındık, fıstık, çerez parçacıkları vb. ile zenginleştirilen bu harika tatlı, yiyen herkesi de kendisine hayran bırakmaktadır.
2. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden birkaç yıl öncesinde Brüksel’de yaşayan bir çift olan Maurice Vermersch ve eşi, her zaman yaptıkları Waffle tarifinde bir değişiklik yapmak isterler ve hamuru kabartmak için maya eklerler. Sonuç oldukça tatmin edici olmuş ve ortaya farklı bir ürün çıkmıştır.
Hamurun mayalanması sonucu Waffle, artık daha kabarık, daha gevrek ve lezzetli bir hale gelmiştir. Bu yeni keşfettikleri lezzeti, önce aile ve arkadaşlarıyla paylaşan çift, daha sonra 1960’da Dünya Brüksel Fuarında açtıkları stantta Brüksellilere tanıtmışlardır.
Bu başarıyı takiben Brükselli çift, bu yeni Waffle’ı tanıtmak üzere 1964 yılında Dünya New York fuarına gitmişler, Avrupa’dan gelen bu yeni tatlı, fuarda oldukça iyi bir beğeni toplamıştır. O yıllarda Brüksel’i çok da tanımayan Amerikalılara bu tatlı, Belçika Waffle’ı olarak tanıtılmıştır. Tanıtımı yapılan bu tatlı, böylece tüm dünyaya yayılmıştır. Daha sonra her ülke kendi damak zevkine ve kendi usulünü göre Waffle’ı yapmıştır.
Özellikle son dönemlerde tüm dünyada tercih edilen ve Belçika asıllı bir hamur tatlısı olan Waffle, dünyada Waffle, Wafel, Gaufre olarak da karşımıza çıkmaktadır. Modern Flamancada (Hollandaca) Wafel, Fransızcada Gaufre ve Almancada Waffel kelimelerin hepsi “Waffle” isminin oluşmasında pay sahibidir. Ancak Flamanca Wafel, söyleniş nedeniyle 18.yüzyılda modern Amerikan İngilizcesinde Waffle olarak yerini bulmuş ve tüm dünyada böyle anılmaya başlamıştır.
Waffle genel olarak “Waffle Makinesi” kullanılarak yapılmaktadır. Bu makineler genelde bal peteği şeklindedir. Fakat farklı desenlerde Waffle yapan makineler de piyasada bulunmaktadır.
Waffle’ın en karakteristik özelliklerinden birisi, dışının şekerle karamalize olması ve kabarık olmasıdır. Birçok Waffle çeşidi bulunmakla beraber ülkemizde genellikle rafine şeker, beyaz un, Ayçiçek yağı veya tereyağı ile hazırlanan altın sarısı renklerde, bal peteği, yonca şeklindeki Waffle hamurları tercih edilmektedir.
Üzerine çeşitli çikolata kremaları, meyve jöleleri eklenir ve taze meyvelerle, kuruyemişlerle üzeri süslenir. Waffle tüketimine yaşam penceresinden baktığımızda maalesef oldukça kalorili ve rafine şeker açısından zengince bir tatlı olduğunu görmekteyiz. İçinde bulundurduğu yüksek orandaki kalori 100 gram sade Waffle, 292 kalori, çikolatalı ve meyveli 380-400 kalori olduğu için oldukça yüksek enerji vermektedir.
Çok az kişinin bildiği üzere Waffle Günü, iki ayrı gün olarak karşımıza çıkmaktadır. Birincisi 25 Mart tarihindedir. 25 Mart, İsveç’te baharın gelişinin kutlandığı gündür. Diğeri ise 24 Ağustos tarihidir. Yani Cornelius Swarthout adlı kişinin, 1869 yılında Waffle tavasının patentini aldığı gündür.
İlk olarak İsveç’te kutlanmaya başlanan “Dünya Waffle Günü”, her yıl tüm dünyada 25 Mart’ta kutlanmaya devam edilmektedir. Yiyebileceğiniz ve de deneyebileceğiniz birçok waffle çeşidi bugüne özel yapılmaktadır. İster tuzlu ister tatlı waffle her zaman tüketebilirsiniz.
Waffle genel olarak pankek ile karıştırılmaktadır. Fakat bu iki tarif arasında gözle görülür birçok farklılık bulunmaktadır. Dünyada beyaz çikolatalı, bitter çikolatalı, karışık çikolata ve meyveli, dondurmalı, Brüksel usulü, Liege usulü gibi waffle çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca ülkemizde İstanbul usulünü pek çok yerde bulmanız mümkündür. Alışıla gelmiş tatlı waffle anlayışından farklı olarak tuzlu lezzetler içeren waffle’lar yumurtalı, tavuklu, somon ve ton balıklı olanları da yapılmaktadır.
Evlerimizde rahatlıkla yapılabilen Waffle, doyurucu hamuru, rengarenk meyveleri, ılık çikolatası ile insana hayat enerjisi veren bir tatlı olarak hayatımıza girmiştir. Baharın gelişiyle birlikte ihtiyaç duyacağınız enerjiyi görüntüsüyle bile vermektedir. Henüz tam ısınmamış havaların etkisini ılıklığıyla yumuşatacak olan enfes bir lezzettir. Şimdiden yiyenlere afiyet olsun.

