logo

DÜNYA UYKU KESTİRME (ŞEKERLEME) GÜNÜ

Uyku kestirme, halk ifadesiyle “Şekerleme”, genellikle gün içinde alınan kısa bir uykudur. Düzenli şekerleme yapmak, aslında vücudunuz ve zihniniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisidir.

Gün ortasında tükendiğinizi hissettiğinizde kısacık bir mola vererek, uyandığınızda işlerinizi daha rahat yoluna koyabilirsiniz. Yapılan araştırmalar, bir kanepe üzerindeki birkaç dakikalık öğlen uykusunun harikalar yarattığını göstermektedir. Uyku bir lüks değildir. Yemek gibi, su gibi sağlığınız için gerekli olan bir ihtiyaçtır.

12 Mart tarihi, “Dünya Uyku Kestirme-Şekerleme Günü” olarak kutlanan özel bir gündür. Bu gün, insanların dinlenmek ve kısa süreli uyumak için zaman ayırmalarını teşvik etmektedir. Bu özel günde insanlar genellikle öğle arası veya mola sırasında kısa bir uyku molası verirler. Şekerleme yapmanın faydaları arasında daha iyi odaklanma, stresten arınma ve genel olarak daha iyi bir ruh hali bulunmaktadır.

Hepimiz geceleri yeterli uykuyu alamadıysak, ertesi günün kesinlikle iyi geçmeyeceğini biliyoruz. Bu durum iş yapış şeklimize de yansır. Verimliliğimiz düşer. Çünkü uyku öğrenme ve hafızamızda bilgi tutma kapasitemizi etkiler. Kısa şekerlemeler zihinsel işleyişi ve hafızayı güçlendirmenin yanı sıra uyanıklığı, dikkati ve tepki süresini de iyileştirebiliyor. Bilimsel araştırmalar şekerleme yapmanın birçok faydası olduğunu gösteriyor. Gün arasında kısa bir uyku olarak tabir edilen şekerleme aslında günün verimliliğini arttırmak açısından çok önemlidir. Gece uykusu ile belirli bir fiziksel, zihinsel enerji kazanırız ve vücudumuzu dinlendiririz. Fakat gün ortasında ve özellikle öğleden sonra bunu tekrar kısa bir şekilde yaptığımız zaman günün verimliliğini katlamış oluruz. Şekerleme yapmak için öğleden sonrayı tercih etmek çok önemlidir. Eğer sabah şekerleme yaparsanız tekrar uyumak istersiniz. Geç saatte şekerleme yapmak da gece uykunuzu etkileyecektir. Bu yüzden öğle sonrası şekerleme için en verimli saatleri içermektedir.

Şekerleme yapmak yanlış veya utanılacak bir şey değildir ve insanı tembel yapmaz. Aksine zihni ve bedeni dinlendirerek daha enerjik kılar. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, düzenli şekerleme yapan insanların ileri yaşlarda daha az kalp sorunlarıyla karşılaştıklarını göstermektedir.
Her gün 30 dakikalık gündüz uykusu, normal bir süre olarak kabul edilmektedir.
Genelde yorulduğumuz zaman stresli oluyoruz. Oysa şekerleme yapmak stres ve kaygıyı yatıştırıyor. Gündüz uykusu, gerilimin en yüksek olduğu zamanda, en doğru yatıştırıcı rolü oynayabilir.
Gündüz yapılan şekerleme uykusu kötü beslenmeyi önler. Yorgun ve enerjiniz düşük olduğunda, canınız genellikle bir şeyler yemek ister. Ama bu başka sorunlara yol açabilir. Çoğu zaman da enerjiyi artıracak kötü abur cuburlara yöneliriz. Kötü beslenmenin yerine gündüz uykusunu tercih edebilirsiniz. Sadece 10-15 dakikalık şekerleme bile, enerji ihtiyacınızı karşılayacağı gibi kötü beslenme isteğinin de önüne geçecektir.
Uyumak ve spor, fiziksel performans açısından ters görünebilir. Ancak araştırmalar, gün içerisinde kısa uykuların, sporcuların enerjilerini yüksek tutmalarını ve böylece fiziksel performanslarını artırdıklarını ortaya koymaktadır.
Şekerleme yapmak için serin ve karanlık bir yer seçin. Ancak çok karanlık olmamalı, çünkü derin bir uykuya geçebilirsiniz. Vücut ısınızı korumak için battaniye kullanabilirsiniz. Başınızın biraz yüksekte olması, kanepenin kolu veya yüksek yastık gibi eşyalar derin uykuya geçmenizi önleyecektir.
Araştırmalar, günde bir saatten fazla şekerleme yapan yaşlı yetişkinlerde, bazen metabolik sendrom (Hastalık tablosu) olarak da bilinen yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri, bel çevresinde aşırı vücut yağı ve anormal kolesterol veya trigliserit seviyeleri görülme sıklığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Gün içerisinde, 5 ile 45 dakika arasında uyuyarak günün kalanını daha iyi geçirebilirsiniz.
Ancak kestirme-şekerleme yapmadan önce iş veya günlük görevlerinizi aksatmamaya dikkat etmek önemlidir.

