Son Dakika
Canlı ve enerjik yapının en önemli sırlarından birisi de temiz kan dolaşımıdır. Bu da ancak doğru ve taze nefes alma ile mümkün olmaktadır. Doğru nefes alındığında vücuttaki tüm organlar daha düzenli çalışarak kişinin kendisini daha iyi hissetmesine sebep olmaktadır. Ayrıca taze ve doğru nefes almak, cildi güzelleştirir ve genç görünmeyi sağlar.
Nefes alıp verme canlılığımızın garantisidir. Haliyle, her türlü fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkta hatalı nefesin etkisi de olacaktır. Nefes alıp vermenin, vücudun her bir bölümüyle ilişkili olduğunu bilmemize rağmen doğru nefes alıp vermenin nasıl olması gerektiğini düşündük mü?
Nefes yaşam demektir. Bu yüzden her şeyden önce insan doğru nefes alıp vermeyi öğrenmelidir. Dakikada alınan nefes sayısı yükseldikçe nefes kalitesi düşer ve birçok fiziksel ve ruhsal rahatsızlığa yol açar. Sağlıklı kişi dinlenme anında dakikada ortalama 14 kere nefes almaktadır. Doğru nefes, burundan alınan ve burundan verilen nefestir. Ağızdan nefes almak bronşlarda istenmeyen mukozalı salgılara yol açar. Üst solunum enfeksiyonlarına daha çabuk yakalanır. Doğru nefes alıp veremeyen insanlar karbondioksite daha duyarlıdır.
Nefes alıp vermenin gerçekleşmesinde görevli kas ve organların başında diyafram gelmektedir. Taze ve doğru nefes, vücudumuzdaki bazı zehirli atıkların ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır. İnsan hiç yemek yemeden birkaç hafta, hiç su içmeden birkaç gün yaşayabilir. Ancak nefes almadan 3-5 dakikadan fazla yaşayamaz. Bu nedenle doğru nefes almak oldukça önemlidir.
Doğru nefes almak ve akciğerleri tamamen temiz ve taze havayla doldurmak için ilk başta tamamen boşaltmak gerekmektedir. Yavaşça boşalan akciğerlerden sonra alınan derin bir nefes, vücudun ihtiyacı olan oksijeni karşılamaya yetecektir.
Kimse, öğle yemeğinde soğan veya sarımsak yiyen bir kişi ile yakın bir konuşma yapmayı sevmez. Bu nedenle Taze Nefes Günü, taze nefesi teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur. Her sene 6 Ağustos günü “Taze Nefes Günü” olarak kutlanmaktadır. Yılın her günü kutlanması gerektiğini düşündüğümüz bugünü mümkün olduğunca geniş kitleler ile kutlamak gerekmektedir.
Her zaman taze olan ve kokmayan bir nefesiniz olsun istiyorsanız, öncelikli olarak koku yapan yiyecekleri daha nadir tüketmelisiniz. Sarımsak ve soğan başta olmak üzere ağız ve midenizde kokuya neden olacak ve bu sebeple de doğrudan nefesinizi etkileyecek besinleri daha az tüketin. Eğer bu tarzda besinler yiyecekseniz ardından mutlaka dişlerinizi fırçalayın ve nefesinizi ferah yapacak gargara, karanfil ya da sakız çiğneme vb. bir işlem uygulayın.
Birçok insanın nefes alışverişi yüzeysel ve çabuk olduğu için akciğerleri tam olarak çalışmamaktadır. Yüzeysel solunum yüzünden beden hücreleri yeterli miktarda oksijen almamakta ve akciğerler solunum sırasında ortaya çıkan toksinlerden tam şekilde kurtulamamaktadır. Böyle bir solunum esnasında diyafram hareketsiz kaldığı için böbrekler, bağırsaklar, tüm sindirim ve boşaltım sistemi pasifleşmektedir.
Oksijen, iç organların, bezlerin, sinir sistemi ve beynin çalışması için gereklidir. Beynin diğer organlarına oranla daha fazla oksijene ihtiyacı vardır. Beden yeterince oksijeni almadığında kana yeterince oksijen gitmeyecektir. Yeterli oksijen alınmadığında kaslar egzersizler sırasında kolayca yorulacak, zihinsel bulanıklık, negatif düşünce, depresyon yaşanabilecektir. Düzgün ve yeterli nefes alamayanlar sürekli kendilerini yorgun hissedecek, sinirli ve verimsiz olacaklardır. Yaşlanmanın en belirgin sebebi hücrelerin yeterli ve düzenli nefes alamamaları ve oksijenle buluşamamalarıdır. Bu nedenle bedendeki oksijen ve karbondioksit miktarının dengesi önemlidir.
Vücudumuzdan toksinlerin %70’inin nefesle atıldığını söylersek nefesin önemini daha iyi anlatmış oluruz. Hayatımız boyunca hatalı yaptığımız ve düzeltme gereği duymadığımız nefes alıp verme üzerine biraz daha düşünelim. Mümkün olduğunca taze ve doğru nefes alıp vermeye dikkat edelim.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
24 Haziran 2022 Köşe Yazarları
24 Haziran 2022 Köşe Yazarları
17 Haziran 2022 Köşe Yazarları
17 Haziran 2022 Köşe Yazarları