Share
5.180 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

4+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Bırak Söyliyeyim Dilimi Tutma

    16 Eylül 2021 Köşe Yazarları

    Bu 5. eserimi, güzelliklere ait olan Sevgiyi, VECD haline getiren, şiir okumayı özellik ve güzellik bilen herkese ithaf ediyorum. Dülgeroğlu Sabit Şiir;Yücelere tırmanan bir fikrin, düşüncenin, tefekkürün mahsulü, güçlü ifadenin merkezdeki özüdür. Meselenin künhüne inip kısa-veciz bir beyanla kitap çapında ifadesi edebi duygunun ihtimamı, iktidarı, zirvesidir. Edebî anlatım da gerek olmaz beyan'a, Mısralar bin söz eder şiirden anlayana. Korkuttular sindirdiler milleti, Sardılar başına maraz illeti, Modern putçuluğu, şirki zilleti, Bı...
  • SU TASARRUFU GÜNÜ

    16 Eylül 2021 Köşe Yazarları

    Küresel ısınma nedeniyle dünyadaki tatlı su kaynakları da giderek azalmaktadır. Artan insan nüfusu ve kentleşme daha fazla su ihtiyacı yaratmakta ve dünyanın ise bu kadar suyu bulunmamaktadır. Su tasarrufu, herkesin mutlaka bilincinde olması gereken hayati bir mesele haline gelmiştir. Su tasarrufu, kişisel temizlikte, konforumuzda ve ihtiyaçlarımızı karşılama yeterliliğinde herhangi bir azalma olmadan suyu verimli kullanmak, israf etmemektedir. Yani aynı işi daha az su kullanarak yapmaktadır. Meyve, sebze ve bitkilerin yetişmesinde, hayvanlar...
  • Mısırlı Aile’sinin Gelini Melek Öztürk ve Kızları Bilge ve Banu Öztürk

    10 Eylül 2021 Köşe Yazarları

    Melek Öztürk hanım, merhum Ali Orhan Öztürk’ün eşidir. Özel İdare Memuru Ali Atlas ile Ev Hanımı Safiye Hanım’ın 3. çocukları olarak 2 Ekim 1942’de Sandıklı, Afyon’da dünyaya geldi. İlkokul ve Ortaokulu Sandıklı’da tamamladıktan sonra 1960 yılında İzmir Kız Lisesi’nden mezun oldu. 1966 yılında Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden mezun oldu ve Van’ın Edremit Nahiyesi Sağlık Ocağı’nda göreve başladı. 24 Kasım 1967 Cuma günü Ali Orhan Öztürk Bey ile evlendi. Bu tarihten itibaren 1969 yılına kadar Malatya’da Sağlık Ocağı’nda, 1969 - 1970 yıllarınd...
  • TÜRKİYE SERBEST PARAŞÜTÇÜLER GÜNÜ

    10 Eylül 2021 Köşe Yazarları

    Paraşütle atlama, genellikle hava araçlarından çıkış yapılarak boşlukta ve belirli bir yükseklikte de paraşüt açarak yavaş bir şekilde yere inilen bir aksiyon sporudur. Hava aracından çıkış ve paraşütün açılması arasındaki zaman “serbest düşüş” olarak adlandırılmaktadır. Birinci ve İkinci Dünya Savaşında, malzeme ve asker indirmek, uçakları arıza yapan pilotların yaşamlarını kurtarmak için sık sık kullanılmıştır. Askeri amaçla kullanılan paraşüt zaman içerisinde spor dalı halini almış olup, Türkiye’de de bu spora rağbet görmüştür. Bu spor özel...