Share
156 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

3+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • RAHMET İKLİMİNDEKİ KAZANIMLARIMIZ VE DEVAMI

    19 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    İnsanda ibadet ihtiyacı fıtri ve doğaldır. İnsanlık tarihi boyunca ilahi dinlerin tamamı, insanların bu fıtrî ihtiyaçlarını karşılamak üzere formel ve informel olmak üzere ibadet kurallarını getirmişlerdir. Bu noktadan hareketle diyebiliriz ki, İbadetler dinin bir emri olmasından önce fıtratın bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır. Yani ibadetler, Allah’ın değil, insanların ihtiyacı olduğu için vardır. Fıtrat ve yaratılışın amacı, Allah’ı tanımak ve O’na kulluk etmektir. Kur’an’ın temel hakikatlerinden biri olan İbadet, Allah’ın emirlerini...
  • DEVELİLİ SEYRANİ ÂŞIĞI ALİ ÇATAK DR. AHMET ŞÜKRÜ SOMUNCU

    19 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    Develili Âşık Ali Çatak'ın hayatı sosyokültürel çevresi, âşık edebiyatında yeri ve şiir sanatı konulu doktora tezinden dolayı Dr. Ahmet Şükrü Somuncu kardeşimi kutluyorum. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalında doktorasını tamamlayarak Develi kültürüne sağladığı büyük katkı bizler için çok önemli ve değerlidir. Ayrıca Seyrani âşığı ve Seyrani şenliklerinin mimarı Âşık Ali Çatak'ın şiirini ve sanatını konu alması biz hemşehrileri için övünç kaynağı olmuştur. Bu tür çalışmalarını...
  • DÜNYA SARIMSAK GÜNÜ

    19 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    Bizim sofralarımızın vazgeçilmezi olan sarımsağın da özel bir günü olduğunu ve her yıl 19 Nisan’da tüm dünyada Sarımsak Günü olarak kutlandığını biliyor muydunuz? Sarımsakların çok yönlü doğasının kutlanması için Sarımsak Günü oluşturulmuştur. Sarımsak, kökleri toprak altında, yüzeyi yeşil soğan yapraklarını andıran bir sebzedir. Toprak altında beyaz renginde, genellikle 10-15 dişten oluşan bir başı bulunmaktadır. Sarımsak, bir bitkidir ve muhtemelen keskin bir aromasıyla bilinen bir sebzedir. Dünya Sarımsak Günü, her yıl 19 Nisan’da kutl...
  • DÜNYA KIZARMIŞ PEYNİR GÜNÜ

    09 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    Peynir, dünyanın hemen hemen her yerinde, değişik tür sütlerden yapılan bir süt ürünüdür. Peynir, genel olarak, sütün pıhtılaşması, pıhtıdan peynir altı suyunun ayrılması, daha sonra da pıhtının değişik şekillerde işlenmesiyle elde edilmektedir. Peynir yapımında esas olarak, inek, koyun, keçi ve manda sütü kullanılmaktadır. Yüksek oranda kalsiyum içeren peynir, vücudun kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Dünya Kızarmış Peynir Günü, her yıl 12 Nisan'da kutlanmaktadır. Bu özel gün, lezzetli ve doyurucu bir atıştırmalık olan...